Kärlek och passion i Grez-sur-Loing

Det mesta av TalAkuten gjordes under en vistelse på fantastiska stiftelsen Grez-sur-Loing, 7 mil söder om Paris, där storheter som skotska Robert Louis Stevenson (Skattkammarön, Dr Jekyll och Mr Hyde) samt svenskarna August Strindberg och Carl Larsson bott och verkat.

Kan inte låta bli att ta en bild, för det är en speciell känsla att trampa samma nötta trappsteg som de och andra konstnärliga och litterära storheter gjort. Läser man i de många gästböckerna på Hôtel Chevillon hittar man t ex akademiledamoten Lars Forssells bidrag:

”I Grez-sur-Loing finns en gammal bro,
som Loing flyter under i lugn och ro
Så den dag dina nerver, ditt huvud gått sönder
Kom hit och bli helad bland franska bönder”

Läs hela hans bidrag ur gästboken.


Johan Theorin, Ylva Eggehorn och deckarförfattaren Ulla Trenter (som varit två gånger) är fler bland alla dem som uttrycker sina tack.

Se vilka stiftelser som delar ut stipendier och läs om bakgrunden till konstnärskolonin i Grez.

Svensk, finsk och skotsk flagga vajar utanför entrén.

1, 2 eller 6 mån kommer stipendiater från Sverige, Finland, Skottland och ibland  även Japan.

Det känns roligt och speciellt att ha varit en del av allt detta.
Tack snälla Författarförbundet för att jag fick komma hit i oktober 2011!

När detta skrives är det onsdagen den 26 oktober och man kan fortfarande sitta ute i solen och arbeta på hotellets innergård.


Sommarvärme mitt på dan, faktiskt. Ändå var den bästa saken jag tog med från Sverige min varmvattenflaska! För på nätterna är det ofta frost och gamla stenhus, som hôtel Chevillon, är råkalla och fuktiga.

Från kyla till kärlek! För kärlek och passion har det funnits gott om på hotellet. Carl Larsson mötte sin fru Karin när de båda vistades i konstnärskolonin i Grez. Skotska författaren Stevensen träffade också sin tillkommande när han bodde på hotellet, en gift amerikansk kvinna med två barn. Hon skilde sig för hans skull och de två flyttade så småningom till USA. (Men stackars Strindberg däremot hade i Grez allvarliga äktenskapsproblem i giftermålet med Siri von Essen.)

Den romantiska traditionen på Chevillon hålls uppe av nutida gäster. Mer än en förbindelse har inletts här, berättar Madame Bernadette som är anställd av stiftelsen för att se efter gäster och hotell. Hennes egen dotter Sophie träffade för övrigt sin svenska man Jörgen på hôtel Chevillon.

Grez är en liten by, bara ca 1.300 invånare, men med anor ända från 1200-talet. Så här såg det ut från sovrumsfönstret i min lägenhet. Kvartersrestaurangen i förgrunden, mittemot ligger bageriet (syns inte i bild) som förser alla i byn med färska baguetter sex dagar i veckan (onsdagar  är det stängt).

En knapp mil norr  om Grez ligger staden Fontainebleau med slott, internationella handelshögskolan INSEAD och vacker skog.  Och fascinerande stenformationer. Visste inte att det var hit E.T. menade när han pekade i rymden och sa ”Home!”

Vid ett tillfälle trodde jag att jag hade hamnat i Venedig! Men bilden nedan är från Nemours, söder om Grez, närmsta större stad dit många åkte för att handla.

Om TalAkuten

Jag som skriver bloggen är retorikambassadör, författare och journalist. Det ska vara enkelt och roligt att hålla tal! Talakuten är alla ängsliga talares skyddsängel. Sajten är mitt bidrag till folkhälsan. Ingen ska behöva vara rädd för att hålla tal, ALLA kan lära sig att tala som ett proffs! Mina böcker är pepprade med praktiska och konkreta tips. Karismakoden kom 2006 och har sålt i över 40.000 ex (översatts till norska, finska och danska). 2011 kom Alla kan tala, en konkret och praktisk handbok i konsten att hålla ett tal eller en presentation på jobbet, i skolan eller någon annanstans.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s