Intervju Ica-kuriren

En fröjd att bli intervjuad när resultatet är så här fint, pedagogiskt och snyggt utgjort! Tack Ica-kuriren och Hanna Nolin – mycket bra sammanfattat!icakuriren 1

icakuriren 2

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Lyssna när jag blir intervjuad om karisma

Kropp o själ om karisma

Karisma, denna speciella kraft som vissa människor har och som gör att de kan påverka andra människor,  fånga deras uppmärksamhet och få deras beundran. Vad är det som ligger bakom? Hur gör man för att bli mer karismatisk? Programmet Kropp och själ i P1 har gjort ett inslag om karisma där de försöker förklara mekanismerna och jag är intervjuad i programmet.  Lyssna på det här 

Något som inte togs upp i inslaget är spegelneuroner. Det är speciella hjärnceller som upptäckts relativt nyligen och som gör att när vi ser en känsla hos någon annan, upplever vi själva känslan – vi ”speglar den”. Det kan vara en av förklaringarna bakom fenomenet karisma. En forskare uttrycker det så här: Spegelneuroner fungerar som en nedärvd biologisk förutsättning att läsa andras ”psykiska värld”. När vi tycker att någon har karisma är det för att personen har en stark känslomässig koppling till det han eller hon säger eller gör. Karismatiska människor berör oss, vare sig vi vill eller ej. Dock är vi olika mottagliga och vem vi tycker är karismatisk är alltid personligt. Men somliga personer återkommer alltid i uppslagsverk om karisma, så det tycks finnas en viss samstämmighet i hur vi uppfattar andra människor.

Vill du veta mer om karisma och hur du kan utveckla din egen personliga utstrålning – läs Karismakoden

!Karismakoden en bestseller

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ska du avslutningstala?

Sommarlov-008
Snart är det skolavslutning och många våndas över tal. Så här skrev Susanne till mig:
”Jag arbetar som rektor på en skola och nu är det dags för årets sommartal. Det är så svårt. Jag har två skolor: förskola upp till åk 5, den andra åk 6 -9. Jag tycker att det alltid är knepigt att börja talet, och bestämma nivån. Har du några råd/tips?”
Så här svarade jag:
”Hej Susanne
Jag pratar ju ofta om tretal och upprepningar som ett smart sätt att smycka sitt tal.
Du kan t ex börja lågstadieskolans tal med en upprepning i tretals form:

Tänk att få sova så länge man vill på morgonen
Tänk att få sola och bada och vara uppe riktigt länge på kvällen
Tänk att få slippa läxor o plugg och istället leka som man vill…

AvslutningstalEller du kan göra ett fint tretal kring sommarlov – ordet i sig väcker ju välbehag. Så vad är sommar för dig? Smultron, solsken och blått hav…? Bara ben, fjuniga armar och solblekt hår?  Till de äldre kan du göra en upprepning i tretalsform om året som gått:

178 skoldagar är nu till ända.
178 morgnar att kliva upp i ottan, klä på sig och ta sig till skolan
178 dagar…

Använd positiva ord, ge mycket beröm. Och kom ihåg att tacka alla – både elever, lärare/skolpersonal och föräldrar.”

Med hjälp av mitt svar samt råden på 11 smarta tips skrev Susanne två fina tal. Läs hennes tal här

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Alltid kul med respons!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet är väldigt roligt att få feedback när Talakuten är till glädje och hjälp. Fick ett mail från Inga-Lill Zakariasen som driver isas trädgårdsblogg:

”Jag måste skriva och berätta hur hjälpt jag blev av alla tips på den här sidan när jag skulle skriva ett doptal till mitt lilla barnbarn. Har aldrig hållit ett tal i hela mitt liv och desto mindre skrivit ett men med alla dina tips så föll alla bitar på plats.

Stort TACK !  Hade nog aldrig vågat hålla talet utan din hjälp !”

Inga-Lill använder bl a tretal, upprepningar och bildspråk på ett mycket fint vis. Så här blev det:

En liten baby är en länk mellan änglar och människor

Hej Lucas – det är farmor som talar
Ja, jag talar till dig, till lilla Lucas, med det stora leendet och de långa ögonfransarna. En liten bebis som är en länk mellan änglar och människor. Förutom de änglar som vakar över dig i himlen har du också fått en ängel här på jorden som tittar till dig innan du somnar på kvällen. Jag och ängeln har pratat ihop oss och vi har tre önskningar till dig.

Vi önskar dig mycket glädje i livet. Att skratta är en stor gåva som kommer att hjälpa dig när stigen blir krokig och gruset i skorna skaver. En livsresa är aldrig rak och att glädjas över vardagens små guldkorn ger så många lyckostunder. Vi önskar att du får mycket glädje i ditt hjärta.

Vi önskar dig modet att vara du. Att gå vägen som är din. Att vara sann mot det du känner. Att lyssna på den inre rösten och låta den bli din ledstjärna. Det krävs mod att lyssna till den rösten. Vi önskar du får det modet.

Vad ska jag ge? Presenttips på TalakutenVi önskar dig hälsa och välstånd. Hårt arbete föder hälsa och välstånd sa alltid min farmor när hon levde. Nu önskar vi dig inte hårt arbete utan istället viljan att alltid göra sitt bästa. Att ge världen av sitt vackraste. Och att världen ger sitt vackraste till dig.

Just i detta nu förenas både himlen och jorden i en liten bebis vid namn Lucas som är en länk mellan änglar och människor.  Jag som är din farmor ser fram mot att få lära känna dig och följa dig på din väg genom livet.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

En miljon-vallen passerad

Talakuten en miljon besökare

Skriver inte så ofta här på bloggen men idag kan jag inte låta…Känner mig så väldigt stolt över att Talakuten den 14 januari 2016 fick sin miljonte besökare!

Hade varit coolt att få en  bild av räkneverket när den slog om till 1.000.000 men man kan inte få allt. Sent på torsdagskvällen gick jag in för att kolla och då såg det i alla fall ut så här:

Blogg statistik

Mer än en miljon gånger har alltså Talakuten  visats för besökare. Att sidan skulle bli så stor hade jag aldrig kunnat tänka mig när jag startade sajten för drygt fyra år sedan!

Vet inte hur man spårar vem som var besökare nr 1.000.000. Så jag säger bara:
TACK till alla besökare för att ni gjorde rekordet möjligt.

Talakuten är mitt roliga hobby-projekt. Jag älskar att känna att jag hjälper festtalare i bryderi att göra ett kul, kort och retoriskt snyggt tal! Brukar skoja om att jag gör en insats för folkhälsan. Tala inför grupp är ju något vi svenskar i gemen är ovana vid, därför blir vi lätt nervösa när vi måste få ur oss ett tal. Och så är det förstås även trevligt för alla fest-deltagare att få lyssna till bra tal som inte segar iväg (-:

Framöver kommer en sida om avslutningstal, inte minst för alla rektorer och lärare som vår och höst behöver säga några ord till elever, personal och föräldrar!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Måns vann med Äkta Vara

Visst blir man stolt över Sverige! Vi må vara ett litet land, men vi är stora i musiksammanhang. Sex segrar i Eurovision Song Contest är inte fy skam!

Bara Irland har vunnit fler gånger, nämligen sju. Inget annat nordiskt land kommer ens i närheten. (F’låt Norge, kan inte låta bli att nämna att ni i alla fall har rekordet i flest sista-placeringar – hela 11 stycken).

Ingen kan missta sig på glädjen Måns Zelmerlöv utstrålade när han sjöng sin segerlåt i Eurovisionsfinalen. Äkta Vara rätt igenom!

Ingen kan missta sig på glädjen Måns Zelmerlöv utstrålade när han framförde sitt bidrag  i Eurovisionsfinalen. ”Jag körde för publiken på plats och sket i att spänna ögonen i kameran.”

Bra artist, bra låt, bra framförande. Och undrar om inte Måns också kom en vinnande hemlighet på spåret: att vara sig själv framför tevekamerorna! Så här svarade han i alla fall då Sanna Nielsen kommenterar att han såg ut att bara ha njutit under numret. – Vi repar så sjukt mycket, två gånger varje dag inför fullsatta läktare. Till slut undrade jag vad jag kunde göra bättre, för det släppte aldrig på riktigt. På genrepet sket jag i det. Jag körde för publiken på plats och sket i att spänna ögonen i kameran. Då blev det lättare. Kolla in Måns på SVT: sida, se hur glädjen lyser igenom under hela hans framförande!

Och tack för att vi nästan helt slipper flirtandet med kameran, det som ofta blir så fånigt och tillgjort! Äkta vara är oslagbart och vi känner igen när det finns där. Alla har vi en inbyggd skanner och avläser mer än vi tror: ansiktsuttryck, kroppsspråk, ögonens glans, röstens innehåll…

Känslor smittar, är en gammal sanning. Ny hjärnforskning förklarar varför. Vi har alla en speciell typ av nervceller som kallas spegelneuroner. Enkelt uttryckt är de en slags hjärnans ’härmapor’ som hjälper oss att tolka omvärlden. Ser vi någon som visar äkta glädje, där munnen ler brett och känslan bara lyser ur ögonen, aktiveras samma område i vår egen hjärna. Vi blir själva gladare. Spegelneuroner är en förklaring till varför vissa påverkar oss mer än andra. Läs mer om Äkta Vara under 11 smarta tips.

Grattis Måns Zelmerlöv – Bra gjort!  Enkelt, proffsigt, snyggt!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Onödig rädsla satte stopp för Salming

Med kunskap och träning behöver ingen säga nej!

Börje SalmingHockeylegendaren Börje Salming berättade när han sommarpratade 2014 om sin stora skräck, att prata inför folk. Han, som är känd som en av Sveriges tuffaste hockeyspelare genom tiderna, har tackat nej till fina priser för att slippa hålla tal.
Tänk om Börje Salming – och alla som han – tidigt fick lära sig i skolan några enkla knep för att tala inför grupp!

För det ÄR inte så svårt när man vet hur man gör. Med kunskap och träning kan de allra flesta övervinna sin rädsla. Det är i alla fall min erfarenhet som retorikcoach. Min specialitet är att hjälpa dem som tror att de inte kan. Jag säger ofta som professor Higgins i filmen My Fair Lady: Ge mig en Eliza!
Det är för att skolan inte gör sitt jobb som Talakuten behövs. Jag är retorik-ambassadör och tycker det är en mänsklig rättighet att ALLA får del av verktygslådan för att göra en bra presentation. Den som följer Talakutens 11 smarta tips, baserade på modern vetenskaplig forskning och antika kunskaper i retorik, gör garanterat succe!

Börje Salming tackade nej till kaptensbindeln i Toronto Maple Leafs. Han tackade nej till Svenska Idrottsakademins Hederspris, allt för att slippa tala inför grupp. På en välgörenhetsmiddag blev han oväntat utsatt för att kliva upp på podiet och svimmade nästan på kuppen.
– Det kändes som att jag skulle dö, säger han.
Skräckslagen för att tala offentligt trots att han på isen var fullkomligt orädd! Nästan varje match fick Börje Salming plåstra om, sy och kyla ner sin blåslagna kropp. En gång fick han sy 300 stygn i ansiktet efter att ha osthyvlats av motståndares skridsko. Han var tillbaka på isen igen efter en vecka! (Kolla in bilderna på Salmings Facebooksida hur han såg ut.)

Det finns alldeles för många som är rädda som Börje Salming!  Rädslan att tala offentligt är en folksjukdom som skadar hela samhället. Skolan måste göra sitt jobb. Det tar inte mer än tre timmar att lära ut och träna basala retorik-kunskaper! Tre timmar!! Vad är väl det sett till grundskolans 6 785 totala antal timmar.

Skolministern, gör nå’t! Börja med att utbilda alla lärare i praktisk retorik.

Publicerat i Uncategorized | Märkt , , , , , | Lämna en kommentar

TalAkuten växer så det knakar

Talakuten växer...

Oj, så roligt det är när besökarantalet slår nya rekord! Vi är bara i april och redan peakar statistiken. Populäraste sidorna just nu är 11 smarta tips, Bröllop, Födelsedag och Tack.

Normalt är det maj och juni som är högtidstalens högsäsong, med bröllop, student och alla avslutningar. Roligt tycker somliga, svettigt och nervöst säger andra…

Spara den här sidan i dina favoriter!

Det är för alla nödställda festtalare jag har gjort min blogg. Gör en insats för folkhälsan – sprid att TalAkuten finns! I vårt land lider tre av fyra av talängslan, somliga våndats hela livet. 

Det är inte klokt att det ska behöva vara så! Alla borde få lära sig grunderna i skolan, det tar faktiskt inte särskilt lång tid att lära ut. En till två timmar brukar räcka när jag coachar någon inför ett tal eller en presentation. Då sitter grunden för både innehåll och framförande och de flesta brukar sedan upptäcka att det faktiskt är roligt att stå i centrum.

Alla kan lära sig tala som ett proffs. Det är ett demokratiproblem att vi inte får lära oss retorikens effektiva verktygslåda i skolan. Med kunskap minskar rädslan. Och det handlar inte om att bli mer strömlinjeformad – tvärtom. All medie- och retorikträning borde handla mer om vikten att vara sig själv än att bli någon annan. Inget övertygar som äkta vara!

Enligt en amerikansk undersökning kommer tala inför grupp högst upp på listan över de vanligaste fobierna, t o m före döden – se hela listan). Hur rädd är du att tala offentligt? Testa dig!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Karismakoden som studiecirkel – bättre än terapi!

”…jag vill bara få tala om den glädje du Eva
genom din bok Karismakoden har åstadkommit hos oss.”

Det kom ett så trevligt brev från Ulla-Britt Mellblom, ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund i Gävle. Hon hittade min ljudbok Karismakoden på biblan, blev begeistrad, köpte ett  ex och startade därefter en studiecirkel. Så här skriver hon bl a:

”I vår förening har vi en livlig cirkelverksamhet så jag startade en cirkel med namnet Karismakoden. Alla som såg anmälningslistan undrade vad det var för något. Ingen hade då hört talas om boken, men det blev snart en ändring.Vi är cirka tio deltagare, lyssnar i ca 10 min, pausar och pratar om vad vi hört. Tro mig, det finns hur mycket som helst att tala om, kommentera och jämföra med eftersom deltagarna har en del år bakom sig.

Den här cirkeln ger så otroligt stor glädje hos alla så att det är därför jag skriver till dig, Eva, för att tacka från oss alla i cirkeln, som kommer att fortgå länge och generera sådan glädje för många.”

ljudbok.Karismakoden

”Både billigare och trevligare än terapi.”

Så härligt det är med uppskattande ord! Vi borde alla sprida mer av beröm och uppmuntran när det är något vi gillar (-:

En av deltagarna uttryckte sig så här:
”Tänk så mycket både billigare och trevligare det här är i stället för att gå i terapi…”

Tack Ulla-Britt och ni andra och lycka till med studiecirkeln!

Karismakoden har blivit studiecirkel

Karismakoden har blivit studiecirkel hos SPR avd 9 i Gävle! ”Vill man ha roligt och dessutom lära sej en hel del då skall man ”cirkla” karismakoden” säger ledaren Ulla-Britt Mellblom.

Publicerat i Uncategorized | Märkt , , , , , , | Lämna en kommentar

Bra tal är som musik – kolla in King

Tänk musik när du talar

Melodiskt tal är skönt för örat och det är ingen slump att Martin Luther Kings mest kända tal ’I have a dream’ musiksatts på youtube. Han talar så rytmiskt och varierat att det inbjuder till det.

Lyssna gärna med slutna ögon hur Kings röst stiger och sjunker och styrka, tempo och klang varieras. Varje mening är som en konsert, med toppar och dalar och ett crescendo på slutet. Det är lätt att tro att det är King som talar till musiken, fast det är den som är pålagd i efterhand.

Visste du att…
…när Martin Luther King jämfördes med andra kända talare som Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Michail Gorbatjov, John F. Kennedy och Lech Walesa fick King högst poäng för inspirerande och motiverande tal.
… talare som fångar en grupp varierar rösten. När amerikansk, arabisk och svensk kultur jämfördes blev resultaten desamma. Den som varierade rösten med tonhöjd, betoning, klang och tonfall fick överallt stark utstrålning. Läs forsknings abstract här och här.
Publicerat i Uncategorized | Märkt , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar