Om karisma

Vad är karisma?

Somliga fångar vår uppmärksamhet,
andra går spårlöst förbi. 
Varför?

Kallas ofta karismatiska...

Kallas ofta karismatiska…

Karisma är ett gåtfullt begrepp, ingen kan säga exakt vad det är. En sak är säker – det ligger alltid i betraktarens ögon. Ingen kan ju bestämma åt dig vem du ska tycka är karismatisk. Men slår man upp ordet i internationella uppslagsverk återkommer vissa namn: Martin Luther King, Nelson Mandela, prinsessan Diana, John F. Kennedy, Oprah Winfrey, Marilyn Monroe, James Dean… Men också Hitler och massmördaren Charles Manson. Karisma i sig är ju varken ond eller god, det är hur den används som avgör.

Svenska nationalencyklopedin förklarar ordet så här: ”Stark personlig utstrålning som ger förmåga att leda andra”.
Till det vill jag lägga: förmåga att beröra andra”. För det är precis vad karismatiska personligheter gör – de berör oss, vare sig vi vill eller ej. Ny forskning visar att det är spegelneuronernas fel eller förtjänst.  Läs mer om det längre ner.

Den magiska x-faktorn – inte bara magi!

En del talar om magnetism, andra om aura, lyskraft eller naturlig auktoritet. Karisma kan också uttryckas som förmågan att påverka andra positivt genom att upprätta kontakt med dem på alla plan, fysiskt, känslomässigt, intellektuellt och andligt. Richard Wiseman, brittisk forskare och författare har uttryckt det så här: ”Karisma är förmågan att få andra att känna samma känslor som du”.

Hur gör då människor som kallas karismatiska ? Jo, bland annat är de ovanligt uttrycksfulla med röstens innehåll, kroppsspråket och andra ickeverbala signaler. Både med ord, röst, ansiktsuttryck och kroppens rörelser talar de till oss på ett lockande sätt och fångar vår uppmärksamhet på många plan.

Hela atmosfären kan förändras i ett rum när en viss person kliver in.

Att låta sin personlighet och starka övertygelse lysa igenom i det man säger, genom en mängd känslouttryck, är en av hemligheterna bakom Martin Luther Kings utstrålning.

När jag detalj studerade teveupptagningar med Martin Luther King på Statens ljud- och bildarkiv i Stockholm, upptäckte jag något mycket intressant. Svensk tv har en frekvens av 25 bilder/sek. Det innebär att det blir en ny bildruta 25 gånger på en sekund och ingen är den andra lik. När man med teknikens hjälp kan ”frysa” varje enskild bildruta, synliggörs uttryck som annars går så snabbt förbi, att vårt medvetna jag inte hinner uppfatta dem.

Ett av Kings många tal handlar om den svarta proteströrelsens makt:
”We have a power. Power that can not be found in molotovcocktails, but we do have a power. Power that can not be found in bullets and in guns, but we have a power. It is a power as old as the insights of Jesus of Nazareth and as modern as the technics of Mohandas K Gandhi.”
Martin Luther King JrDet tar dr King cirka 20 sekunder att säga dessa fyra meningar. Under denna korta tidsrymd drar en mängd olika känslouttryck över hans ansikte som molnskyar på himlen en blåsig dag. De flesta så snabbt att blotta ögat inte hinner uppfatta dem. Men med hjälp av modern teknik kan ansiktets alla olika skiftningar och uttryck synliggöras.

”Passionen är den enda talare som alltid övertalar.”

Kolla in själv i filmen med King:  Se hur han använder sin ansiktsmimik, hur han förmedlar en mängd uttryck. Lägg märke till närvaro och ögonkontakt, inte minst på slutet när han spänner blicken i lyssnarna.

Rösten är också en stor del i varför vi gärna lyssnar till somliga men inte till andra. Hör hur King varierar sin röst, hur den stiger och sjunker. Lägg märke till styrkan och kraften i den.
Se även på Kings historiska ‘I have a dream’-tal från 1963. Det rankas som 1900-talets absolut bästa tal  i en omröstning bland amerikanska språkforskare. Varför? Jo, dels för att det är fyllt av retoriska knep, men framför allt för äktheten och de starka känslorna. Kings passion och övertygelse överförs till publiken med hjälp av röst, kropp och ansiktsuttryck.
Andras känslor påverkar oss! Vare sig vi vill det eller ej smittar starka känslouttryck. Det beror på spegelneuroner, en speciell typ av hjärnceller som upptäcktes på 1990-talet och som vi alla har. Enkelt uttryckt fungerar de som hjärnans härmapor, de hjälper oss att förstå och tolka omvärlden genom att ‘spegla’ andras beteenden. Spegelneuroner är cellerna som får oss att gäspa när vi ser någon annan göra det.

Spegelneuroner hjälper oss att läsa av andras känslor.

Spegelneuroner är också en förklaring till varför vissa påverkar oss mer än andra. Forskning visar att personer med karisma är ovanligt uttrycksfulla via ansiktsuttryck, kropp och röstens innehåll. Omgivningen avläser dessa uttryck både medvetet och omedvetet och ”smittas” av de starka känslouttrycken.

Kan karisma läras?

Ja, till viss del, säger forskare. Alla har fröet till karisma inom sig. Hur gör man då? I Karismakoden hittar du svaret! Finns även som e-bok och ljudbok.

media om bokenKarismakoden är  en klassiker med över 40.000 sålda ex. Boken är den första i ämnet av en svensk författare och väckte stort intresse när den kom ut. Som pocket låg den  en tid på Månpockets topplista över flest sålda böcker. Karismakoden bygger på gedigen vetenskaplig forskning och är översatt till norska, finska och danska.

Visste du att…
…vetenskapsmän som studerat karismatiska personligheter har inte funnit något enskilt personlighetsdrag eller någon särpräglad begåvning. Istället lägger forskare möda på att hitta och utveckla beteenden som uppfattas som karismatiska.

Om vi blir medvetna om våra egna tysta budskap,
kan vi lättare påverka hur andra uppfattar oss.

karismakoden.jpg
Ingen kan bli en ny Nelson Mandela, Marilyn Monroe eller Martin Luther King. Men alla kan göra det bästa av sig själv och sina förutsättningar. Läs mer om kroppsspråk och om icke-verbala signalers betydelse i Karismakoden.

”Boken ger liv åt karismans gåtfulla väsen.”  Damernas Värld

Närvaro är försteget till karisma

Vad menas med närvaro? Vad är det för något?

Energi och passion är nyckelord för karisma. Närvaro är ett annat. Det är inte alltid så lätt att förklara vad som menas med närvaro. Ibland är det lättare att beskriva vad det INTE är:

En liten pojke och hans mamma stod i hallen. Mamman hade bråttom, förberedde sig mentalt för det som låg framför henne under dagen. Hon hade dock lovat att tillbringa en stund tillsammans med sin son innan hon gick. Men pojken sa:

”Mamma, du kan lika gärna gå för du har ändå redan gått”.

Små barn är bra läromästare i konsten att vara närvarande. Barn tänker sällan på vad de gjorde i går eller vad som ska hända imorgon eller om en vecka. De lever här och nu med öppna sinnen, ivriga att ta in omvärlden. Samma intensitet i nuet är hemligheten bakom många karismatiska personligheter.

De som haft möjlighet att möta Nelson Mandela vittnar ofta om hans starka närvaro.  Så tal exempel berättas om hur Nelson Mandela på ett flygplan får en tidning att läsa. Han hanterar den mycket omsorgsfullt när han bläddrar. Då han är klar med läsningen viker han ihop tidningen noggrant. För varje veck som bildas stryker han med handen över ojämnheterna, innan han till sist lägger ifrån sig bladet med samlade, precisa rörelser.
Små detaljer i kroppens språk avslöjar om någon är närvarande i stunden eller ej. Det faktum att Nelson Mandela hade extremt gott om tid att fundera och reflektera i fängelset tycks ha hjälpt honom att utveckla en mycket stark närvarokänsla. (Ibland kunde han längta tillbaka till ostördheten i sin cell, avslöjade en av hans döttrar.)

Närvaro har hög frånvaro i vår stressade tillvaro

Stress är en av närvarons värsta fiender. Västerländsk kultur uppmuntrar oss till en livsföring som innebär att vi gör många saker samtidigt. Vi kollar på mobilen, läser mail, ser på tv medan vi chattar, talar, äter, dricker. Det leder till att vi blir splittrade, ständigt frånvarande, hela tiden upptagna med något annat -– vi är sällan här och nu.

Sånger Marie Fredriksson berättade i en intervju i Svenska Dagbladet tre år efter att hon drabbades av en hjärntumör hur sjukdomen ökat förmågan till närvaro i nuet:

”I dag lever jag ett helt annat liv. Nu vet jag vad man kan få ut av en enda dag ­– om man inte hela tiden ligger före, rent mentalt.

Men att ha stark närvaro i kontakten med andra är ansträngande. Ingen orkar vara det hela tiden utan man behöver kliva i och ur detta tillstånd. Läkare är en yrkesgrupp som behöver träna sig i det. Ett cancerbesked kräver en helt annan närvaro än när doktorn ber någon ta av sig kläderna och sitta upp i undersökningsstolen.

Visste du att…
…ögonkontakt är en faktor som ger stark närvaro, visar forskning. När du talar inför grupp, var noga med att hålla ögonkontakt med hela publiken. Vänd dig åt olika håll så alla blir inkluderade.
……vi kan påverka hur andra uppfattar oss när vi talar inför grupp. En så enkel sak som att stilla sig några sekunder och grunda kroppen så den är fast förankrad mot underlaget gör stor skillnad för hur närvarande en talare upplevs.

Läsarröster om Karismakoden

Fyra stjärnor på Storytel 

Karismakoden används som kurslitteratur inom ledarskap, säljutbildning,  personlig utveckling och på universitet och högskolor.

Ljudboken används även som studiecirkel. ”Ger så otroligt stor glädje hos alla” säger kursledaren Ulla-Britt Mellblom. ”Billigare och bättre än terapi” säger en deltagare. Läs mer om studiecirkeln.

”Vi är ett säljföretag som är etablerade i Sverige och Norge. I Norge använder säljarna Karismakoden som en CD i bilen och är mycket nöjda.  Michael Andersson Noroffice
KÖP ljudboken här

”Boken är en av de viktigaste jag läst på länge! Den borde vara obligatorisk i skolundervisningen. För Karismakoden handlar om människokunskap. Om hur vi uppfattar varandra, och hur vi kan påverka det. Om varför somliga människor lyser, medan andra lever nästan obemärkta. ”
Gunilla Heick, journalist, Vasabladet, Finland

”Läs den och se att det finns enkla knep som höjer dig när du vill synas och höras.” Bloggen Boksynt

Ulrika Gabriel”Beteendevetaren i mig gnuggar händerna av förtjusning över alla förklaringar på hur vi sänder ut och motar signaler av varandras både tysta och talade budskap. Hur påveras du av andra? Varför? Och inte minst, förmedlar du det du vill förmedla själv?”
Ulrika Gabriel, coach och inspiratör

”Full av praktiska råd och handfasta tips.”
Carina Skagerlind, Morgonbris

”En av dom bästa böcker jag läst. Stina Ekblad läser in den på ett fantastiskt sätt.”
”Mycket underskattad bok!”

”Proppfull av citat och tips som kan komma till nytta när man planerar ett tal eller föreläsning!”

”Välskriven och full av exempel på strategiska drag som välkända politiker, skådespelare och andra har använt sig av på sin väg mot toppen. Läs den och se att det finns enkla knep som höjer dig när du vill synas och höras.” Bloggen Boksynt

”En underbar bok i psykologi, livskunskap. Mycket bra med sammanfattningar i slutet av varje kapitel. Tack än en gång för läsupplevelsen av din rika och mångfasetterade bok!” Eva Bisenius, lärare

Blondinbella, Isabella Löwengrip rekommenderar Karismakoden bland sina bästa böcker. 

”Stimulerande läsning – jag tog del av boken med stort intresse.”
Jonathan Falck, f d chefredaktör, Göteborgs-Posten

Kunskapsmättat! Allt – källor, bakgrund känns verkligen gediget. Borde vara lärobok. Jag uppskattade den fina och korrekta språkbehandlingen.  Arne Reithner, Visby

”Utomordentligt välskriven och strukturerad… har tillfört mig många goda tankar till förnyelse och utveckling.” Ulf Mattebo, Stockholm

”Boken har gjort stort indtryk på mig. Den er både inspirerende og meget klog, og fortjener et stort publikum”. Helen Lander, journalist, Dk

”Din bok är guld för gemene man! Den gav mig mycket – kunskap, inspiration och metoder! Den är en självklar del i konceptet att skapa sitt ”Personliga varumärke”
Annika Scholander, coach i presentationsteknik

”I want to thank you for your tremendous book!  The things that your book teaches gives me a full energy boost every single time, it’s amazing! Even when having a bad day, Karismakoodi gives hopeful and bright thoughts. Thank you so much, it gives so much to us all!” Ilona Vornanen, Helsinki

What a book!!!  I can not begin to tell you how much I devour your book. I could not put it  down. Once again thank you plenty. Chez Raginiak ACS, ALS

”Läs Karismakoden av Eva Kihlström, där står det om vad människor ofta reagerar på, och omedvetna handlingar man själv gör.” Terapisnack.com

TIPS
Gå med i Toastmasters om du vill träna att tala inför grupp, en ideell organisation där medlemmarna tränar ihop för att stärka självförtroendet.


”Alla har fröet till karisma inom sig.” Författaren Doe Lang

Karismakoden en bestseller
”Mycket uppskattad bland dem som söker ljudböcker i ledarskap.” Mobook.se

Jag bläddrar i Karismakoden inför varje kurs i presentationsteknik, för att få förnyad inspiration och lust – tack!  Renée K, adjunkt

”Karismakoden är ingen vanlig retorikbok. Den är lättsam, spännande och allmänbildande. Läs den för att bli en bättre talare, men framför allt för att bli en bättre lyssnare och kommunikatör.” Gunilla Granbom, språkkonsult och utbildare i retorik

”Brukar rekommendera den i olika kurser. Jag har döpt den till ‘Förtvivla ej du lilla hop. Det finns hopp för oss alla’. Monica Ekenvall, universitetsadjunkt

Om mig

När min mamma drabbades av en stroke, förlorade hon talförmågan. Hon blev också förlamad i ena halvan av kroppen. Det innebar att både hon och vi anhöriga tvingades börja kommunicera på ett nytt sätt och jag upptäckte hur fantastiskt mycket man kan säga till varandra utan att använda ord! När jag ringde till mamma och berättade om saker som hänt, ”svarade” hon genom ljud som mmmm, aaah, å, ooh, åhåhå, hm och så vidare och vi kunde prata med varandra. Om vi inte förstod, kunde vi alltid skratta ihop.

Rädslan att tala offentligt är en folksjukdom
som skadar hela samhället.

I samma veva började jag läsa retorik på Södertörns högskola. Det slog mig att lärarna, som alla hade samma retoriska verktygslåda, inte alla lyckades nå ut lika bra till studenterna. Somliga fångade vårt öra och vi satt som tända ljus medan andra gick mera likgiltigt förbi! Varför? Det ville jag ta reda på och började därför göra research om utstrålning och karisma. Det ledde in på kroppsspråkets alla nyanser. På tysta budskap och på allt det vi skickar ut och uppfångar utan att vara medvetna om det.

Visste du att…
…vi har alla en inbyggd ‘scanner’ som läser av vår omgivning. Allt det vi fångar upp, både medvetet och undermedvetet, processas i vår hjärna och ligger sedan till grund för beslut vi fattar. Det är en förklaring bakom intuitionens gåta.