11 smarta tips

”Vilken fantastisk sida du har skapat! Lärande och kul att läsa samtidigt :)”
Julia, gymnasieelev

ALLT du behöver veta för att hålla ett bra tal

Hjälp för ängsliga festtalare

Talakuten är mitt bidrag till folkhälsan!
Ingen ska behöva ängslas för att hålla tal. ALLA kan lära sig att tala som ett proffs!
11 smarta tips bygger på vetenskaplig forskning och funkar lika bra för festtal som för föredrag eller presentationer.
Följ råden, håll det kort och du gör garanterat succé.
Lycka till!

Eva Kihlström
författare och retorikexpert

Nr 1 Håll det kort!

”Få talare inser att nittio procent av bifallet de får när de viker ihop manuset är ett uttryck för lättnad.” Robert Lembke

Så långt blir ett tal


Max tre minuter räcker för ett bra festtal, särskilt om det är många talare. Här ser du hur långt ett tal blir, skrivet i Word, Times 12 p, enkelt radavstånd. 

Tal på fest ska vara njutning, inte prövning. Tyvärr har de flesta ingen aaaning om hur lång tid det tar att säga något. De pratar på medan kaffet kallnar och glassen smälter…
En normal mening tar mellan fem och tio sekunder. Du hinner säga massor på 2 minuter, till och med på 1,5 om du koncentrerar dig och skalar bort onödiga ord.
Skriver du för hand? Räkna med 125-150 ord per minut.

Du behöver  inte många ord, men du behöver BRA ord. 

Nr 2 Stick ut i början

Stick ut i början med ett bra citat. Talakuten tipsar.

Eiffeltornet sticker ut överallt i Paris!

Början ska vara speciell. Ett bra  citat är ett smart sätt att fånga uppmärksamheten och göra det viktiga första intrycket.
Citat, ordspråk eller andra klokord kallas även för ”Sound bites”. Alla borde ha några bra sådana på lut. Kanske några rader ur en sång, film eller bok, eller vad som helst som biter sig fast.
Har du inget  på lager, finns hjälp på nätet. Pröva Livet.se/ord -min favorit citatbank. Kolla till exempel in mästaren i att snacka snyggt, Winston Churchill. Inte bara 2:a världskrigets stora vinnare utan även nobelpristagare i litteratur!
Eller sök på andra kända personer alternativt på ämnesord som kärlek, vänskap, lycka, bröllop, dop, yrken m m.
Här är ytterligare en bra sajt för att leta sound bites!

Superenkel mall för tack, hyllnings- eller minnestal

Hur kan DU sticka ut?. Talakuten vet..

Vad kan DU göra för att sticka ut mer?

1. Välj ett snyggt citat
2. Beskriv personen med tre positiva ord och säg något om vart och ett av dem. Eller berätta tre korta anekdoter om personen som förmedlar något roligt eller tänkvärt.
3. Avsluta genom att återupprepa inledningen. Klart!
Se här hur Ann-Britt använder mallen till ett minnestal över en god vän.

FLER TIPS
Att ställa en fråga som inte kräver ett direkt svar är ett annat bra knep: Vi söker väl alla lyckan, eller hur? Vem vill inte bli rik? Allting kan göras om till en öppen fråga. Använd frågeorden:  Vem  Vilka  När  Var  Hur  Varför  Vad.

Det är smart med citat. Nå’n annan har redan gjort jobbet
att formulera sig snyggt.

Nr 3 Äkta går före det perfekta

Ett uppriktigt tal från hjärtat berör, äkta vara är oslagbart. Alla har vi en inbyggd skanner som avläser kroppsspråk, röstens innehåll och ansiktsminer… Vill du övertyga, säg bara det du verkligen menar!

Stående ovationer för Carl Philip bröllopstalNär prins Carl Philip i bröllopstalet till Sofia Hellqvist berättade ärligt och öppet om svårigheterna de haft och kärleken han känner för Sofia fick han stående ovationer:
Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen.Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt, ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje. Läs hela talet     Se talet på youtube

Daniels bröllopstal till Vicoria

Även prins Daniels bröllopstal till Victoria berörde och uppfattades som äkta  vara. Lyssna noga och du hör små ofrivilliga ljud från Daniel, svåra att fejka. Skruva upp volymen när publiken applåderar Victorias 30 kärleksbrev (efter drygt 2 min), hör Daniels små läten av rörelse. Ännu tydligare är de efter slutorden: ”Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.” ( Läs hela talet på Svenskatal.se.)

FLER EXEMPEL PÅ ÄKTA VARA
Skådespelerskan Emma Watson (Hermione i Harry Potter-filmerna)  låter känsla och övertygelse lysa igenom i sitt passionerade FN-tal om jämställdhet. Se talet på Youtube eller läs talet här.
Zlatans äkta och uppriktiga tacktal berörNär Zlatan Ibrahimović tackade för sin 9:e Guldboll hamnade priset i skuggan av hans egen brors och fotbollsspelarna Klas Ingessons och Pontus Segerströms tragiska bortgångar. Det känslosamma talet fick stora rubriker. Se hela talet.
I Carl XVI Gustafs Tsunami-tal berättade kungen om sin egen sorg som barn då hans pappa omkom i en flygolycka. Han sa bl a: ”Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta och sluta berättelsen med att ‘sedan levde de lyckliga i alla sina dagar’. Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande, sökande medmänniska.” Talet ökade förtroendet för kungahuset. Se hela talet på SvT:s Öppet arkiv.

Nr 4 Det magiska tretalet

”Alla goda ting är tre…”

Tre är ett runt och bra tal som ger flyt och struktur.

Tretal ger struktur.

Det är något speciellt med talet tre! Det tilltalar våra hjärnor, helt enkelt. Tretal fastnar. 
Talet tre är faktiskt heligt i många kulturer. Det förekommer ofta i sagor, myter och legender, som i klassiska sagorna ’Tre små grisar’ och ’Tre bockarna Bruse’.
Många filmtitlar bygger på det: Sagan om ringen, Bridget Jones dagbok, Snuten i Hollywood, Ett öga rött…
Liksom även boktitlar: Mig äger ingen, Luftslottet som sprängdes, Den hemlige kocken…
Hitler använde det: ”Ett folk, ett rike, en führer…
I Sagan om Ringen kombineras tretal med ett annat retoriskt effektivt knep –upprepning:
”In the land of Mordor, where the shadows lie,

One Ring to rule them all,

One Ring to find them,

One Ring to bring them all,

And in the darkness, bind them.”
Tretal, eller triader som de också kallas, är ett smart sätt att göra ett tal rytmiskt.  I högtidstal kan man t ex beskriva talets mottagare med tre ord och säga något kort runt var och en av dem. Läs två högtidstal som är uppbyggda efter tretalsprincipen (alla triader gulmarkerade).

TIPS

Grisen - vår jämlike?

Grisen – vår jämlike?

• Tretal med en oväntad vändning på slutet skapar humor. Som i klassiska uttrycket ’Lögn, förbannad lögn och statistik’. Eller Churchill när han sa: ”Champagne ska vara kall, torr – och gratis. Liksom: ”Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser på dig som en jämlike.” →
• Artisten Timbuktu kombinerade tretal med upprepningar när han tackade för 5i12-rörelsens pris:
”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige, och jag kommer att dö i Sverige. Tack.” Läs hela talet.

smarta tips - tretalVisste du att…
…kända talare använder mängder av tretal. Barack Obama är speciellt förtjust i att lista det han säger i tretals form. Kolla in hans segertal från presidentvalet 2008,  all tretals former är gulmarkerade. →

Uppge källan när du citerar ©Talakuten

Nr 5 Motsatser fängslar hjärnan

”Mitt i svårigheterna finns möjligheter” Albert Einstein

Forskning visar att kontraster –precis som tretal – är vinnande grepp. Varför är kontraster så bra? Jo, ord som ställs mot varandra förbryllar och engagerar. Hjärnan vaknar till liv.

kontraster kryddar ett tal

En bra kontrast kan hamna på vykort (liten-stor)

Brittiske språkforskaren Max Atkinson som studerat politiska tal fann att 33 procent av applåderna vid ett bra tal kom när en kontrast användes.
Många citat bygger på motsatser. Som Tage Danielssons klokord där kontraster kombineras med tretal: ”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp.” (bakåt-framåt) Eller i Oscar Wildes kvickhet: ”De gamla tror allt, de medelålders misstror allt, de unga vet allt.” (tro-misstro-veta)
Motsatser behöver inte vara märkvärdiga för att få genomslag: ”Ett litet steg för en människa, ett jättekliv för mänskligheten.” Neil Armstrong, förste mannen på månen.
Yngste fredspristagaren någonsin, 17-åriga Malala Yousafzai, använde i sitt tacktal kontraster så här: ”Där vill jag börja, men jag tänker inte sluta förrän alla barn går i skolan”.
Smarta Albert Einstein använde både tretal och kontraster när han sa ”I oredan, finn enkelheten. I dissonans, finn harmoni. Mitt i svårigheterna finns möjligheter”.
Exempel på motsatsord är: början-slut, sant-falskt, liten-stor, styrka-svaghet, klokhet-galenskap, varm-kall, ond-god, rolig-tråkig, alltid-aldrig, svart-vitt, lycka-olycka och så vidare.

TIPS
Spara Talakuten bland favoriter.001 - version 2• Allting går att göra om till en motpol genom att sätta ’inte’ framför. Som Voltaire när han sa: Vanligt sunt förnuft är inte så vanligt.” Eller kronprinsessan Victoria i tal till kungen, 70 år: ”I Ditt tal efter tsunamikatastrofen sa Du att Du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till Dig, jag vet vad det betyder att ha en pappa. ”
• Leta efter bra kontraster i citat, sångtexter, boktitlar etcetera – spara och lägg på hög.
• Börja tänka i motpoler. Hur blir det om något är tvärtom?
Till sidans topp↑

Nr 6 Bildspråk gör starkt intryck

”Kärlek är som virus – kan drabba vem som helst, var som helst.”

Använd jämförelser och annat bildspråk! Forskning visar att vi minns ca 10 procent av en presentation efter 3 dar. Måla upp en bild med dina ord och siffran går upp till 65 procent. 

Monika Zetterlund-jämförelse:

”Ett lingonris satt i cocktaliglas” Jämförelse om  Värmlandsfödda sångerskan Monica Zetterlund.

Hjärnan är till två tredjedelar byggd för bilder. Därför är det smart att använda jämförelser, liknelser och metaforer.
Ledare som vill få fram ett budskap använder gärna jämförelser. Sydafrikas förste svarta president, Nelson Mandela, sa så här, om varför försoning är så viktig för att bygga demokrati: ”Sydafrika är som en Zebra, svart och vit om vartannat. Det spelar ingen roll var du träffar, om du skjuter dör hela landet.”
Bill Clinton använde de här som nyvald president i USA:
”Vi måste sörja för nationen, som goda föräldrar sörjer för sina barn” och ”Väljarna har satt oss i en båt, de har gett oss åror och sagt till oss att ro och det här är den riktning jag vill att vi ska ta…”

Jämförelser förklarar på ett sätt som är lätt att komma ihåg. Vad det innebär att ”trenda på Twitter” är inte solklart för alla. Att jämföra det med att ”få med en låt i Melodifestivalen” kan fler förstå.
Det är lättare att vara konkret med en bild. Jämför trestegshopparen när han säger: ”Jag hoppar 17 meter” eller ”Jag hoppar lika långt som en ledad buss (eller dragspelsbuss)”.
Steffo Törnquist’s utveckling under Let’s dance 2014 beskrevs så här: ”Han har gått från en bil utan olja till en Ferrari”.
Jämförelser både förklarar och förstärker. De kan också skapa humor, vilket ståupp-artister som vet. Babben Larsson:
Politiker är som IKEA-möbler. De verkar så bra när man väljer dem, sen upptäckter man att det fattas skruvar här och där.” *
En jämförelse kan även bli poetisk och passar bra i ett högtidstal:
Pappa, du är mitt segel som för mig framåteller ”Du kan jämföras med en ek som nu fått 70 årsringar. Du är inte jätteung längre… men din stabila stam står tryggt i marken.”

Kärlek är som schack...

Kärlek är som schack…

…ett feldrag och du är matt!

Vill du göra egna jämförelser? Hjälp och inspiration får du i min Metaforverkstad.
Står det helt still i hjärnkontoret, ta en titt på ANDRAS EXEMPEL.
Läs mer om bildspråk under Bröllop och på födelsedagssidan.

Visste du att…
…ny teknik ger fräscha jämförelser. It-generationen förnyar gamla talesätt: ”Tänk innan du talar = googla innan du twittrar”.
…nya ord bygger ofta på bildspråk, till exempel bloggbävning eller curlingförälder.
…ordspråk och talesätt bygger ibland på dem: ”Att klaga är som att gunga gungstol. Det känns skönt när man gör det, men man kommer ingenstans.”

Livet är som ett vattenfall, det bara rinner på. Ibland är det torka, ibland flödar det över.

Livet är som ett vattenfall, det bara rinner på. Ibland är det torka, ibland flödar det över. Läs fler jämförelser!

Nr 7 Tips för att använda humor

”A joke is a very serious thing.”    Winston Churchill

gör anagram♦  Gör anagram, kasta om bokstäverna i namn, ord eller fraser. Både tänkvärda och komiska effekter kan uppstå. Det finns flera sajter på nätet för att göra anagram, en bra är Arrak Anagram. Fun with words har roliga exempel på engelska  som: Mother In Law = Woman Hitler.
Fler exempel, både svenska och engelska:
Vigsel = Liv ges
Justin Timberlake = I’m a jerk but listen
Henrik Schyffert = Fin tysk herrchef
Peter Forsberg = ger sportfeber
Clint Eastwood = Old west action
William Shakespeare = I am a weakish speller
Donald Trump = Plundrad, tom

Talakuten får bl a förslag som ‘Elakt Utan’. Och visst är det elakt att behöva göra tal utan hjälp! Allt jag skriver i mina böcker och här på Talakuten borde vi fått lära oss redan i skolan! Alla kan lära sig att tala som ett proffs!

♦ Blanda uttryck som inte hör ihop som ”Släkten är tjockare än vatten” eller ”friskt stressat, hälften hunnet”. Refaat El-Sayeds är klassiska: ”Vi simmar alla i samma båt” eller ”Här ligger en gravad hund”. Sök på nätet efter mixade metaforer eller ’katakreser’.

♦ ’Ur barnamun’ är underhållande. Bröllopstorget har samlat ihop Roligt sagt av barn. Kolla även in Mark Levengood och Unni Lindells böcker: Gamla tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär har du någon ull eller Barns tankar om kärlek av Grethe Dirckinck-Holmfeld.  Fler humor-tips? Kolla här.

Kolla tips från ståupp komiker på roligaretalare.se                                    Till sidans topp↑

Nr 8 Skippa egofällan

Bra tal bygger på osjälviskhetDet är inte klokt vad folk pratar om sig själva när de står på fest och ska hylla någon annan! Har du fler än två jag i ditt tal? Skriv om! 
Att utgå från sig själv är nog det vanligaste misstaget när man ska hålla tal. Det är extra lätt att ramla i egofällan om man är ny och grön som talare. Mitt  första större offentliga tal innehöll ordet ”jag” tjugo gånger! Läs talet plus en omskriven version. Det är enkelt att formulera om ett tal utan en massa jag. Osjälviskhet är karismahöjande enligt vetenskaplig forskning.

Tänk på ditt tal som en gåvaTänk på ditt tal som en gåva – vad vill du ge? Hur kan du lyfta fram personen, få honom eller henne att lysa? Så här berättar Karin som också först föll i ego-fällan: ”Efter din feedback tänkte jag om. Istället för att tänka ‘VAD ska jag säga när jag står där inför alla’, något som bara stressade mig började jag tänka ‘Vad vill jag GE’ med mitt tal? Då lossnade det, och det blev mycket lättare att formulera sig…Det blev ett mycket bättre tal som gjorde min man väldigt glad.”

TRÄNA INNAN
Du kan inte öva för mycket. Churchill och andra skickliga talare förberedde sig otroligt mycket – det var därför de blev så bra. Tänk på att all tid du lägger ner på talet är en verkligt fin gåva till personen

Lägg ditt fokus på mottagaren, osjälviskhet är en karisma faktor!

Nr 9 Låt lärd med latin

”Ventis secundis tene cursum”   Vid gynnsamma vindar, håll kursen

Latinska fraser är ofta både kloka, vackra och får dig att låta lärd och djupsinnig. Några exempel:

Smarta tips för alla talCrea diem = skapa dagen.
Carpe diem = fånga dagen.

Per ardua ad astra = genom svårigheter mot stjärnorna.
Amor vincit omnia = kärleken övervinner allt.
Ars longa, vita brevis = konsten är lång, livet kort.

Kolla in Wikipedias lista över latinska ordspråk och talesätt. Läs ett födelsedagstal som bygger på latinska citat.
Se också hur en mamma använder latinska talesätt i ett studenttal till sin dotter. Lägg märke till hur hela talet är uppbyggt av retoriska knep som citat, tretal och kontraster – allt enligt min lathund.  

Nr 10 Välj fritt ur min lathund

 1. Hitta ett citat som är vackert formulerat och som stämmer för personen och situationen. Googla på citat eller pröva min favoritsajt.
 2. Beskriv personen/personerna med tre ord och ge exempel på varför du valt dem.
 3. Använd bildspråk: Jämför t ex en person/skola/arbetsplats med något annat. I metaforverksta’n får du inspiration. Står det helt still i hjärnkontoret, ta en titt på andras jämförelser.
 4. Måla upp en lockande framtidsbild: hur ser det ut om 1/3/5, 10 eller X år? Vilka drömmar har gått i uppfyllelse? Vilka glädjeämnen finns gömda i framtiden? Använd  kontraster – här och på andra ställen.
 5. Lägg till några personliga rader, till exempel hur mycket du älskar/uppskattar/beundrar festföremålet.
 6. Avsluta genom att knyta an till eller helt enkelt återupprepa citatet i inledningen.
 7. Kom ihåg – HDK, Håll Det Kort! 


Så vet du hur lång tid ditt tal tarChecklista

♦ Kan du stå för allt du säger? Är det ’äkta vara’?
♦ Har du kollat att inga jämförelser eller kontraster landar fel?
♦ Har du klockat dig själv? Två minuter räcker om det är många talare.

Nr 11 Sluta med en claptrap  

tårta på TalakutenEn claptrap är att lägga orden så en applåd följer automatiskt. Det är inte svårt, applådreflexen sitter djupt i oss. Lägg märke till skillnaden i sättet att avsluta det här festtalet.
Nummer ett: 
Tryggve! Du är en toppenbrorsa helt enkelt. Måtte du leva länge!! 
Livet är som en toarulle, ju närmare slutet man kommer desto fortare går det!! Så passa på och gör så mycket du kan och hinner…
Nummer två:
Tryggve! Du är en toppenbrorsa helt enkelt. Måtte du leva länge!! 
Passa på och gör så mycket du kan och hinner. För kom ihåg: Livet är som en toarulle. (paus) Ju närmare slutet man kommer desto fortare går det!!
I första exemplet kommer poängen mitt i, men att fortsätta prata på efter skämtet gör lyssnarna osäkra. De undrar om det kommer mer. En enkel ändring, att lägga poängen sist, med en paus innan, skapar applådfällan.
Tretal, kontraster och upprepningar  är enligt språkforskaren Max Atkinson särskilt effektiva för att skapa claptraps.

Till sidans topp↑

Å så lite till…

Säg det med vackra ord

Tacktal på TalakutenSmycka språket när du ska tala på fest. Det är aldrig fel att krydda sitt högtidstal med vackra ord. Många svenskar är naturromantiker och uppskattar uttryck som ljungeld, sommaräng, liljekonvalj eller solskenskyssar? Läs här en artikel i DN om svenska folkets vackraste ord. Tänk på att använda ord som du själv tycker om och ligger bra i munnen. Som exempelvis tillit. Det är en s k palindrom, kan läsas både framifrån och bakifrån och ändå bli samma sak. Tillit eller lit till – grunden för det mesta här i världen…
Här är fler tips på vackra ord.
Det finns alltid ett sätt till att säga det på. Använd synonymordbok för fler möjligheter. På nätet finns bl a synonymer.se  eller den här sajten (referensverktyget synonym i Word går också bra.) Gör som förre statsministern Göran Persson, lär in en dikt med några vackra ord  utantill. Som Persson sa i en intervju i Dagens Nyheter: ”Människor vill ha ett ord på vägen. Poesi är  koncentrerat budskap och skönhet.”

Sätt upp en dikt på toaletten så övar du ofta!

Säg det med ett bra citat av Churchill

Citera en vinnare

Citera en vinnare

Vill du låta som en vinnare? Citera Winston Churchill, mästaren i att snacka snyggt. Churchill  blev inte bara andra världskrigets stora segrare, 1953 fick han faktiskt också nobelpriset i litteratur. 2002 blev han även ”tidernas främste britt” i en omröstning av TV-bolaget BBC.
Här hittar du Churchills samlade citat.  Många kända talare använder sig än i dag av hans klassiska ord. Var inte rädd för att göra om ett citat så att det passar dina syften.
Tänk på att citat med kontraster och andra retoriska figurer väcker intresset. Om exempelvis tack har Churchill använt följande motsatser: ”Aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket” (om brittiska flygvapnets insatser under andra världskriget). Ett annat sätt att formulera det på:”Tänk att så lite kan betyda så mycket för så många”.

Var smart, härma en vinnare!

Säg det med ett rim

Rim 40 50 60 årDet är enkelt att skriva ett rim med hjälp av rimlexikon på nätet. Du får ett annorlunda tal som sticker ut från mängden.
Inspireras av Isabelles rim till mamma Lisa, 60 år:

”…du är fortfarande känd som den coolaste mamman i stan, 
vilket jag e säker på att du kommer vara tills allt vatten tömts ut i varenda ocean.”
Läs hela rimmet

På Talakutens Födelsedagssida finns massor av fler tips och exempel.

Säg det visionärt

Ta ett ovanligt grepp som talare: Bli Visionär! Måla upp en positiv framtidsbild, hjälp dina lyssnare att lyfta blicken och se hur någonting kan bli annorlunda och bättre.

Alla vill ju höra det som inger hopp men tyvärr hörs alldeles för få visionära tal. De flesta väljer att fokusera på problem och svårigheter och inte på möjligheter. De talar om det som har varit eller det som är och sällan om framtiden. Till och med på fest där syftet är att ha roligt, fokuserar många på det negativa.
LÄS MER om hur DU kan bli en positiv, visionär talare.

Visionären har överblick. han eller hon kan måla upp en lockande bild av framtiden.

Visionärer har överblick, lyfter ett tal till högre nivå.

Överbrygg den genetiska orättvisan!

Margaret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, gjorde det. Maud Olofsson, tidigare ledare för Centerpartiet, har gjort det! Vad då? Jo, medvetet sänkt sitt röstläge i offentliga sammanhang.

Kv:män frekvensomfång

Hur orättvist det än kan låta har män en fördel när det gäller att tala inför grupp. Deras stämband är längre och vibrerar långsammare, och det ger generellt en mörkare och djupare röst som lättare når ut.
Men det går att träna upp ett djupare röstläge!  Läs mer om hur 

Blandade tips

• Ibland blir vi utsatta för att hålla ett improviserade tal. Med DÅ-NU-SEDAN är du alltid redo.

 1. Då. Berätta en anekdot om personen, en tillbakablickande episod som fastnat hos dig och som förmedlar något väsentligt om jubilaren. T ex hur var det första gången ni sågs…
 2. Nu. Säg något om den aktuella dagen/högtidstillfället. Kan vara glädjen över att alla är samlade för att gemensamt fira jubilaren eller hur alla ser extra snygga och fina ut dagen till ära.
 3. Sedan. Måla upp en lockande bild av en plats eller situation där du vet att personen vill befinna sig i framtiden. Hur blir det i morgon? Om ett år? Om fem eller tio år?

• Bädda in ditt tal. Skaffa en supporterklubb som hjälper till att höja stämningen. Be några vänner att applådera och jubla här och där. Entusiasm är smittsamt.

• Zzzzzzz… Läsa innantill är sövande. Lär in talet utantill, ta med manuslappar med stödord, registerkort är bra. (Helt ok att skriva upp inledning och avslutning ordagrant)

• Bra övergångsord mellan olika avsnitt kan vara: I alla fall… Emellertid…En helt annan sak…Från det ena till det andra…

• Se till att få en ostörd stund efteråt, smit in på toaletten eller sätt dig avskilt någonstans. Skriv ner reflektioner (t ex på baksidan av ditt manus). Hur mottogs dina ord? Vilka skämt gick hem? När kände du kontakt med lyssnarna? Vad kan du eventuellt förbättra? Allt du skriver upp har du glädje av nästa gång du ska hålla tal.

Lite om kroppsspråket…

”Ett säkert framfört tal gör dig snabbt till infödd talare i andras ögon.”

Varför får man inte lära sig i skolan hur man gör entré… Du kan vara hur hur nervös som helst inuti, men det behöver inte synas utanpå. Små saker – som att stå stadigt rätt upp och ner med båda fötterna axelbrett i golvet och armarna utmed sidorna – gör stor skillnad. Liksom att ta ett steg framåt och inte bakåt när du blir nervös. Träna in en bra hållning, öva på ögonkontakt, lägg in pauser! Om du börjar där, har du redan kommer långt!

RAMPFEBER BEHÖVS
Välkomna nervositeten. Den ger mycket energi och det behövs för kunna genomföra ett bra framträdande. Scenängslan är positiv så länge du har förberett dig ordentligt.
Tips
Torr i munnen? Pröva att bita i tungspetsen, tänka på en citron eller massera utsidan av tandköttet med tungan. Då rinner saliven till.
Känns kroppen spänd? Ställ dig i en dörröppning och pressa händerna allt du orkar mot dörrkarmarna. När muskler tröttas ut, slappnar de lättare av och du får utlopp för överskottsenergin.

Vad är hemligheten bakom karisma och stark utstrålning? Hur kan du lysa mer? Läs Karismakoden och Alla kan tala så får du svaren. 

Karisma på festenAlla-kan-tala_omslbildSagt om Karismakoden: ”Så allmänbildande att alla borde läsa den!” Gunilla Granbom, språkkonsult
Sagt om Alla kan tala: ”Vilken jättebra bok, enkel och lättläst!” Axel, 16 år, som fick högsta betyget för sitt föredrag efter att ha läst boken.

Mager budget? Kolla om ditt bibliotek har e-boken.

Visste du att… …Karismakoden har sålts i över 40.000 ex och är översatt till norska, danska och finska.

Till sidans topp↑

Annonser

41 kommentarer till 11 smarta tips

 1. Karin skriver:

  Hej jag skal hålla ett tal till en kollega/personal som firar 25år på arbetet. Jag känner hen inte så mycket då jag är ny chef och har absolut ingen aning om vad jag ska säga! Hen vill heller inte höra ett långt tal men det känns lite fjuttigt att bara ”tack för dina år..” Hen kommer fortfarande jobba kvar så ingen pensionering
  Tacksam för tips!

  • TalAkuten skriver:

   Hej K
   Lote svårt råda när jag inte vet något om personen ifråga. Men du kan ju utgå från de 25 åren – hur många dagar, timmar och minuter blir det? Gör några jämförelser – typ 25 år är mer än ett halvt yrkesliv, 25 år är två år mindre än Nelson Mandela satt i fängelse (och skoja om att X faktiskt befunnit sig frivilligt på arbetsplatsen och förmodligen tyckt om det eftersom hen stannat så länge). Du kan också titta tillbaka 25 år – kolla på Wikipedia vad som var stora frågor det året hen började på arbetsplatsen. Blicka även framåt – uttryck en önskan att hen ska vara kvar om 5/10/15 år och hur ser det ut då? Säg något om betydelsen av trogen personal och lång kompetens för er arbetsplats. Uttryck glädjen och tacksamheten för en trogen tjänst så här långt. Tänk på att det alltid är trevligt att få uppskattning – fråga några medarbetare om tre saker de uppskattar med hen. Lycka till

 2. Sirima Hansen skriver:

  Hej. Jag skall hålla ett tal på min sons 18 årsdag. Vill att det skall vara roligt . Tacksam för tips

  • TalAkuten skriver:

   Hej S
   Jag föreslår att du gör ett rim, det brukar bli kul och underhållande och ett fint minne för den som ska firas. Du har massor av rim att inspireras av under Födelsedag och även under Student.
   Om du t ex utgår från ‘gratulera’ har du över 600 rim att välja mellan. Plocka några, kanske 20-30 st som du spontant känner passar på din son och bygg ditt tal utifrån dem. Nämn minst tre goda egenskaper men ta också med något ‘salt’. Som t ex: ‘Finns det då inte något negativt att addera? Nja, han kanske inte är den bäste på att…, men det är en liten sak när man hela X karaktär ska summera.’
   Lycka till!

 3. Olivia skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska 3 om varför e-böcker och läsplattan skulle vara bättre än pappersböcker. Har du några förslag på retoriska knep?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Olivia
   Jag föreslår att du gör en retorisk fråga som inledning där du först säger emot dig själv:
   ”Varför skulle e-böcker och läsplattor vara bättre än pappersböcker?” Sen listar du argument typ: De ger ju inte alls samma känsla eller upplevelse som en pappersbok säger många.
   Å så säger dom: det är ju inget man kan ställa i bokhyllar som en kär vän o ta fram år efter år. Eller:Det är tröttsamt för ögonen att läsa elektronisk text Har man glömt sin laddare kan man inte läsa. och så vidare i den stilen
   Sen bemöter du alla argumenten genom att säga. Ja, så kan man tycka men så är det faktiskt inte. e-bok o läsplatta kan visst ge läsupplevelser i klass med pappersböcker, det är ingen större skillnad faktiskt. Dessutom finns många fler fördelar. E-böcker är mer miljövänligt, går inte papper i plenty för att tillverka dom. E-böcker är superlätta att ta med på resan, de väger ingenting. Jämför fem pocketböcker i resväskan med en läsplatta där du kan ha femhundra böcker eller mycket mer. (Här kan du lägga fram fem böcker och en läsplatta bredvid varandra så ser alla skillnaden) Extra laddare finns att köpa och kostar inte mer än 1 bok. Apropå ergonomin – Idag är läsplattorna mycket bra utvecklade och man kan förstora texten, ändra stilsort, bakgrundljus o mycket mer. Ofta mer vilsamt för ögonen att läsa på läsplatta. O den som råkat glömma glasögonen kan förstora texten till rubrikstorlek. och så vidare.. Sen kan du avsluta med att säga: Jag hoppas att jag nu övertygat er om att e-böcker och läsplattor är klart överlägsna pappersboken på många sätt. Men för den som absolut vill ha en bok att ställa i bokhyllan är det ju bra att båda sorterna finns.
   Lycka till

 4. Ellen skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska 3 om varför J.K. Rowling kommer att läsas om hundra år. Jag har tänkt ta upp argumenten: Allt som finns runt omkring, andra böcker, HP-värld, filmer osv. Vi känner igen oss trots att det är fantasy, magi fascinerar, en värld som liknar vår men ändå inte – drömma sig bort. Sättet hon skriver på + karaktärerna.

  Jag har dock väldigt svårt att komma på en bra inledning, har du något tips? Och gärna exempel på retoriska knep jag kan använda.

  Tack på förhand!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Ellen
   Kul ämne du valt. Tips på inledning kan vara en fråga: Vilken tror ni är världens mest lästa bok eller: hur många här tror att Harry Potter är världens mest lästa bok? (Det är den inte o man ska tro listor på nätet. Då är biblen nr 1, Mao’s lilla röda nr 2 och Harry Potter kommer först på tredje plats – här finns en bild på topplistan om du kommer att använda dig av powerpoint: http://feber.se/pryl/art/256874/vrldens_10_mest_lsta_bcker/
   Eler så gör du ett tretal (bra retoriskt knep): Bibeln, Mao’s lilla röda och Harry Potter – de är de tre mest lästa böckerna i världen. Nu ska jag förklara för er varför Harry Potter kommer att vara en av de mest lästa böckerna även om 100 år. (argument: Den starka berättelsen om ont och gott (kontrast- annat bra retoriskt knep) är ett ämne som aldrig upphör att fascinera. Alla som är tonåringar idag har läst och sett Harry Potter på film och de kommer så klart att lära sina barn läsa o se dem också. Så kommer det att fortsätta i flera generationer framåt. Då kommer både unga och gamla (kontrast) att känna till Harry Potter)
   Försök att formulera sådana här tretal och kontraster med jämna mellanrum i ditt tal.Gör gärna några jämförelser också, där du beskriver vad Harry Potter betyder för dig. Lycka till med ditt tal!

   • Ellen skriver:

    Hej igen! Nu har jag äntligen fått reda på mitt betyg på talet jag höll och jag fick ett A! Tack så väldigt mycket för all hjälp du gav mig – jag blev riktigt nöjd tack vare dem. Tusen tack!

    Mvh Ellen

 5. Adrian skriver:

  Hej, jag ska skriva en tacktal jag går i en fotbollslag som under året haft båda framgångar och motgångar. I morgon ska jag ha en avslutningsmiddag och alla förväntar sig att jag ska tacka tränaren för den här säsongen.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du använder motsatserna du skrev o börjar med det:
   Det här året har haft både framgångar och motgångar (- lägg gärna till några fler t ex: glädje och besvikelser mm)
   Jag vill tacka tränaren för hans stora insats, hans engagemang och hans slit (eller något annat tretal som passar bättre) Säg något om varför han är en bra tränare. Säg något om laget – varför är ni ett grymt team? Du kan också tacka alla lagkamrater för alla gånger de tagit sig till träningen, bytt om och ställt upp på plan för att göra sitt bästa. Tacka både tränare och lagkamrater för alla spelade matcher/ bra laganda osv
   Avsluta med att säga något om framtiden- nästa säsong kommer vi att bli ännu grymmare/göra ännu fler mål/vinna fler matcher/satsa på träningen eller något annat.
   Lycka till!

   Säg något om nästa år

 6. Rebecca skriver:

  Hej!
  Jag ska skriva ett hyllningstal på 2-5 min till skolan i Svenska 2. Jag hade tänkt skriva om min flickvän men är väldigt osäker på inledningen. Har hittills börjat med ett citat, men där tar det stopp. Har du några tips på hur jag ska fortsätta?
  Jag vill få fram att hon hjälpt mig väldigt mycket och fått mig att inse att positiva saker existerar.

  • TalAkuten skriver:

   Hej

   Säg tre positiva egenskaper hos din flickvän och någonting runt vart o en av orden du väljer. Kanske har du någon kort historia att berätta som visar vilken bra vän hon är.
   Du kan också använda retoriska frågor, alltså sådana som inte behöver svar. Som ”alla behöver en vän, eller hur?” eller ”vi vet väl alla hur en vän INTE ska vara. Precis som vi vet hur en vän SKA vara”
   Du kan anknyta till filmer eller musiklåtar på temat vänskap (som exempelvis Harry Potter och vänskapen han hade med Ron o Hermione)
   Använd gärna några motsatser t ex: att ha en vän kan tyckas som en liten sak, men det är det inte – det är en stor sak.
   lycka till!

 7. Camilla skriver:

  Hej! Jag ska hålla tal för min svägerska som gifter sig ”senare i livet” med man nr 2. De har varit ett par i 1 1/2 år och har båda två var sitt långt äktenskap bakom sig och har vuxna barn . Hur håller jag ett sådant tal? Fokusera på framtiden? Vi har en god relation och har umgåtts nära det sista året. Tacksam för lite tips och råd.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Vad roligt att du ska hålla tal. Jag tycker att du ska säga något om hur du uppskattar din svägerskas vänskap, att det är roligt att hon nu hittat någon att tycka om och lita till samt glädjen i att få vara med när dessa två nu väljer att gifta sig med varandra och dela framtiden ihop.
   Du kan alltid tala om kärlek som är ett universellt ämne. Att göra jämförelser om kärlek blir ofta kul, prova om du hittar något du gillar på min Metaforverkstad – eller hitta på egna https://talakuten.files.wordpress.com/2011/01/metaforverkstad-brc3b6llop1.pdf
   Du kan också citera ur filmer, sångtexter m m om kärlek och äktenskap. Fokusera på det positiva och håll det kort. 1,5 min räcker ofta om det är många talare. Lycka till!

 8. My Pohl skriver:

  Hej! Tack för de förträffliga tipsen, de kommer att komma till användning! Jag ska skriva ett hyllningstal på svenskan och jag har bestämt mig för att hylla Albert Einstein. Mitt tal ska såklart inehålla några av hans citat. Den främsta utmaningen som jag har stött på är hur jag ska få mitt tal personligt. Har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag tycker att du ska ställa en retorisk fråga: ”varför håller jag nu ett hyllningstal till Albert Einstein? En man som har varit död i x antal år. Jo det gör jag därför att…”Och sen säger du tre saker som gör att du vill hylla honom. Jag undrar också varför du valde Einstein och det gör säkert andra som lyssnar. Så förklara varför och säg som det är, det förstärker det personliga: Var det för att du inte kom på någon annan/din favorit var redan tagen/du verkligen gillar Einstein/du trodde att läraren skulle gilla valet osv. (I sistnämnda fallet bör du lägga till i talet typ att du, ju mer du läst och lärt om Einstein, desto mer beundrar du honom) Ett annat sätt att få det mer personligt är att lägga till några av dina egna reflektioner över Einsteins citat. Vilka väljer du och varför?
   Lycka till

 9. maryam skriver:

  hej! Jag ska hålla ett tal om globala uppvärmning och vet inte hur jag ska börja inledningen
  har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du gör ett tretal med upprepning som inledning och anknyt lokalt. Vet ju inte var du bor men jag som bor i Stklm kan t ex säga: Tänk er att ni ska gå ner till havet för att bada och upptäcker att hela stranden är bortspolad… Tänk er att ni sätter på kallvatten-kranen för att tappa upp ett glas vatten och det smakar otäckt salt… Eller tänk er att…osv. Det här är verklighet för många människor redan idag och det beror på den globala uppvärmningen.
   Eller du kan välja bara tre dramatiska ord att börja med: Jordbävningar! Tsunamivågor! Torrkatastrofer! Det kommer vi att se mer av om inte den globala uppvärmningen stoppas.
   Lycka till – kul att du gillar 11 smarta tips!

 10. maryam skriver:

  förresten dina 11 tips är till en stor nytta =)
  det är en argumenterande tal det jag skulle skriva

 11. maryam skriver:

  tack, men har du något tips på hur jag kan avsluta talet, på ett snyggt sätt så att alla förstår att det är slut

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Om du använder något citat i inledningen kan du upprepa det i slutet: som jag sa inledningsvis:…
   Du kan också använda kontraster. T ex Vill vi ha översvämning, torrkatastrofer och jordbävningar eller vill vi ha ett jordklot i balans där alla mår bra, har rent vatten att dricka och kan leva utan fruktan för extrema vädersituationer. Valet är ert och det är bråttom! Tack för mig. …eller något liknande
   Lycka till!

 12. Peter skriver:

  Hej, Jag ska skriva ett hyllningstal vem och vad ska jag skriva om?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Peter
   Jag föreslår att du skriver till någon du gillar skarpt, t ex en förälder/annan släkting eller kanske en känd person – du behöver inte känna personen i verkligheten, det viktiga är att du skriver ett bra hyllningstal. Låtsas att han eller hon fyller jämnt och du håller ett tal där du berättar om vad som är bra med personen. Säg tre bra egenskaper och motivera varför du valt dem. Ta gärna med någon episod som beskriver det du vill lyfta fram. Försök göra någon kontrast, t ex ”när jag var LITEN var du…, när jag blev STOR blev du…Beskriv personen som något annat, t ex en bilmodell, en växt eller en bok/film, så får du ett personligt tal. Kolla in min Metaforverkstad för tips. Försök använda bokstavsrim, dvs ord som börjar på samma bokstav där det går. Citat är ofta bra att använda, någon annan har redan gjort jobbet att uttrycka sig på ett snyggt sätt.
   Lycka till!

 13. Erika skriver:

  Hej!
  Min man fyller snart 60 år och jag tänkte hålla ett tal tillsammans med våra två barn (så gott som vuxna). Har du tips hur vi ska lägga upp talet?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att ni gör det på rim. Det finns massor av ord om ni väljer att rimma på gratulera och mängder av rimmade tal att inspireras av här på Talakuten. Det går också bra att kombinera rim och vanligt tal. Fundera igenom: vad blir din man/barnens pappa glad av att höra på sin dag?
   Vad hos honom uppskattar ni mest? Välj ut tre saker och motivera varför. Helt ok att skoja om mindre bra sidor också om man gör det på ett snällt sätt, men tänk på att ett minus kräver minst tre plus för att uppväga.
   Om ni skulle titta framåt- vad tror ni att han skulle önska sig av de kommande fem åren. Hur skulle han vilja vara/ha det på 70-årsdagen? Om ni blickar bakåt, vad har varit mest minnesvärt/roligt/spännande under åren?
   Finns det några roliga kontraster som beskriver honom på ett bra sätt?
   Ja det var några uppslag – Lycka till

 14. Agneta skriver:

  Hej! Vilken jättebra sida du har! Tack för det! Passa på att ställa en fråga kring talet jag och två vänner ska hålla. Våra respektive fyller 50 år, har fest ihop och vi ska hålla ett gemensamt tal. De tre som fyller har varit vänner länge, pluggade ihop på universitetet. Vi respektive har kommit in i deras liv på olika tider men känner varandra väl nu. Har tagit till mig det du skriver om tretal. Hur kan vi tre prata så det blir en bra helhet? Det är nog min största fundering, att inte bara stå rakt upp och ned och rikta oss till respektive utan att liva upp det lite mer. Bygga ihop det, mer genomtänkt. Tusen tack för svar!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Agneta
   Vilken trevlig idé! Det blir säkert spännande och roligt att lyssna till. Jag tror det är viktigt att ni skriver mesta talet ihop och sen kan var o en få säga ytterligare några ord till ‘sin’ man utöver det. Och att ni sedan gör ett tydligt manus, där det framgår vem som säger vad.
   Kul om ni i talet lägger in också något på rim, vill verkligen uppmuntra till det, brukar bli bra och underhållande. T ex rim på gratulera – det finns över 600 ord. Eller energi, också ett bra rimord. Finns många rimmade tal på Talakuten att låna av. Lycka till.

 15. anhar skriver:

  kan du ge tips på hur man startar ett Högtidstal

  • TalAkuten skriver:

   Hej

   Det är lättare att ge råd om du talar om vilken typ av högtidstal det är – bröllop, födelsedag, festlig avslutning m m

   Återkom gärna
   mvh
   Eva på talakuten

 16. maria skriver:

  hej! ska hålla ett hyllningstal till min hund i svenska 3, som ska vara 3min långt. Jag har skrivit en inledning men sedan står allt helt still! Jag vet inte vad jag ska prata om i mitten liksom, är väldigt tacksam för förslag!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Maria
   Du kan till exempel prata allmänt om hunden som sällskapsdjur – hur länge vi haft dem, vilka raser som är vanligast, hur många sällskapshundar det finns i Sverige/världen. Använd retoriska figurer där det går: t ex kontraster som vilken som är den allra minsta hundrasen och vilken som är den allra största. (Visa gärna med händerna storleken om du inte visar fysiska bilder eller gör jämförelser med något annat som alla känner till). Lägg in några retoriska frågor t ex: är hunden verkligen människans bästa vän? Eller: Vad är det som är så bra med att ha hund? Försök använd tretal där det passar, t ex: ”Hundar är snälla, bra sällskap och superkul att träna konster med.” Här börjar alla dessutom på s = bokstavsrim. Du kan ta upp kända hundar på film, tecknade eller verkliga. Du kan hylla alla nyttohundar som hjälper människor varje dag- blindhundar, narkotikahundar, hundar som spårar vilsegångna människor osv. Lycka till!

   • maria skriver:

    Tack! Skulle man kunna skicka talet till dig och få nån sorts respons? Tyckte jag läste ovan att du kunde hjälpa en att skriva och men har inte hittat vart man ska vända sig. Hade varit väldigt hjälpsamt om du ville ta en titt! 🙂

 17. Elsa Kjellin skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett tal om mig själv och hur jag uppfattar mig själv som person. Jag ska ta hjälp av tre valfria texter som till exempel några meningar ur en bok, citat osv. Jag har fastnat helt och hållet, vet inte hur eller vart jag ska börja. Jättebra och intressant hemsida du skapat!! Är väldigt tacksam för förslag!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Elsa
   Du kan ju börja med en retorisk fråga av typen: Det är inte så lätt att beskriva sig själv, eller hur?
   Du kan använda citat- ”Känn dig själv” sa redan dom gamla grekerna (om du vill låta lärd säger du det även på latin Cognosce te ipsum) Sen kan du lägga till frågan: Hur lätt är det? Och svara på det själv: Inte lätt alls, eller hur.
   Så därför har jag frågat några personer i min omgivning hur dom ser på mig.
   Det är nämligen väldigt smart att låta andra säga ens fina egenskaper för att det inte ska låta för skrytigt. ”Mina vänner säger att jag är… Du kan även skoja om att vi svenskar ofta är väldigt blygsamma medan det i andra kulturer är uppskattat att vara framåt och tala om vad man är bra på. Kulturskillnader kan bli komiska, peka gärna på kontraster. Du kan ställa den retorisk frågan: ”varför är det är viktigt att känna sig själv” och svara på det med några exempel: det är bra att veta vem man är och vad man vill så man hamnar på rätt plats här i livet och med rätt person. Lycka till!

 18. Othilia skriver:

  Hejsan! Vi har fått i uppgift att skriva ett hyllningstal i skolan. Tänkte hylla min klass men vet inte hur jag ska skriva för att det ska bli bra. Tacksam för tips!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Othilia
   Kul att du går i en bra klass, något säkert många avundas dig! Du kan t ex börja med en retorisk fråga som: ”Alla borde få gå i en klass där de trivs, stämningen är god och dit man längtar varje måndagsmorgon, eller hur?” Då har du även fått med ett tretal (trivs, stämningen god, man längtar varje måndag). Sen kan du t ex säga: ”Så är det tyvärr inte för alla. Men så är det i alla fall här i vår klass”. Då har du fått med en kontrast: så är det inte – så är det. Motsatser är bra, de fångar hjärnan.
   Berätta tre orsaker till varför du vill hylla din klass, börja med det näst bästa och spara det bästa till sist. Använd flera retoriska figurer som t ex liknelser och metaforer, att jämföra klassen med något annat. Kolla min Metaforverkstad och Andras exempel för tips. T ex jämför klassen med något mjukt: som en gosefilt för så känns det att komma till klassen, man får sitta insvept i den goa stämningen eller som en saccosäck – där man kan sjunka ner o sitta bekvämt, alla är med o bär upp, osv. Ta även med något ‘salt’ så det inte blir för sött o gulligt. T ex ”Visst, en o annan gång kan det bli lite gnöl och konflikter men var blir det inte det?” Du kan även säga något om skolan o kanske lärarna. Hittar du något bra citat om vänskap/skola/utbildning mm- gärna på latin så imponerar du på läraren – kan du avsluta med det. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s