Om karisma

Vad är karisma?

Somliga fångar vår uppmärksamhet,
andra går spårlöst förbi. 
Varför?

Vad är egentligen karisma? En sak är säker – det ligger alltid i betraktarens ögon. Ingen kan ju bestämma åt dig vem du ska tycka är karismatisk.

Martin Luther King karismatis

Kallas ofta karismatisk

Slår man upp ordet i internationella lexikon återkommer vissa namn: prinsessan Diana, Martin Luther King, John F. Kennedy, Marilyn Monroe, James Dean och Eva Perón, liksom massmördaren Charles Manson och Hitler. Karisma i sig är varken ont eller gott, det är hur man använder sig av den som definierar det.

Svenska nationalencyklopedin förklarar ordet så här: ”Stark personlig utstrålning som ger förmåga att leda andra människor”.
Till det kan läggas: förmåga att beröra andra”. För det är precis vad karismatiska personligheter gör – de berör oss, vare sig vi vill eller ej. Det är spegelneuronernas fel eller förtjänst, en speciell typ av nervceller som speglar andras beteenden och känslor. Läs mer om det nedan.

Den magiska x-faktorn – inte bara magi!

John F Kennedy karisma

Karismatisk?

En del talar om magnetism, andra om aura, lyskraft eller naturlig auktoritet. Karisma kan också uttryckas som förmågan att påverka andra positivt genom att upprätta kontakt med dem på alla plan, fysiskt, känslomässigt, intellektuellt och andligt. Richard Wiseman, brittisk forskare och författare har uttryckt det så här: ”Karisma är förmågan att få andra att känna samma känslor som du”.

Gemensamt för karismatiska personer är ofta att de har en stark tro, passion eller övertygelse om någonting och att de är skickliga på att kommunicera. Både med ord och ickeverbalt talar de till oss på ett lockande sätt. Faktum är att de skickar ut mängder med signaler i både kroppsspråk, ansiktsuttryck och röstens innehåll och fångar vår uppmärksamhet på flera plan.

Hela atmosfären kan förändras i ett rum när en viss person kliver in.

Eftersom känslor smittar är passion en väg till starkare utstrålning. Intensiva människor med entusiasm och glöd är ovanligt expressiva i sitt kroppsspråk. När man studerar deras röst, kroppsspråk och mimik på detaljniv finner man att de förmedlar en mängd känslor.

Vi dras till intensivt levande människor, de attraherar oss.

Kan karisma läras?

Ja, till viss del, säger forskare. Alla har fröet till karisma inom sig. Hur gör man då? I Karismakoden hittar du svaret! Finns även som e-bok och ljudbok.

Ett axplock ur media om Karismakoden.
Karismakoden är  en klassiker med över 40.000 sålda ex. Boken blev den första i ämnet av en svensk författare och väckte stort intresse i media. Som pocket hamnade den en period på Månpockets topplista över flest sålda böcker. Boken, som bygger på gedigen vetenskaplig forskning, är översatt till norska, finska och danska.

”Ger liv åt karismans gåtfulla väsen.”
Damernas Värld

Kroppens tysta budskap

”Passionen är den enda talare som alltid övertalar.”

Kolla in filmen med King: 

Känslor smittar, är en gammal sanning. Se hur King använder hela sin ansiktsmimik med en mängd expressiva uttryck. Lägg märke till närvaron och ögonkontakten, inte minst på slutet när han spänner blicken i lyssnarna. Hör hur han varierar sin röst, hur den stiger och sjunker, lyssna på styrkan och kraften i den.
Lyssna även på Kings historiska ‘I have a dream’-tal från 1963. Det rankas som 1900-talets absolut bästa tal  i en omröstning bland amerikanska språkforskare. Varför? Jo, dels för att det är fyllt av retoriska knep, men framför allt för äktheten och de starka känslorna. Kings passion och övertygelse överförs till lyssnarna med hjälp av kropp, röst och ansikte.

Låter du som en liten mus blir du behandlad därefter”.
Kerstin Forsmark, röstcoach Dramaten:

Andras känslor påverkar oss, vare sig vi vill det eller ej smittar starka känslouttryck. Det är spegelneuronernas förtjänst. Det var på 1990-talet som denna speciella typ av nervceller upptäcktes. Spegelneuroner är, enkelt uttryckt, en slags hjärnans härmapor som hjälper oss att förstå och tolka omvärlden.

Nelson MandelaDet var en italiensk hjärnforskare vid namn Rizzolati som upptäckte spegelneuronernas funktion när han la märke till att apors hjärnor reagerade på precis samma sätt när de själva grep efter en bit frukt som när de såg andra apor göra det. Samma område i hjärnans celler aktiverades i båda fallen. Dessa speglande reaktionsmönster finns även i den mänskliga hjärnan.
Spegelneuroner är en förklaring till varför vissa påverkar mer än andra. Forskning visar att personer med glöd, passion och övertygelse är ovanligt uttrycksfulla via ansiktsuttryck och röstens innehåll. Omgivningen avläser dessa uttryck både medvetet och omedvetet och smittas av deras starka känslouttryck tack vare hjärnas spegelneuroner.

prinsessan diana karismaAlla har vi en inbyggd scanner och avläser mer än vi är medvetna om. Man lagrar omedvetet intryck. Det  här är även en förklaring till intuitionens gåta. All information vi tar in processas både medvetet och undermedvetet och ligger sedan till grund för beslut vi fattar eller känslor vi kan erfara.

marilyn monroe

 

Karisma kan vara livsfarligt! Hitler o massmördaren Charles Manson.

Karisma kan vara livsfarligt… Hitler och massmördaren Charles Manson.

Vem som uppfattas karismatisk är till viss del tidsbundet. Inget är starkare än ett budskap eller en idé som ligger rätt i tiden. Hitler framstår idag på gamla journalfilmer som en löjlig figur. Trots det kunde han på sin tid blända och förföra ett helt folk.

Visste du att…

…med hjälp av den nya kunskap om hjärnan som finns idag, kan vi påverka hur andra uppfattar oss. …en så enkel sak som att stilla sig några sekunder, grunda kroppen så den är fast förankrad mot underlaget och ta ögonkontakt med några lyssnare gör stor skillnad för hur närvarande en talare upplevs.
…vetenskapsmän som studerat karismatiska personligheter för att upptäcka gåvan att få människor med sig, har inte funnit något enskilt personlighetsdrag eller särpräglad begåvning. Istället lägger forskare möda på att hitta och utveckla karismatiska beteenden.

Ingen kan bli en ny Nelson Mandela, Marilyn Monroe eller Martin Luther King. Men alla kan göra det bästa av sig själv och sina förutsättningar.

Läs mer om kroppsspråk i Karismakoden och om icke-verbala signalers betydelse. Vad säger ditt eget tysta budskap?

Låt världen få möta ditt bästa jag!

Närvaro är försteget till karisma

Vad menas med närvaro? Vad är det för något?

En liten pojke och hans mamma stod i hallen. Mamman hade bråttom, förberedde sig mentalt för det som låg framför henne under dagen. Hon hade dock lovat att tillbringa en stund tillsammans med sin son innan hon gick. Men pojken sa:

”Du kan lika gärna gå för du har ändå redan gått”.

Energi och passion är några av nyckelorden för karisma. Närvaro är ett annat.
Små barn är bra läromästare i konsten att vara närvarande. Barn tänker sällan på vad de gjorde i går eller vad som ska hända imorgon eller om en vecka. De lever här och nu med öppna sinnen, ivriga att ta in omvärlden. Samma intensitet i nuet är hemligheten bakom många karismatiska personligheter.

Full närvaro får man genom att vara fokuserad i sinnen, tankar och känslor. Stress är en av närvarons värsta fiender. Västerländsk kultur uppmuntrar oss till en livsföring som innebär att vi gör många saker samtidigt. Vi kollar på mobilen, läser mail, ser på tv, chattar, talar, äter, dricker. Det leder till att vi blir splittrade, ständigt frånvarande och upptagna med något annat -– vi är sällan här och nu.

Närvaro har hög frånvaro i vår stressade tillvaro

Sånger Marie Fredriksson berättade i en intervju i Svenska Dagbladet tre år efter att hon drabbades av en hjärntumör hur sjukdomen ökat förmågan till närvaro i nuet:

”I dag lever jag ett helt annat liv. Nu vet jag vad man kan få ut av en enda dag ­– om man inte hela tiden ligger före, rent mentalt.

Men att ha stark närvaro under lång tid är ansträngande. Ingen orkar vara starkt närvarande hela tiden utan att behöva kliva i och ur detta tillstånd. Läkare är en yrkesgrupp som tvingas träna sig i det. Ett cancerbesked kräver en helt annan närvaro än när doktorn ber någon ta av sig kläderna och sitta upp i undersökningsstolen.

Artister och skådespelare är ofta duktiga på att förmedla närvaro på scenen. Många stora aktörer som vår svenska Margaretha Krook, liksom superstjärnor som Meryl Streep, Marlon Brando, Brad Pitt m fl, hade och har det även utanför scenen.

Motsatsen till närvaro är frånvaro. Om vi inte är här och nu syns det på oss. Vårt tonfall blir tvekande, blicken frånvarande, och även kroppens övriga signaler förmedlar att tankarna är någon annanstans.

Visste du att…

…ögonkontakt är en faktor som ger stark närvaro, visar forskning. När du talar inför grupp, var noga med att hålla ögonkontakt med hela publiken. Vänd dig åt olika håll så alla blir inkluderade.
…det sköna tillstånd som kallas flow är präglat av stark närvaro. Flow är när vi är så fullkomligt uppslukade av någonting att vi glömmer tid och rum. Känslan kommer när vi får syssla med det vi tycker är roligt, kreativt och skapande. Vi absorberas till den grad att livskänslan förhöjs.

Hälsa gillar KarismakodenLåt världen få möta ditt bästa jag! Läs artikel i Hälsa.

Läs artikel i tidningen PS om karisma

Läs artikel i Retorikmagasinet!

 

Läsarröster om boken

Fyra stjärnor för Karismakoden ljudbokFyra stjärnor på Storytel 

Karismakoden används som kurslitteratur inom både ledarskap, säljutbildning,  personlig utveckling samt på universitet och högskolor.

Ljudboken används också som studiecirkel. ” ”Ger så otroligt stor glädje hos alla” säger kursledaren Ulla-Britt Mellblom. ”Billigare och bättre än terapi” säger en kursdeltagare. Läs mer om studiecirkeln.

Karismakoden ljudbok”Vi är ett säljföretag som är etablerade i Sverige och Norge. I Norge använder säljarna Karismakoden som en CD i bilen och är mycket nöjda.  Michael Andersson Noroffice
KÖP ljudboken här

Gunilla Heick uppskattar Karismakoden”Boken är en av de viktigaste jag läst på länge! Den borde faktiskt vara obligatorisk i skolundervisningen. För Karismakoden handlar om människokunskap. Om hur vi uppfattar varandra, och hur vi kan påverka det. Om varför somliga människor lyser, medan andra lever nästan obemärkta. ”
Gunilla Heick, journalist, Vasabladet, Finland

”Läs den! Den är kanske på ett vis mer användbar än Mia Törnbloms självkänsla-böcker, för mig iallafall.” Miss tessan blogg

”Det är djup och bredd i Karismakoden, man lär sig mycket.”
Christel Dopping

”Kanonbra! Jag slukade den.” Kajsa Malmström, journalist

”Läs den och se att det finns enkla knep som höjer dig när du vill synas och höras.” Bloggen Boksynt

Ulrika Gabriel”Beteendevetaren i mig gnuggar händerna av förtjusning över alla förklaringar på hur vi sänder ut och motar signaler av varandras både tysta och talade budskap. Hur påveras du av andra? Varför? Och inte minst, förmedlar du det du vill förmedla själv?”
Ulrika Gabriel, coach och inspiratör

”Full av praktiska råd och handfasta tips.”
Carina Skagerlind, Morgonbris

Karismakoden får toppbetygsom ljudbok”En av dom bästa böcker jag läst. Stina Ekblad läser in den på ett fantastiskt sätt.”
”Mycket underskattad bok!”
”Den bästa bok för mej som tröttnat på personlig utveckling men kan ändå inte låta bli att kolla in utbudet/marknaden. Ska köpa den i pappers format också!”

”Klok, inspirerande och kunnig. En fin läsupplevelse.”
”Proppfull av citat och tips som kan komma till nytta när man planerar ett tal eller föreläsning!”
Tips – kolla om ditt bibliotek har e-boken
Karismakoden - när du vill sticka ut och lysa lite extra!

Karismakoden – när du vill lysa lite extra!

Kinga Lindblad”Kanon! Boken är en bibel i min verksamhet och jag använder den som uppslagsverk och en ledstjärna.” Kinga Lundblad, vd Leventa

”Välskriven och full av exempel på strategiska drag som välkända politiker, skådespelare och andra har använt sig av på sin väg mot toppen. Läs den och se att det finns enkla knep som höjer dig när du vill synas och höras.” Bloggen Boksynt

”En underbar bok i psykologi, livskunskap. Mycket bra med sammanfattningar i slutet av varje kapitel. Tack än en gång för läsupplevelsen av din rika och mångfasetterade bok!” Eva Bisenius, lärare

Blondinbella gillar KarismakodenBlondinbella, Isabella Löwengrip rekommenderar Karismakoden bland sina bästa böcker. 

”Trivsamt och lättläst om hur du ökar din personliga utstrålning.”
 Tidningen Nu

”Jättebra, trevlig och informativ.” Eva Ekelöf, journalist

”Boken innehåller massor med tips – många som man redan gör intuitivt, men det var oerhört nyttigt att få läsa dem eftersom man då på ett annat sätt kan ta kontroll över alla signaler man skickar ut.” Deltagare på retorik-kurs

karismakoden alla böckerna och Alla kan tala”Stimulerande läsning – jag tog del av boken med stort intresse.”
Jonathan Falck, f d chefredaktör, Göteborgs-Posten

Kunskapsmättat! Allt – källor, bakgrund känns verkligen gediget. Borde vara lärobok. Jag uppskattade den fina och korrekta språkbehandlingen.  Arne Reithner, Visby

”En underbart bra bok för mig som vill lära mig mer om tal och retorik utan att vara svår och med lätta exempel. Mycket läsvärd.” Stefan Lundberg, Köping”

”Utomordentligt välskriven och strukturerad… har tillfört mig många goda tankar till förnyelse och utveckling.” Ulf Mattebo, Stockholm

Karismakoden på danska”Boken har gjort stort indtryk på mig. Den er både inspirerende og meget klog, og fortjener et stort publikum”. Helen Lander, journalist, Dk

Så fik jeg endelig din bog, den er rigtig herlig og gir nogle gode råd… tak for oplevelsen! 🙂 Jesper Jørgensen, Danmark

”Jag läste din bok på min semester i somras och jag tyckte att den var väldigt bra. När jag satt och läste så gav den mig plötsligt inspiration till talet som jag skulle hålla för min son och hans tjej på bröllopet. Boken är nu utlånad men jag har bett att få tillbaka den, jag ska läsa den igen vid tillfälle, den gav mig så mycket.” Siv Ericson, Stockholm

Karismakoden fick stor uppmärksamhet när den kom ut.”Tänkvärd och samtidigt inspirerande läsning som jag kommer att återkomma till.” Inga-Lill Olsson, affärsutvecklare”

”Din bok är guld för gemene man! Den gav mig mycket – kunskap, inspiration och metoder! Den är en självklar del i konceptet att skapa sitt ”Personliga varumärke”
Annika Scholander, coach i presentationsteknik

”I want to thank you for your tremendous book!  The things that your book teaches gives me a full energy boost every single time, it’s amazing! Even when having a bad day, Karismakoodi gives hopeful and bright thoughts. And the best thing is that other people see and feel the enthusiastic, energetic mood too, and it’s contagious. I admire you for you bravery for making your dream come true – writing this book. Thank you so much, it gives so much to us all!” Ilona Vornanen, Helsinki

What a book!!!  I can not begin to tell you how much I devour your book. I could not put it  down. Once again thank you plenty. Wow! what a great job you have done. Chez Raginiak ACS, ALS

”Läs Karismakoden av Eva Kihlström, där står det om vad människor ofta reagerar på, och omedvetna handlingar man själv gör.” Terapisnack.com

En riktigt bra bok!” Hans Roupier

Karismakoden en bestseller”Mycket intressant, jag rekommenderar den till alla som vill lära sig mer om karisma och öka sin personliga utstrålning. Boken hjälper till att se hur mycket som har betydelse för hur man uppfattas som person.” Erika Berglund

”Vilken rolig bok! Precis vad jag behövde! Detta är frågor som jag ständigt funderar över.” Inga-Stina Westman

 

TIPS
Gå med i Toastmasters om du vill träna att tala inför grupp, en ideell organisation där medlemmarna tränar ihop för att stärk självförtroendet. Använd råden i mina böcker och du får ett stort försprång, deras manualer är inte skrivna av retorikexperter.  Kolla här om det finns en klubb på din ort.

Vill du göra det bästa av dig själv? Vill du bli bättre på att avläsa andra? Läs Karismakoden

”Alla har fröet till karisma inom sig.” Författaren Doe Lang

 

”Denna bok har vi som kurslitteratur på vår design utbildning…känns toppen!”  
Alfred på blogspot

”Mycket uppskattad bland dem som söker ljudböcker i ledarskap.” Mobook.se

Jag bläddrar i Karismakoden inför varje kurs i presentationsteknik, för att få förnyad inspiration och lust – tack!  Renée K, adjunkt

”Karismakoden är ingen vanlig retorikbok. Den är lättsam, spännande och allmänbildande. Läs den för att bli en bättre talare, men framför allt för att bli en bättre lyssnare och kommunikatör.” Gunilla Granbom, språkkonsult och utbildare i retorik

Leenah Malmi Pauser  gillar KarismakodenUtvecklande och inspirerande bok, användbar också i grupper till exempel i samband med friskvård. Jag har tänkt mycket under läsningen på att tänka positivt och humorns betydelse, men också på vårt kroppsspråk.”
Leenah Malmi Pauser, präst, Svenska kyrkan
”Brukar rekommendera den i olika kurser. Jag har döpt den till ‘Förtvivla ej du lilla hop. Det finns hopp för oss alla’. Monica Ekenvall, universitetsadjunkt

”Boken var snabbt läst men tog hela terminen att smälta.” Student på retorik-utbildning, SU

OM MIG

När min mamma för flera år sedan drabbades av en stroke, förlorade hon talförmågan. Hon blev också förlamad i ena halvan av kroppen. Det innebar att både hon och vi anhöriga tvingades börja kommunicera på ett nytt sätt och jag upptäckte hur fantastiskt mycket man kan säga till varandra utan att använda ord! När jag ringde till mamma och berättade om sådant som hänt, ”svarade” hon genom ljud som mmmm, aaah, å, ooh, åhåhå, hm och så vidare och vi kunde prata med varandra. Om vi inte förstod, kunde vi alltid skratta tillsammans.

Rädslan att tala offentligt är en folksjukdom
som skadar hela samhället.

I samma veva började jag läsa retorik på Södertörns högskola. Det slog mig att lärarna, som alla hade samma retoriska verktygslåda, inte alltid lyckades nå ut så bra till studenterna. Somliga fångade vårt öra och vi satt som tända ljus medan andra gick mera likgiltigt förbi! Varför? Det ville jag ta reda på och började göra research om utstrålning och karisma. Det ledde in på kroppsspråkets alla nyanser. På tysta budskap och på allt det vi skickar ut och uppfångar utan att vara medvetna om det.

”Vad modig du är som skriver en bok om karisma”. Det är en kommentar jag fått höra ibland. Då vill jag bara påminna om att det inte är tränaren Yannick Tregaro som ska sätta världsrekord utan friidrottaren Christian Olsson och andra som han coachar…

Apropå Tregaro skriver han i sin bok Hopp och kärlek: ”Ingen kan prestera maximalt utan att känna glädje och trygghet i en grupp.” Det är även min ledstjärna när jag coachar, både individuellt och i grupp. Det är underbart roligt att se en talängslig person våga, växa och vinna! Att få hjälpa till att plocka fram förmågor och starka sidor. Alla har så mycket mer inom sig än de vet om. Bildskaparen Michelangelo uttryckte det på ett bra sätt. När han arbetade med ett stenblock kom ett barn och frågade:

”Vad gör du?”
Michelangelo svarade:
”Det bor en ängel därinne och jag hjälper den att komma ut.”

 

Annonser