11 smarta tips

”Vilken fantastisk sida du har skapat! Lärande och kul att läsa samtidigt :)”
Julia, gymnasieelev

ALLT du behöver veta för att hålla ett bra tal

Hjälp för ängsliga festtalare

Talakuten är mitt bidrag till folkhälsan!
Ingen ska behöva ängslas för att hålla tal. ALLA kan lära sig att tala som ett proffs!
11 smarta tips bygger på vetenskaplig forskning och funkar lika bra för festtal som för föredrag och presentationer.
Följ råden, håll det kort och du gör garanterat succé.
Lycka till!

Eva Kihlström
författare och retorikexpert

Nr 1 Håll det kort!

”Få talare inser att nittio procent av bifallet de får när de viker ihop manuset är ett uttryck för lättnad.” Robert Lembke

Så långt blir ett tal


Tre minuter räcker för ett bra festtal, särskilt om det är många talare. Här ser du hur långt ett tal blir, skrivet i Word, Times 12 p, enkelt radavstånd. 

Tal på fest ska vara njutning, inte prövning. Tyvärr har de flesta ingen aaaning om hur lång tid det tar att säga något. De pratar på medan kaffet kallnar och glassen smälter…
En normal mening tar mellan fem och tio sekunder. Du hinner säga massor på 2 minuter, till och med på 1,5 om du koncentrerar dig och skalar bort onödiga ord.
Skriver du för hand? Räkna med 125-150 ord per minut.

Du behöver  inte många ord, men du behöver BRA ord. 

Nr 2 Stick ut i början

Stick ut i början med ett bra citat. Talakuten tipsar.

Eiffeltornet sticker ut överallt i Paris!

Början ska vara speciell. Ett bra  citat är ett smart sätt att fånga uppmärksamheten och göra det viktiga första intrycket.
Citat, ordspråk eller andra klokord kallas även för ”Sound bites”. Alla borde ha några bra sådana på lut. Kanske några rader ur en sång, film eller bok, eller vad som helst som biter sig fast.
Har du inget  på lager, finns hjälp på nätet. Pröva Livet.se/ord -min favorit citatbank. Kolla till exempel in mästaren i att snacka snyggt, Winston Churchill. Inte bara 2:a världskrigets stora vinnare utan även nobelpristagare i litteratur!
Eller sök på andra kända personer alternativt på ämnesord som kärlek, vänskap, lycka, bröllop, dop, yrken m m.
Här är ytterligare en bra sajt för att leta sound bites!

Superenkel mall för tack, hyllning eller minnestal

Hur kan DU sticka ut?. Talakuten vet..

Hur kan DU sticka ut mer?

1. Välj ett snyggt citat.
2. Beskriv personen med tre positiva ord och säg något om vart och ett av dem. Eller berätta tre korta anekdoter om personen som förmedlar något roligt eller tänkvärt.
3. Avsluta genom att återupprepa inledningen. Klart!
Se hur mallen används till ett minnestal över en god vän.

FLER TIPS
Att ställa en fråga som inte kräver ett direkt svar är ett annat bra knep: Vi söker väl alla lyckan, eller hur? Vem vill inte bli rik?
Allting kan göras om till en öppen fråga. Använd frågeorden:
Vem  Vilka  När  Var  Hur  Varför  Vad.
• Börja med ett påstående fungerar också: Alla behöver en vän/Utan kärlek kan ingen leva osv.

Nr 3 Använd det magiska tretalet

”Alla goda ting är tre…”

Tre är ett runt och bra tal som ger flyt och struktur.

Tretal ger balans och struktur.

Det är något speciellt med talet tre! Det tilltalar våra hjärnor, helt enkelt. Tretal fastnar, vi minns lättare när något är ordnat i tretalsform. 
Talet tre är faktiskt heligt i många kulturer. Det förekommer ofta i sagor, myter och legender, som i klassiska ’Tre små grisar’ och ’Tre bockarna Bruse’.
Uttryck som ”blod, svett och tårar” eller ”tro, hopp och kärlek” är några exempel på klassiska tretal. Många filmtitlar bygger på det: Sagan om ringen, Bridget Jones dagbok, Snuten i Hollywood, Ett öga rött, Men in black, Lost in Translation…
Liksom även boktitlar: Mig äger ingen, Luftslottet som sprängdes, Den hemlige kocken…
I Sagan om Ringen kombineras tretal med ett annat retoriskt effektivt knep –upprepning:
”One Ring to rule them all,

One Ring to find them,

One Ring to bring them all,

Förre norske statsministern Jens Stoltenberg använde följande tretal när han talade vid en nationell minneshögtid efter skjutningarna på Utøya 2011: ”Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet…”
Låt tretalet bli en gyllene regel när du ska tala inför grupp. Den mänskliga hjärnan verkar svara magiskt på saker som kommer i form av tre.
Det är lätt att bygga upp ett högtidstal kring tretal. Det ger en bra rytm och struktur. Man kan t ex beskriva en person med tre ord och säga något kort runt var och en av dem. Läs två tal som är gjorda efter tretalsprincipen.

TIPS

Grisen - vår jämlike?

Grisen – vår jämlike?

Tretal med en oväntad vändning på slutet skapar humor. Som i klassiska uttrycket ’Lögn, förbannad lögn och statistik’. Eller Churchill när han sa: ”Champagne ska vara kall, torr – och gratis. Liksom: ”Djur är märkliga: Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser på dig som en jämlike.” →
• Klassiskt när man ska argumentera är välja ut de tre starkaste argumenten och säga: ”för det första, för det andra, för det tredje…”

smarta tips - tretalVisste du att…
…kända talare använder mängder av tretal (kallas också triader). Barack Obama var speciellt förtjust i att lista sina tal i tretals form. Kolla in hans segertal från presidentvalet 2008  alla former av tretal gulmarkerade. →

Uppge källan när du citerar ©Talakuten

Nr 4 Motsatser fångar hjärnan

”Mitt i svårigheter finns möjligheter” Albert Einstein

Forskning visar att kontraster – precis som tretal – är vinnande grepp. Varför? Jo, ord som ställs mot varandra förbryllar och engagerar. Hjärnan vaknar till liv.

kontraster kryddar ett tal

En bra kontrast fängslar (liten-stor)

Brittiske språkforskaren Max Atkinson som studerat framgångsrika politiska tal fann att de mesta applåderna kom just när talaren använt en kontrast.
Många klassiska citat bygger på motsatser. Som humoristen Tage Danielssons klokord där kontrasten bakåt-framåt kombineras med tretal: ”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp.”  Eller i författaren Oscar Wildes kvickhet (som också är ett tretal): ”De gamla tror allt, de medelålders misstror allt, de unga vet allt.” (gamla–unga, tro–misstro)
Motsatser behöver inte vara märkvärdiga för att få genomslag: ”Ett litet steg för en människa, ett jättekliv för mänskligheten.” Neil Armstrong, förste mannen på månen.
Eller förre presidentfrun Michelle Obamas ord vid ett partikonvent om att inte sänka sig till motståndarnas smutskastningskampanjer: ”When they go low, we go high”.
Yngste fredspristagaren någonsin, 17-åriga Malala Yousafzai, använde i sitt tacktal kontrasten börja–sluta så här:  ”Där vill jag börja, men jag tänker inte sluta förrän alla barn går i skolan”.
Smarta Albert Einstein använde både tretal och kontrast när han sa ”I oredan, finn enkelheten. I dissonans, finn harmoni. Mitt i svårigheterna finns möjligheter”.
Stort genomslag fick en kampanj för ökad trafiksäkerhet med:

Kontrast som väckte uppmärksamhet

 

 

Exempel på motsatsord är:
början–slut, sant–falskt, liten–stor, styrka–svaghet, klokhet–galenskap, varm–kall, ond–god, rolig–tråkig, alltid–aldrig, svart–vitt, lycka–olycka och så vidare.

TIPS
• Allting går att göra om till en motpol genom att sätta INTE framför. Som Voltaire när han sa: Vanligt sunt förnuft är inte så vanligt.” Eller kronprinsessan Victoria i tal till pappa kungen, 70 år: ”I Ditt tal efter tsunamikatastrofen sa du att du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till dig, jag vet vad det betyder att ha en pappa.”
• Leta efter bra kontraster i citat, sångtexter, boktitlar etcetera – spara och lägg på hög.
• Börja tänka i motpoler. Hur blir det om något är tvärtom?
Till sidans topp↑

Nr 5 Äkta går före det perfekta

Ett uppriktigt tal från hjärtat berör, äkta vara är oslagbart. Alla har vi en inbyggd skanner som avläser kroppsspråk, röstens innehåll och ansiktets miner… Vill du övertyga, säg bara det du verkligen menar!

Stående ovationer för Carl Philip bröllopstalNär prins Carl Philip i bröllopstalet till Sofia Hellqvist ärligt och öppet berättade om svårigheterna de haft och kärleken han känner för Sofia fick han stående ovationer efteråt. Han sa bl a:
Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen.Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt, ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje. Läs hela talet     Se talet på youtube

Daniels bröllopstal till Vicoria

Även prins Daniels bröllopstal till Victoria berörde och uppfattades som äkta vara – se det på Youtube. Ett exempel på äkthet är de små ofrivilliga ljud som Daniel ger ifrån sig. Skruva upp volymen när publiken applåderar Victorias 30 kärleksbrev (efter drygt 2 min) och lyssna noga så hörs små läten av rörelse. Sådana är svåra att fejka. Ännu tydligare är de efter slutorden: ”Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.” Läs talet på Svenskatal.se.

FLER EXEMPEL 

Oprah WinfreyTV-stjärnan Oprah Winfrey talade från hjärtat på Golden Globe-galan 2018 – om metoorörelsen och om att bli den första svarta kvinnan att tilldelas galans hederspris. Talet, fullt av starka känslouttryck, berörde och mottogs med stående ovationer. Se det på Youtube
Skådespelerskan Emma Watson (Hermione i Harry Potter-filmerna)  låter känsla och övertygelse lysa igenom i sitt passionerade FN-tal om jämställdhet. Se talet på Youtube eller läs talet här.
Greta Thunberg hos SkavlanÄven Greta Thunberg, vars skolstrejk för klimatet spritts över hela världen, låter sin starka övertygelse lysa igenom när hon talar vid FN:s klimatkonferens. Som gäst hos Skavlan berättar hon naket och ärligt om tidigare svårigheter, om hur hon fick tillbaka sin lust att leva igen och om sin Asberger-diagnos.  Se intervjun här!
Norske statsministern Jens Stoltenbergs ord vid minnesgudstjänsten efter skjutningarna på Utøya berörde starkt och stärkte en hel nation. Se talet här  
Läs talet översatt till svenska här
Michele obamaMichelle Obama gav sitt stöd till Hillary Clinton som presidentkandidat 2016 med ett passionerat tal som tycktes komma direkt ur hjärtat. Se talet här
När Zlatan Ibrahimović tackade för sin 9:e Guldboll hamnade priset i skuggan av hans egen brors och fotbollsspelarna Klas Ingessons och Pontus Segerströms tragiska bortgångar. Det känslosamma talet fick stora rubriker. Se hela talet.
I Carl XVI Gustafs Tsunami-tal berättade kungen om sin egen sorg som barn då hans pappa omkom i en flygolycka. Han sa bl a: ”Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta och sluta berättelsen med att ‘sedan levde de lyckliga i alla sina dagar’. Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande, sökande medmänniska.” Talet ökade förtroendet för kungahuset. Se hela talet på SvT:s Öppet arkiv.

Nr 6 Hjärnan är gjord för bildspråk

”Kärlek är som virus – kan drabba vem som helst, var som helst.”

Forskning visar att vi minns inte mer än ungefär 10 procent av en presentation efter tre dagar. Men målar du upp en bild med dina ord går siffran går till 65 procent. 

Monika Zetterlund-jämförelse:

”Ett lingonris satt i cocktaliglas” Jämförelse om  Värmlandsfödda sångerskan Monica Zetterlund.

Det är inte så konstigt eftersom hjärnan till två tredjedelar är byggd för bilder. Därför är det smart att använda bildspråk i form av jämförelser, liknelser och metaforer.
Metafor kan fungera som en isbrytare och gör något lättare att förstå.  Ledare som vill få fram ett budskap använder gärna jämförelser. Sydafrikas förste svarta president, Nelson Mandela sa så här om varför försoning var viktig för att bygga demokrati: ”Sydafrika är som en Zebra, svart och vit om vartannat. Det spelar ingen roll var du träffar, om du skjuter dör hela landet.”
Bill Clinton använde de här jämförelserna som nyvald president i USA:
”Vi måste sörja för nationen, som goda föräldrar sörjer för sina barn” och ”Väljarna har satt oss i en båt, de har gett oss åror och sagt till oss att ro och det här är den riktning jag vill att vi ska ta…
Forskning visar att metaforer får oss att uppleva att vi står varandra nära. De hjälper oss att förstå andra människors känslor.
Jämförelser kan också förklara på ett sätt som är lätt att komma ihåg. Vad det innebär att ”trenda på Twitter” är inte solklart för alla. Att jämföra det med att ”få med en låt i Melodifestivalen” kan fler förstå.
Det är lättare att vara konkret med en bild. Jämför trestegshopparen när han säger: ”Jag hoppar 17 meter” eller ”Jag hoppar lika långt som en ledad SL-buss”.
Steffo Törnquist’s tävlingsinsats i Let’s dance 2014 beskrevs så här: ”Han har gått från en bil utan olja till en Ferrari”.
Jämförelser  kan också skapa humor, vilket ståupp-artister som t ex Babben Larsson vet:
Politiker är som IKEA-möbler. De verkar så bra när man väljer dem, sen upptäckter man att det fattas skruvar här och där.”
Gamla beprövade uttryck blir som nya med en IT-jämförelse: ”tänk innan du talar” = ”googla innan du twittrar”.
Poetiska metaforer blir fina i högtidstal:
Pappa, du är mitt segel som för mig framåteller
”Du kan jämföras med en ek som nu fått 70 årsringar. Du är inte jätteung längre… men din stabila stam står tryggt i marken.”

TIPS
Använd gärna metaforer som hänger ihop tematiskt. Mat är något alla kan associera till. Forskning har även visat att smakmetaforer kan vara särskilt effektiva då de är kopplade till basala fysiska erfarenheter. Vad tror du dina lyssnare har för smakpreferenser? Sött? Mer vuxna smaker? Kött/fisk/vegetariskt? Osv…

Är alla jämförelser begripliga? Skapar de en positiv eller en negativ bild? Väcker de den känsla du vill väcka? Kanske finns det attraktiva värdeord du kan addera som: tillit, möjligheter, ärlighet, glädje, engagemang, tillsammans, lojalitet, respekt, kunskap, stolthet, omtanke, kvalitet osv…

Ha roligt med metaforer – be barn om hjälp att göra jämförelser, de är suveränt kreativa och har inte hunnit tillägna sig samma ’spärrar’ som vi vuxna.

Kärlek är som schack...

Kärlek är som schack…

…ett feldrag och du är matt!

Vill du göra egna jämförelser? Hjälp och inspiration får du i min Metaforverkstad.

Står det helt still i hjärnkontoret, ta en titt på ANDRAS EXEMPEL.

Läs mer om bildspråk under Bröllop och på Födelsedagssidan.

Visste du att…
…effektiva metaforer gör starkare avtryck än vanliga ord eftersom de aktiverar fler delar av hjärnan. Genom att använda bildspråk får du som talare en retoriskt fördel.
…nya ord skapas ofta med hjälp av bildspråk, till exempel bloggbävning eller curlingförälder.
…ordspråk och talesätt bygger ibland på jämförelser: ”Att klaga är som att gunga gungstol. Det känns skönt när man gör det, men man kommer ingenstans.”

Livet kan behöva ett lager sockervadd ibland för att se vackrare ut

Livet är som ett vattenfall, ibland är det torka, ibland flödar det över.

Nr 7 Tips för att använda humor

”A joke is a very serious thing.”    Winston Churchill

gör anagram♦  Gör anagram, kasta om bokstäverna i namn, ord eller fraser. Både tänkvärda och komiska effekter kan uppstå. Det finns flera sajter på nätet för att göra anagram, en bra är Arrak Anagram. Fun with words har roliga exempel på engelska  som: Mother In Law = Woman Hitler.
Fler exempel, både svenska och engelska:
Vigsel = Liv ges
Justin Timberlake = I’m a jerk but listen
Henrik Schyffert = Fin tysk herrchef
Peter Forsberg = ger sportfeber
Clint Eastwood = Old west action
William Shakespeare = I am a weakish speller
Donald Trump = Plundrad, tom
Tower of London = One old fort now
Talakuten får bl a förslag som ‘Elakt Utan’. Och visst är det elakt att behöva göra tal utan hjälp! Allt jag skriver i mina böcker och här på Talakuten borde vi fått lära oss redan i skolan! Alla kan lära sig att tala som ett proffs!

♦ Blanda uttryck som inte hör ihop som ”Släkten är tjockare än vatten” eller ”friskt stressat, hälften hunnet”. Refaat El-Sayeds är klassiska: ”Vi simmar alla i samma båt” eller ”Här ligger en gravad hund”. Sök på nätet efter mixade metaforer eller ’katakreser’.

♦ ’Ur barnamun’ är underhållande. Bröllopstorget har samlat ihop Roligt sagt av barn. Kolla även in Mark Levengood och Unni Lindells böcker: Gamla tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär har du någon ull eller Barns tankar om kärlek av Grethe Dirckinck-Holmfeld.  Fler humor-tips? Kolla här.

Till sidans topp↑

Nr 8 Skippa egofällan

Bra tal bygger på osjälviskhetDet är inte klokt vad folk pratar om sig själva när de står på fest och ska hylla någon annan! Har du fler än två jag i ditt tal? Skriv om! 
Att utgå från sig själv är nog det vanligaste misstaget när man ska hålla tal. Det är extra lätt att ramla i egofällan om man är ny och grön som talare. Mitt  första större offentliga tal innehöll ordet ”jag” tjugo gånger! Läs talet plus en omskriven version. Det är enkelt att formulera om utan en massa jag. Osjälviskhet är karismahöjande visar vetenskaplig forskning.

Tänk på ditt tal som en gåvaTänk på ditt tal som en gåva – vad vill du ge? Hur kan du lyfta fram personen, få honom eller henne att lysa? Karin föll också i ego-fällan när hon skulle hålla tal till sin man: ”Efter din feedback tänkte jag om. Istället för att tänka ‘VAD ska jag säga när jag står där inför alla’, något som bara stressade mig började jag tänka ‘Vad vill jag GE’ med mitt tal? Då lossnade det, och det blev mycket lättare att formulera sig…Det blev ett mycket bättre tal som gjorde min man väldigt glad.”

TRÄNA INNAN
Du kan inte öva för mycket. Churchill och andra skickliga talare förberedde sig otroligt mycket – det var därför de blev så bra. All tid du lägger ner på talet är en fin gåva till mottagaren.

Lägg ditt fokus på mottagaren, osjälviskhet är en karisma faktor!

Nr 9 Låt lärd med latin

Latinska fraser är ofta både kloka, vackra och får dig att låta både lärd och djupsinnig. Några exempel:

Smarta tips för alla talCrea diem = skapa dagen.
Carpe diem = fånga dagen.
Per ardua ad astra = genom svårigheter mot stjärnorna.
Amor vincit omnia = kärleken övervinner allt.
Ars longa, vita brevis = konsten är lång, livet kort.

Kolla in Wikipedias lista över latinska ordspråk och talesätt.
Läs ett födelsedagstal som bygger på latinska citat.
Se hur en mamma använder latinska talesätt i ett studenttal  till sin dotter. Lägg märke till hur hela talet är uppbyggt av retoriska knep som citat, tretal och kontraster.

Nr 10 Krydda med retoriska figurer

Upprepning – ett effektivt grepp

Tacka med upprepningUpprepningar kallas anafor och epifor på retorikspråk. I anaforen upprepar man samma ord i början av satser eller meningar, i epiforen i slutet.  Det skapar ofta en högtidlig känsla. Som i detta tal till en mamma:
TACK för att du anpassade ditt liv efter oss.
TACK för att du lät oss känna att dina barns kärlek var mer värd för dig än allt annat i världen.
TACK för att du fick oss att känna oss önskade, betydelsefulla och oersättliga.”
Upprepningar kan också användas så här:
”Vad tänker du välja? Att ge upp, att ge efter eller att ge allt. ”

RooseveltEtt känt exempel på epifor i ett tal är amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelts ord från andra världskriget:
”In 1931, Japan invaded Manchuria – without warning. In 1938, Hitler occupied Austria – without warning. In 1939, Hitler invaded Poland – without warning. And now, Japan has attacked Malaya, Thailand and the United States – without warning.”
Man kan också kombinera både anafor och epifor, som i Karin Boyes dikt:
”Jag drömde om svärd i natt.
Jag drömde om strid i natt.
Jag drömde jag stred vid din sida rustad och stark, i natt.”
Martin Luther King använde epiforer så här:
”With this faith, we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together.”
Upprepningar blir mer kraftfulla om de används i kombination med stegring. Det betyder att uttrycken gradvis blir starkare för att avslutas med det starkaste. Som Artisten Timbuktu  när han tackade för ett pris från 5i12-rörelsen:
Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige, och jag kommer atti Sverige. Tack!” Hela hans tal är fullt av upprepningar – läs det här

Det är något tilltalande med bokstavsrim

Bra bokstavsrsimBokstavsrim innebär att flera ord i samma mening börjar på samma bokstav. Bokstavsrim heter alliteration på retorikspråk och är vanligt i reklamen, t ex:
”Volvos värde varar”
”Styrkan sitter i smaken” (om Pripps Blå).
”Mmm… Marabou Mjölkchoklad”
”Snygg, snabb och sportig!” (bilreklam)

Det finns forskning som visar att våra hjärnor tilltalas av bokstavsrim. I USA gjordes ett test i en glasskiosk som först sålde ”Mega Sundae $5.99” och därefter ”Super Sundae $6.00”. Den senare glassen sålde dubbelt så bra!

Journalister kan göra snygga rubriker med hjälp av bokstavsrim t ex:
”Sanslöst säker Salander” (DN om Män som hatar kvinnor) ”Förtroendet för forskning i fara” (Svenska Dagbladet), ”Sveriges svek mot sälarna” (Djurens Rätt), ”Bättre behandling för barn” (Psoriasistidningen), ”Börsen backade på bred front” (Dagens Industri), ”Ny supermedicin stoppar stroke” (Expressen).

De kan förekomma i sångtexter:
”Icke tycka om turist,
tycka turist trist!” (Povel Ramels Naturbarn)

Använd bokstavsrim där du kan. Ofta kan man formulera om eller byta ut ord. Tips – ta hjälp av synonymlexikon online.

Eller så gör du ett helt tal som börjar på samma bokstav – lite utmanande men det går. På Talakutens Födelsedagssida finns t ex det här:
Fylla femtio förefaller för flertalet förfärligt frustrerande
Feta flintskalliga farbröder får fäbless för fårkött, fy! Läs hela talet
Även på Bröllopssidan finns tal skrivna med bokstavsrim.

Inspireras av hur Galenskaparnas Claes Eriksson använder bokstavsrim för att skapa humor.

Nr 11 Sluta med en claptrap  

tårta på TalakutenEn claptrap är att lägga orden så en applåd följer med automatik. Det är inte så svårt, då applådreflexen sitter djupt i oss. Lägg märke till skillnaden i sättet att avsluta det här festtalet.
Nummer ett: 
Tryggve! Du är en toppenbrorsa helt enkelt. Måtte du leva länge!! 
Livet är som en toarulle, ju närmare slutet man kommer desto fortare går det!! Så passa på och gör så mycket du kan och hinner…
Nummer två:
Tryggve! Du är en toppenbrorsa helt enkelt. Måtte du leva länge!! 
Passa på och gör så mycket du kan och hinner. För kom ihåg: Livet är som en toarulle. (paus) Ju närmare slutet man kommer desto fortare går det!!
I första exemplet kommer poängen mitt i, men att fortsätta prata på efter skämtet gör lyssnarna osäkra. De undrar om det kommer mer. En enkel ändring, att lägga poängen sist, med en paus innan, skapar applådfällan.

Tretal, kontraster och upprepningar  är enligt språkforskaren Max Atkinson särskilt effektiva för att skapa claptraps.

Till sidans topp↑

Å så lite till…

Säg det med vackra ord

Tacktal på TalakutenSmycka språket när du ska tala på fest. Det är aldrig fel att krydda sitt högtidstal med vackra ord. Många svenskar är naturromantiker och uppskattar uttryck som ljungeld, sommaräng, liljekonvalj och solskenskyssar? Läs här fler förslag på svenska folkets vackraste ord. Tänk på att använda ord som du själv tycker om och ligger bra i munnen. Som exempelvis tillit. Det är en s k palindrom, kan läsas både framifrån och bakifrån och ändå bli samma sak. Tillit eller lit till – grunden för det mesta goda här i världen…
Här är fler tips på vackra ord.
Det finns alltid ett sätt till att säga det på. Använd synonymordbok för fler möjligheter. På nätet finns bl a synonymer.se  eller den här sajten (referensverktyget synonym i Word går också bra.) Gör som förre statsministern Göran Persson, lär in en dikt med några vackra ord  utantill. Som Persson sa i en intervju i Dagens Nyheter: ”Människor vill ha ett ord på vägen. Poesi är koncentrerat budskap och skönhet.”

Säg det med ett citat av Churchill

Citera en vinnare

Citera en vinnare

Vill du låta som en vinnare? Citera Winston Churchill, mästaren i att snacka snyggt. Churchill  blev inte bara andra världskrigets stora segrare, 1953 fick han faktiskt också nobelpriset i litteratur. 2002 blev han även ”tidernas främste britt” i en omröstning av TV-bolaget BBC.
Här hittar du Churchills samlade citat.  Många kända talare använder sig än i dag av hans klassiska ord. Var inte rädd för att göra om ett citat så att det passar dina syften. Ska du t ex tacka någon kan du göra en omskrivning av följande citat: ”Aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket” (om brittiska flygvapnets insatser under andra världskriget). Ett annat sätt att formulera det på: Tänk att så lite kan betyda så mycket för så många”.

Säg det med ett rim

Rim 40 50 60 årDet är enkelt att skriva ett rim med hjälp av rimlexikon på nätet. Du får ett annorlunda tal som sticker ut från mängden.
Inspireras av Isabelles rim till mamma Lisa, 60 år:
”…du är fortfarande känd som den coolaste mamman i stan, 
vilket jag e säker på att du kommer vara tills allt vatten tömts ut i varenda ocean.”
Läs hela rimmet
Eller av Kimmens roliga verser till mamma Gugge, 75 år.
”Som ung tjej med jobb att skriva maskin 
fick hon besök av Jocke som tyckte att hon va galet fin.
Det visade sig bli ett riktigt viktigt möte 
för annars hade inte talaren här kommit ur hennes sköte.”
Läs hela 
På Talakutens Födelsedagssida finns massor av fler rim att låna rader från..

Säg det visionärt

Ta ett ovanligt grepp som talare: bli Visionär! Måla upp en positiv framtidsbild, hjälp dina lyssnare att lyfta blicken och se hur någonting kan bli annorlunda och bättre.

Tyvärr hörs alldeles för få visionära tal. Det beror på att de flesta fokuserar på problem och svårigheter istället för på möjligheter. De pratar sällan om framtiden, mer om det som är eller har varit. LÄS MER om hur du kan bli en positiv, visionär talare.

Visionären har överblick. han eller hon kan måla upp en lockande bild av framtiden.

Visionärer lyfter ett tal till högre nivå.

Överbrygg den genetiska orättvisan!

Margaret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, gjorde det. Maud Olofsson, tidigare ledare för Centerpartiet, har gjort det! Vad då? Jo, de har medvetet arbetat för att sänka sina röstlägen när de talar i offentliga sammanhang.

Kv:män frekvensomfång

Hur orättvist det än kan låta har män en fördel när det gäller att tala inför grupp. Deras stämband är längre och vibrerar långsammare, och det ger generellt en mörkare röst som lättare når ut.
Men det går att träna upp ett djupare röstläge!  Läs mer om hur du kan förändra ditt röstläge, om stigton/fallton och andra knep 

Använd lathunden

 1. Hitta ett citat som är vackert formulerat och som stämmer för personen och situationen. Googla på citat eller pröva min favoritsajt.
 2. Beskriv personen/personerna med tre ord och ge exempel på varför du valt dem.
 3. Använd bildspråk: Jämför den/det du ska hylla med något annat. I min metaforverkstad får du inspiration. Står det helt still i hjärnkontoret, ta en titt på andras jämförelser.
 4. Måla upp en lockande framtidsbild: hur ser det ut om 1/5/10 eller X år? Vilka drömmar har gått i uppfyllelse? Vilka glädjeämnen finns gömda i framtiden? Använd  kontraster – här och på andra ställen.
 5. Lägg till några personliga rader, till exempel hur mycket du älskar/uppskattar/beundrar festföremålet.
 6. Avsluta genom att knyta an till eller helt enkelt återupprepa citatet i inledningen.
 7. Kom ihåg – HDK, Håll Det Kort! 

Så vet du hur lång tid ditt tal tarChecklista
♦ Kan du stå för allt du säger? Är det ’äkta vara’?
♦ Har du kollat att inga skämt, jämförelser eller kontraster landar fel?
♦ Har du klockat dig själv? Två minuter räcker om det är många talare.

Blandade tips

• Ibland blir vi utsatta för att hålla ett improviserade tal. Med DÅ-NU-SEDAN är du alltid redo.

 1. Då. Berätta en anekdot om personen, en tillbakablickande episod som fastnat hos dig och som förmedlar något väsentligt om jubilaren. T ex hur var det första gången ni sågs…
 2. Nu. Säg något om den aktuella dagen/högtidstillfället. Kan vara glädjen över att alla är samlade för att gemensamt fira jubilaren eller hur alla ser extra snygga och fina ut dagen till ära.
 3. Sedan. Måla upp en lockande bild av en plats eller situation där du vet att personen vill befinna sig i framtiden. Hur blir det i morgon? Om ett år? Om fem eller tio år?

• Bädda in ditt tal. Skaffa en supporterklubb som hjälper till att höja stämningen. Be några vänner att applådera och jubla här och där. Entusiasm är smittsamt.

• Zzzzzzz… Läsa innantill är sövande. Lär in talet utantill, ta med manuslappar med stödord, registerkort är bra. (Helt ok att skriva upp inledning och avslutning ordagrant)

• Bra övergångsord mellan olika avsnitt kan vara: I alla fall… Emellertid…En helt annan sak…Från det ena till det andra…

• Se till att få en ostörd stund efter du har hållit ditt tal, smit in på toaletten eller sätt dig avskilt någonstans. Skriv ner dina reflektioner (t ex på baksidan av ditt manus). Hur mottogs dina ord? När kände du bäst kontakt med lyssnarna? Var skrattade dom? Vad kan du förbättra? Allt du skriver upp har du glädje av nästa gång du ska hålla tal.

Lite om kroppsspråket…

”Ett säkert framfört tal gör dig snabbt till infödd talare i andras ögon.”

Varför får man inte lära sig i skolan hur man gör entré… Du kan vara hur hur nervös som helst inuti, men det behöver inte synas utanpå. Små saker – som att stå stadigt med rak rygg, båda fötterna axelbrett i golvet och armarna utmed sidorna  – gör stor skillnad. Eller att ta ett steg framåt och inte bakåt när du blir nervös.
Träna in en bra hållning, öva på ögonkontakt och du har redan kommit långt när det gäller att se säker ut!

RAMPFEBER BEHÖVS
Välkomna nervositeten. Den ger mycket energi och det behövs för kunna genomföra ett bra framträdande. Tänk som artisten Sissela Kyle, även hon känner av nerverna inför ett framträdande: ”Jag ser på nervositet som en förhöjd nivå av koncentration som förhoppningsvis leder till något bra.”
Scenängslan blir positiv så länge du förbereder dig ordentligt.
Är munnen torr? Pröva att bita i tungspetsen, tänka på en citron eller massera utsidan av tandköttet med tungan. Då rinner saliven till.
Känns kroppen spänd? Ställ dig i en dörröppning och pressa händerna allt du orkar mot dörrkarmarna. När muskler tröttas ut, slappnar de lättare av och överskottsenergin får utlopp.

Vad är hemligheten bakom karisma och stark utstrålning? Hur kan DU lysa mer? Läs Karismakoden och Alla kan tala så får du svaren. 

Karisma på festenAlla-kan-tala_omslbildSagt om Karismakoden: ”Så allmänbildande att alla borde läsa den!” Gunilla Granbom, språkkonsult
Sagt om Alla kan tala: ”Vilken jättebra bok, enkel och lättläst!” Axel, 16 år, som fick högsta betyget för sitt föredrag efter att ha läst boken.

Mager budget? Kolla om ditt bibliotek har e-boken.

Visste du att… …Karismakoden har sålts i över 40.000 ex och är översatt till norska, danska och finska.

Till sidans topp↑

121 kommentarer till 11 smarta tips

 1. Karin skriver:

  Hej jag skal hålla ett tal till en kollega/personal som firar 25år på arbetet. Jag känner hen inte så mycket då jag är ny chef och har absolut ingen aning om vad jag ska säga! Hen vill heller inte höra ett långt tal men det känns lite fjuttigt att bara ”tack för dina år..” Hen kommer fortfarande jobba kvar så ingen pensionering
  Tacksam för tips!

  • TalAkuten skriver:

   Hej K
   Lote svårt råda när jag inte vet något om personen ifråga. Men du kan ju utgå från de 25 åren – hur många dagar, timmar och minuter blir det? Gör några jämförelser – typ 25 år är mer än ett halvt yrkesliv, 25 år är två år mindre än Nelson Mandela satt i fängelse (och skoja om att X faktiskt befunnit sig frivilligt på arbetsplatsen och förmodligen tyckt om det eftersom hen stannat så länge). Du kan också titta tillbaka 25 år – kolla på Wikipedia vad som var stora frågor det året hen började på arbetsplatsen. Blicka även framåt – uttryck en önskan att hen ska vara kvar om 5/10/15 år och hur ser det ut då? Säg något om betydelsen av trogen personal och lång kompetens för er arbetsplats. Uttryck glädjen och tacksamheten för en trogen tjänst så här långt. Tänk på att det alltid är trevligt att få uppskattning – fråga några medarbetare om tre saker de uppskattar med hen. Lycka till

 2. Sirima Hansen skriver:

  Hej. Jag skall hålla ett tal på min sons 18 årsdag. Vill att det skall vara roligt . Tacksam för tips

  • TalAkuten skriver:

   Hej S
   Jag föreslår att du gör ett rim, det brukar bli kul och underhållande och ett fint minne för den som ska firas. Du har massor av rim att inspireras av under Födelsedag och även under Student.
   Om du t ex utgår från ‘gratulera’ har du över 600 rim att välja mellan. Plocka några, kanske 20-30 st som du spontant känner passar på din son och bygg ditt tal utifrån dem. Nämn minst tre goda egenskaper men ta också med något ‘salt’. Som t ex: ‘Finns det då inte något negativt att addera? Nja, han kanske inte är den bäste på att…, men det är en liten sak när man hela X karaktär ska summera.’
   Lycka till!

 3. Olivia skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska 3 om varför e-böcker och läsplattan skulle vara bättre än pappersböcker. Har du några förslag på retoriska knep?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Olivia
   Jag föreslår att du gör en retorisk fråga som inledning där du först säger emot dig själv:
   ”Varför skulle e-böcker och läsplattor vara bättre än pappersböcker?” Sen listar du argument typ: De ger ju inte alls samma känsla eller upplevelse som en pappersbok säger många.
   Å så säger dom: det är ju inget man kan ställa i bokhyllar som en kär vän o ta fram år efter år. Eller:Det är tröttsamt för ögonen att läsa elektronisk text Har man glömt sin laddare kan man inte läsa. och så vidare i den stilen
   Sen bemöter du alla argumenten genom att säga. Ja, så kan man tycka men så är det faktiskt inte. e-bok o läsplatta kan visst ge läsupplevelser i klass med pappersböcker, det är ingen större skillnad faktiskt. Dessutom finns många fler fördelar. E-böcker är mer miljövänligt, går inte papper i plenty för att tillverka dom. E-böcker är superlätta att ta med på resan, de väger ingenting. Jämför fem pocketböcker i resväskan med en läsplatta där du kan ha femhundra böcker eller mycket mer. (Här kan du lägga fram fem böcker och en läsplatta bredvid varandra så ser alla skillnaden) Extra laddare finns att köpa och kostar inte mer än 1 bok. Apropå ergonomin – Idag är läsplattorna mycket bra utvecklade och man kan förstora texten, ändra stilsort, bakgrundljus o mycket mer. Ofta mer vilsamt för ögonen att läsa på läsplatta. O den som råkat glömma glasögonen kan förstora texten till rubrikstorlek. och så vidare.. Sen kan du avsluta med att säga: Jag hoppas att jag nu övertygat er om att e-böcker och läsplattor är klart överlägsna pappersboken på många sätt. Men för den som absolut vill ha en bok att ställa i bokhyllan är det ju bra att båda sorterna finns.
   Lycka till

 4. Ellen skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska 3 om varför J.K. Rowling kommer att läsas om hundra år. Jag har tänkt ta upp argumenten: Allt som finns runt omkring, andra böcker, HP-värld, filmer osv. Vi känner igen oss trots att det är fantasy, magi fascinerar, en värld som liknar vår men ändå inte – drömma sig bort. Sättet hon skriver på + karaktärerna.

  Jag har dock väldigt svårt att komma på en bra inledning, har du något tips? Och gärna exempel på retoriska knep jag kan använda.

  Tack på förhand!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Ellen
   Kul ämne du valt. Tips på inledning kan vara en fråga: Vilken tror ni är världens mest lästa bok eller: hur många här tror att Harry Potter är världens mest lästa bok? (Det är den inte o man ska tro listor på nätet. Då är biblen nr 1, Mao’s lilla röda nr 2 och Harry Potter kommer först på tredje plats – här finns en bild på topplistan om du kommer att använda dig av powerpoint: http://feber.se/pryl/art/256874/vrldens_10_mest_lsta_bcker/
   Eler så gör du ett tretal (bra retoriskt knep): Bibeln, Mao’s lilla röda och Harry Potter – de är de tre mest lästa böckerna i världen. Nu ska jag förklara för er varför Harry Potter kommer att vara en av de mest lästa böckerna även om 100 år. (argument: Den starka berättelsen om ont och gott (kontrast- annat bra retoriskt knep) är ett ämne som aldrig upphör att fascinera. Alla som är tonåringar idag har läst och sett Harry Potter på film och de kommer så klart att lära sina barn läsa o se dem också. Så kommer det att fortsätta i flera generationer framåt. Då kommer både unga och gamla (kontrast) att känna till Harry Potter)
   Försök att formulera sådana här tretal och kontraster med jämna mellanrum i ditt tal.Gör gärna några jämförelser också, där du beskriver vad Harry Potter betyder för dig. Lycka till med ditt tal!

   • Ellen skriver:

    Hej igen! Nu har jag äntligen fått reda på mitt betyg på talet jag höll och jag fick ett A! Tack så väldigt mycket för all hjälp du gav mig – jag blev riktigt nöjd tack vare dem. Tusen tack!

    Mvh Ellen

 5. Adrian skriver:

  Hej, jag ska skriva en tacktal jag går i en fotbollslag som under året haft båda framgångar och motgångar. I morgon ska jag ha en avslutningsmiddag och alla förväntar sig att jag ska tacka tränaren för den här säsongen.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du använder motsatserna du skrev o börjar med det:
   Det här året har haft både framgångar och motgångar (- lägg gärna till några fler t ex: glädje och besvikelser mm)
   Jag vill tacka tränaren för hans stora insats, hans engagemang och hans slit (eller något annat tretal som passar bättre) Säg något om varför han är en bra tränare. Säg något om laget – varför är ni ett grymt team? Du kan också tacka alla lagkamrater för alla gånger de tagit sig till träningen, bytt om och ställt upp på plan för att göra sitt bästa. Tacka både tränare och lagkamrater för alla spelade matcher/ bra laganda osv
   Avsluta med att säga något om framtiden- nästa säsong kommer vi att bli ännu grymmare/göra ännu fler mål/vinna fler matcher/satsa på träningen eller något annat.
   Lycka till!

   Säg något om nästa år

 6. Rebecca skriver:

  Hej!
  Jag ska skriva ett hyllningstal på 2-5 min till skolan i Svenska 2. Jag hade tänkt skriva om min flickvän men är väldigt osäker på inledningen. Har hittills börjat med ett citat, men där tar det stopp. Har du några tips på hur jag ska fortsätta?
  Jag vill få fram att hon hjälpt mig väldigt mycket och fått mig att inse att positiva saker existerar.

  • TalAkuten skriver:

   Hej

   Säg tre positiva egenskaper hos din flickvän och någonting runt vart o en av orden du väljer. Kanske har du någon kort historia att berätta som visar vilken bra vän hon är.
   Du kan också använda retoriska frågor, alltså sådana som inte behöver svar. Som ”alla behöver en vän, eller hur?” eller ”vi vet väl alla hur en vän INTE ska vara. Precis som vi vet hur en vän SKA vara”
   Du kan anknyta till filmer eller musiklåtar på temat vänskap (som exempelvis Harry Potter och vänskapen han hade med Ron o Hermione)
   Använd gärna några motsatser t ex: att ha en vän kan tyckas som en liten sak, men det är det inte – det är en stor sak.
   lycka till!

 7. Camilla skriver:

  Hej! Jag ska hålla tal för min svägerska som gifter sig ”senare i livet” med man nr 2. De har varit ett par i 1 1/2 år och har båda två var sitt långt äktenskap bakom sig och har vuxna barn . Hur håller jag ett sådant tal? Fokusera på framtiden? Vi har en god relation och har umgåtts nära det sista året. Tacksam för lite tips och råd.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Vad roligt att du ska hålla tal. Jag tycker att du ska säga något om hur du uppskattar din svägerskas vänskap, att det är roligt att hon nu hittat någon att tycka om och lita till samt glädjen i att få vara med när dessa två nu väljer att gifta sig med varandra och dela framtiden ihop.
   Du kan alltid tala om kärlek som är ett universellt ämne. Att göra jämförelser om kärlek blir ofta kul, prova om du hittar något du gillar på min Metaforverkstad – eller hitta på egna https://talakuten.files.wordpress.com/2011/01/metaforverkstad-brc3b6llop1.pdf
   Du kan också citera ur filmer, sångtexter m m om kärlek och äktenskap. Fokusera på det positiva och håll det kort. 1,5 min räcker ofta om det är många talare. Lycka till!

 8. My Pohl skriver:

  Hej! Tack för de förträffliga tipsen, de kommer att komma till användning! Jag ska skriva ett hyllningstal på svenskan och jag har bestämt mig för att hylla Albert Einstein. Mitt tal ska såklart inehålla några av hans citat. Den främsta utmaningen som jag har stött på är hur jag ska få mitt tal personligt. Har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag tycker att du ska ställa en retorisk fråga: ”varför håller jag nu ett hyllningstal till Albert Einstein? En man som har varit död i x antal år. Jo det gör jag därför att…”Och sen säger du tre saker som gör att du vill hylla honom. Jag undrar också varför du valde Einstein och det gör säkert andra som lyssnar. Så förklara varför och säg som det är, det förstärker det personliga: Var det för att du inte kom på någon annan/din favorit var redan tagen/du verkligen gillar Einstein/du trodde att läraren skulle gilla valet osv. (I sistnämnda fallet bör du lägga till i talet typ att du, ju mer du läst och lärt om Einstein, desto mer beundrar du honom) Ett annat sätt att få det mer personligt är att lägga till några av dina egna reflektioner över Einsteins citat. Vilka väljer du och varför?
   Lycka till

 9. maryam skriver:

  hej! Jag ska hålla ett tal om globala uppvärmning och vet inte hur jag ska börja inledningen
  har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du gör ett tretal med upprepning som inledning och anknyt lokalt. Vet ju inte var du bor men jag som bor i Stklm kan t ex säga: Tänk er att ni ska gå ner till havet för att bada och upptäcker att hela stranden är bortspolad… Tänk er att ni sätter på kallvatten-kranen för att tappa upp ett glas vatten och det smakar otäckt salt… Eller tänk er att…osv. Det här är verklighet för många människor redan idag och det beror på den globala uppvärmningen.
   Eller du kan välja bara tre dramatiska ord att börja med: Jordbävningar! Tsunamivågor! Torrkatastrofer! Det kommer vi att se mer av om inte den globala uppvärmningen stoppas.
   Lycka till – kul att du gillar 11 smarta tips!

 10. maryam skriver:

  förresten dina 11 tips är till en stor nytta =)
  det är en argumenterande tal det jag skulle skriva

 11. maryam skriver:

  tack, men har du något tips på hur jag kan avsluta talet, på ett snyggt sätt så att alla förstår att det är slut

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Om du använder något citat i inledningen kan du upprepa det i slutet: som jag sa inledningsvis:…
   Du kan också använda kontraster. T ex Vill vi ha översvämning, torrkatastrofer och jordbävningar eller vill vi ha ett jordklot i balans där alla mår bra, har rent vatten att dricka och kan leva utan fruktan för extrema vädersituationer. Valet är ert och det är bråttom! Tack för mig. …eller något liknande
   Lycka till!

 12. Peter skriver:

  Hej, Jag ska skriva ett hyllningstal vem och vad ska jag skriva om?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Peter
   Jag föreslår att du skriver till någon du gillar skarpt, t ex en förälder/annan släkting eller kanske en känd person – du behöver inte känna personen i verkligheten, det viktiga är att du skriver ett bra hyllningstal. Låtsas att han eller hon fyller jämnt och du håller ett tal där du berättar om vad som är bra med personen. Säg tre bra egenskaper och motivera varför du valt dem. Ta gärna med någon episod som beskriver det du vill lyfta fram. Försök göra någon kontrast, t ex ”när jag var LITEN var du…, när jag blev STOR blev du…Beskriv personen som något annat, t ex en bilmodell, en växt eller en bok/film, så får du ett personligt tal. Kolla in min Metaforverkstad för tips. Försök använda bokstavsrim, dvs ord som börjar på samma bokstav där det går. Citat är ofta bra att använda, någon annan har redan gjort jobbet att uttrycka sig på ett snyggt sätt.
   Lycka till!

 13. TalAkuten skriver:

  Hej
  Jag föreslår att du en upprepning i tretal, t ex ”Visste ni att..” – med tre olika exempel på djurs utsatthet. Eller du kan fråga: ”Tycker ni det är okey att…” och lägg till det värsta exemplet du hittat på djurs utsatthet. Försök hitta kontraster att ta med, som liv-död/ trygg-utsatt osv. Tänk på att utsatthet kan ju gälla många saker – medicinska försök på djur, djurplågeri som ägare utsätter sina husdjur för, rovjakt på arter som hotar att utrota dem, plågsamma jaktformer osv. Välj det som upprör dig själv mest, då blir du övertygande i både ord, röst och kroppsspråk.
  Lycka till

 14. Erika skriver:

  Hej!
  Min man fyller snart 60 år och jag tänkte hålla ett tal tillsammans med våra två barn (så gott som vuxna). Har du tips hur vi ska lägga upp talet?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att ni gör det på rim. Det finns massor av ord om ni väljer att rimma på gratulera och mängder av rimmade tal att inspireras av här på Talakuten. Det går också bra att kombinera rim och vanligt tal. Fundera igenom: vad blir din man/barnens pappa glad av att höra på sin dag?
   Vad hos honom uppskattar ni mest? Välj ut tre saker och motivera varför. Helt ok att skoja om mindre bra sidor också om man gör det på ett snällt sätt, men tänk på att ett minus kräver minst tre plus för att uppväga.
   Om ni skulle titta framåt- vad tror ni att han skulle önska sig av de kommande fem åren. Hur skulle han vilja vara/ha det på 70-årsdagen? Om ni blickar bakåt, vad har varit mest minnesvärt/roligt/spännande under åren?
   Finns det några roliga kontraster som beskriver honom på ett bra sätt?
   Ja det var några uppslag – Lycka till

 15. Agneta skriver:

  Hej! Vilken jättebra sida du har! Tack för det! Passa på att ställa en fråga kring talet jag och två vänner ska hålla. Våra respektive fyller 50 år, har fest ihop och vi ska hålla ett gemensamt tal. De tre som fyller har varit vänner länge, pluggade ihop på universitetet. Vi respektive har kommit in i deras liv på olika tider men känner varandra väl nu. Har tagit till mig det du skriver om tretal. Hur kan vi tre prata så det blir en bra helhet? Det är nog min största fundering, att inte bara stå rakt upp och ned och rikta oss till respektive utan att liva upp det lite mer. Bygga ihop det, mer genomtänkt. Tusen tack för svar!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Agneta
   Vilken trevlig idé! Det blir säkert spännande och roligt att lyssna till. Jag tror det är viktigt att ni skriver mesta talet ihop och sen kan var o en få säga ytterligare några ord till ‘sin’ man utöver det. Och att ni sedan gör ett tydligt manus, där det framgår vem som säger vad.
   Kul om ni i talet lägger in också något på rim, vill verkligen uppmuntra till det, brukar bli bra och underhållande. T ex rim på gratulera – det finns över 600 ord. Eller energi, också ett bra rimord. Finns många rimmade tal på Talakuten att låna av. Lycka till.

 16. anhar skriver:

  kan du ge tips på hur man startar ett Högtidstal

  • TalAkuten skriver:

   Hej

   Det är lättare att ge råd om du talar om vilken typ av högtidstal det är – bröllop, födelsedag, festlig avslutning m m

   Återkom gärna
   mvh
   Eva på talakuten

 17. maria skriver:

  hej! ska hålla ett hyllningstal till min hund i svenska 3, som ska vara 3min långt. Jag har skrivit en inledning men sedan står allt helt still! Jag vet inte vad jag ska prata om i mitten liksom, är väldigt tacksam för förslag!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Maria
   Du kan till exempel prata allmänt om hunden som sällskapsdjur – hur länge vi haft dem, vilka raser som är vanligast, hur många sällskapshundar det finns i Sverige/världen. Använd retoriska figurer där det går: t ex kontraster som vilken som är den allra minsta hundrasen och vilken som är den allra största. (Visa gärna med händerna storleken om du inte visar fysiska bilder eller gör jämförelser med något annat som alla känner till). Lägg in några retoriska frågor t ex: är hunden verkligen människans bästa vän? Eller: Vad är det som är så bra med att ha hund? Försök använd tretal där det passar, t ex: ”Hundar är snälla, bra sällskap och superkul att träna konster med.” Här börjar alla dessutom på s = bokstavsrim. Du kan ta upp kända hundar på film, tecknade eller verkliga. Du kan hylla alla nyttohundar som hjälper människor varje dag- blindhundar, narkotikahundar, hundar som spårar vilsegångna människor osv. Lycka till!

   • maria skriver:

    Tack! Skulle man kunna skicka talet till dig och få nån sorts respons? Tyckte jag läste ovan att du kunde hjälpa en att skriva och men har inte hittat vart man ska vända sig. Hade varit väldigt hjälpsamt om du ville ta en titt! 🙂

 18. Elsa Kjellin skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett tal om mig själv och hur jag uppfattar mig själv som person. Jag ska ta hjälp av tre valfria texter som till exempel några meningar ur en bok, citat osv. Jag har fastnat helt och hållet, vet inte hur eller vart jag ska börja. Jättebra och intressant hemsida du skapat!! Är väldigt tacksam för förslag!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Elsa
   Du kan ju börja med en retorisk fråga av typen: Det är inte så lätt att beskriva sig själv, eller hur?
   Du kan använda citat- ”Känn dig själv” sa redan dom gamla grekerna (om du vill låta lärd säger du det även på latin Cognosce te ipsum) Sen kan du lägga till frågan: Hur lätt är det? Och svara på det själv: Inte lätt alls, eller hur.
   Så därför har jag frågat några personer i min omgivning hur dom ser på mig.
   Det är nämligen väldigt smart att låta andra säga ens fina egenskaper för att det inte ska låta för skrytigt. ”Mina vänner säger att jag är… Du kan även skoja om att vi svenskar ofta är väldigt blygsamma medan det i andra kulturer är uppskattat att vara framåt och tala om vad man är bra på. Kulturskillnader kan bli komiska, peka gärna på kontraster. Du kan ställa den retorisk frågan: ”varför är det är viktigt att känna sig själv” och svara på det med några exempel: det är bra att veta vem man är och vad man vill så man hamnar på rätt plats här i livet och med rätt person. Lycka till!

 19. Othilia skriver:

  Hejsan! Vi har fått i uppgift att skriva ett hyllningstal i skolan. Tänkte hylla min klass men vet inte hur jag ska skriva för att det ska bli bra. Tacksam för tips!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Othilia
   Kul att du går i en bra klass, något säkert många avundas dig! Du kan t ex börja med en retorisk fråga som: ”Alla borde få gå i en klass där de trivs, stämningen är god och dit man längtar varje måndagsmorgon, eller hur?” Då har du även fått med ett tretal (trivs, stämningen god, man längtar varje måndag). Sen kan du t ex säga: ”Så är det tyvärr inte för alla. Men så är det i alla fall här i vår klass”. Då har du fått med en kontrast: så är det inte – så är det. Motsatser är bra, de fångar hjärnan.
   Berätta tre orsaker till varför du vill hylla din klass, börja med det näst bästa och spara det bästa till sist. Använd flera retoriska figurer som t ex liknelser och metaforer, att jämföra klassen med något annat. Kolla min Metaforverkstad och Andras exempel för tips. T ex jämför klassen med något mjukt: som en gosefilt för så känns det att komma till klassen, man får sitta insvept i den goa stämningen eller som en saccosäck – där man kan sjunka ner o sitta bekvämt, alla är med o bär upp, osv. Ta även med något ‘salt’ så det inte blir för sött o gulligt. T ex ”Visst, en o annan gång kan det bli lite gnöl och konflikter men var blir det inte det?” Du kan även säga något om skolan o kanske lärarna. Hittar du något bra citat om vänskap/skola/utbildning mm- gärna på latin så imponerar du på läraren – kan du avsluta med det. Lycka till!

 20. Maria skriver:

  Hej! Tack för jättebra tipps. Har börjat att skriva ett tal till min mamma som fyller 70 år nu i mars. Vill verkligen hylla henne men har så lätt till gråten själv och vill ju inte att fokus ska hamna på mig utan just på henne. Några tipps där förutom att öva jättemycket?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Maria
   Ja, det är knepigt att vara lättrörd… Några tips som kan hjälpa är:
   – skoja om sig själv och sin lätthet till tårar genom att på förhand be om ursäkt för det, överdriva och ta med en kasse med näsdukar o säga att man i alla fall förberett sig.
   – säga saker som: min mamma är verkligen fantastisk och har alltid funnits där för mig. Men att berätta om alla gånger hon ställt upp för mig, som den gången när…(och så berättar du en kort historia) och avslutar med – DET tänker jag verkligen inte göra, för då börjar jag grina! Då har du sagt något utan att ha sagt det.
   -lägg allt fokus på din mamma och hur du vill att hon ska känna på sin stora dag. Vad gör henne glad? Vad tror du hon vill höra på sin 70-årsdag? en födelsedagsfest är en glädjens högtid så roliga saker passar bäst att tala om.
   – använda humor är bra. Har din mamma barnbarn? be dem att beskriva sin mormor/farmor genom att jämföra med något annat. Eller fråga några av hennes närmaste vänner. Använd min metaforverkstad för tips.
   Till sist- varför inte skriva delar av ditt tal på rim? Brukar bli mkt underhållande att lyssna till och med ett fast manus avviker man inte, det är tryggt att hålla sig till. Rimma på gratulera och du har över 600 rimord att välja mellan -kolla rimlexikon på nätet. Och du har massor av rim att låna rader av här på Talakuten. Lycka till!

   • MARIA skriver:

    Tack för svaret! Detta ska jag ta mig till och använda som hjälp till att skriva färdigt talet:D

 21. Roxana skriver:

  Hej! Jag ska hålla tal om en person jag ser upp till på svenskan.(valde en konstnär) Men är väldigt nervös och vet inte alls hur jag borde göra en intressant inledning, har du några tips kring det?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Roxana
   Kul att du valde en konstnär. Du kan t ex börja med en retorisk fråga som: Alla har väl någon som dom ser upp till och beundrar, eller hur? Eller ett påstående: ”Alla behöver en bra förebild i sina liv”. Varför då, kanske ni undrar? Jo, en bra förebild inspirerar, engagerar och lyfter en till nya nivåer”.
   Du kan knyta an till något aktuellt, t ex Mästarnas Mästare som går på teve just nu. En deltagare berättade i det första programmet att hon hade en annan deltagare som sin förebild. Du kan göra jämförelser mellan idrott (eller politik, film m m) och konst när det gäller någon man ser upp till.
   Du kan ta upp kända personer och deras förebilder (amerikanske presidenten Bill Clinton hade t ex Nelson Mandela som sin förebild – för övrigt är Mandela nog en förebild för många fler) Du kan knyta an till topplistor över mest beundrade personer genom världshistorien.
   Kan du ta reda på om den konstnär du beundrar har/hade någon egen förebild?.
   Fundera över vad som är intressant för lyssnarna. Finns det någon person som du tror att både lärare o elever i din klass ser upp till? I så fall – knyt an till det. Använd dig av tretal och kontraster när du formulerar ditt tal.
   Lycka till?

 22. Robban skriver:

  Hej ska hålla ett roligt hyllningstal till kaffe, vet inte riktigt hur man ska börja själva hyllningstalet och vet inte hur man ska prata om kaffe med tanke på att det inte är en person utan en sak. Hjälp mig snälla

  • TalAkuten skriver:

   Hej Robban
   Du kan t ex inleda talet med en retorisk fråga: Vad skulle väl livet vara utan kaffe, eller hur? Sen kan du fylla på med tre argument som: Hur skulle man annars kunna vakna ordentligt på morgonen, hålla sig pigg under dagen eller få ta en go’fika med en kompis…
   Du kan ta upp en massa fakta: som hur mkt kaffe som konsumeras i vårt land – googla på det – och säga: alla dessa som dricker kaffe kan ju inte ha fel! Du kan jämföra med andra länder hur mkt kaffe som dricks där jfr med sverige. Du kan ta upp vår fina fika-tradition som inte så många andra länder har. Du kan ta upp att man t o m sjunger om kaffe: ”kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar” – kan finnas fler.
   Jämför kaffe med något annat, kolla in min Metaforverkstad, brukar bli kul och lärare gillar retoriska knep. Försök få med någon kontrast typ: kaffe kan både pigga upp och lugna ned. Du kan skoja om olika geografiska skillnader som att i Norrland dricks kaffe ofta starkt och utan mjölk, i stockholm gäller latte-varianter (finns skämt om detta som du kan googla på). Försök lista argument i tretal, också ett bra retoriskt knep.
   Lycka till och återkom gärna med hur det gick.

 23. Johanna skriver:

  Hej, jag ska skriva ett tal i svenskan som ska handla om hur vissa ord används som skällsord som jag tycker är fel och ger fel uppfattning om begreppet om de används i det sammanhanget, temat på talet ska vara tid för förändring. Exempelvis hur cp, mongo, bög, fitta, downie (slang för down syndrom) i vissa fall används som skällsord. Vill göra en effektiv inledning och avslutning som fångar publikens intresse, har tänkt att inleda med att definiera ordet respekt, men det kanske är lite tråkigt. Ge jättegärna lite retoriska tips och knep som jag kan använda mig av!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Johanna Bra att du tar upp det här, fler än du som reagerar. Här är lite tips: tycker absolut du kan inleda med respekt eller bristen på det och vad det kan leda till. Du kan t ex visa starka bilder på judeförföljelsen i Tyskland och vad den respektlösheten ledde till. Ta även något från nutiden som aktuella terrordåd p gr a bristen på respekt för andra folk och religioner. Väv in retoriska frågor som: varför ska man inte använda ord som cp, mongo osv? Säg emot dig själv: Är det så farligt egentligen? och svara på det med ett tretal typ: jo det är sårande, det är nedsättande och det signalerar att respektlöshet är okey i vårt samhället. Ett sätt att inleda är att berätta en story om någon som t ex har cp eller downs syndrom, hur kämpigt det kan vara och hur sårande nedsättande ord är. Det är ett stort ämne du ger dig på. Har du egna erfarenheter där du reagerat på nedsättande ord? Det som är självupplevt är ofta trovärdigt. Använd kontraster om bristen på respekt som t ex: ”det börjar i det lilla och slutar i det stora”. Du kan prata om ord – hur viktiga dom är – att ord kan såra och skada eller bygga upp, få någon att må bra eller dåligt. Använd citat om ord t ex tretalet: Välj dina ord! Gä tillbaka på slutet till det du inledde på så knyter du ihop säcken och upprepa ett bra tretal som avslutning. Återkom gärna om du har fler frågor- lycka till!

   • Johanna skriver:

    Tack så mycket, detta kommer verkligen att hjälpa! Har ingen egen erfarenhet av detta mer än att jag hör dessa ord nästan till vardags och tycker det är fel trots att orden varken är riktade mot mig eller på min bekostnad.

 24. shiri skriver:

  Hej! tack för alla de tips. vi ska skriva en hyllningstal om någon eller något och temat är ”hjältar” läraren sa att vi skulle skriva det vi känner, du har den tips så jag tror det blir bra att skriva en hyllningstal om mina två systrar (som går i samma klass med mig), men jag vet inte hur ska jag skriva om de båda utan att göra det för långt? jag har en ide att skriva om de som EN men hur?
  tack!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Shirin. Vad kul att du har systrar i samma klass, låter roligt och tryggt. Är ni trillingar? I så fall finns mkt kul att säga om det. Vet inte vad dina systrar säger om att bli refererade till som EN? Jag har tvillingar och de blev väldigt trötta i skolan på att alltid klumpas ihop till en person…Fundera över det. För att det inte ska bli för långt och du inte radar upp allt för många ord om dina systrars goda egenskaper, kan du istället jämföra dem med något annat som du tycker mycket om. T ex säga: att ha två systrar i samma klass är som att ha både en snuttefilt och ett gosedjur, det är alltid tryggt och mysigt omkring sig. Kolla min METAFORVERKSTAD för tips och även ANDRAS EXEMPEL för inspiration. Varför är dina systrar hjältar? Är det för att de alltid står ut med dig, är bussiga och hjälpsamma? Försök göra tretal med deras goda sidor. Ta även med något ‘salt’ alltså mindre bra egenskaper så det inte blir alltför för sött och gulligt. Kontraster är bra och att beskriva någon med motsatta egenskaper är trovärdigt, vi är väl alla lite av både-och. Lycka till och återkom gärna!
   Eva på Talakuten

   • shiri skriver:

    tack så mycket för din svar. din exempel ”att ha två systrar i samma klass är som att ha både en snuttefilt och ett gosedjur..” är underbar!
    nej vi är inte trillingar, vi har flyttat till Sverige och börjat lära oss svenska tillsammans, är Svenska3 nu. det har hänt att folk klumpas ihop oss till ”systrarna” och vi tror att det är roligt, men jag ska fundera på hur ska jag gör! tack igen.

   • TalAkuten skriver:

    Vad härligt att ni har funnit varandra! Håll fast vid det! Du kanske kan göra något kul av att ni ”adopterat” varandra som systrar (-: Lycka till här i Sverige

 25. Zoliana skriver:

  Hej! Gud vilka fina tips man får av din sida. I skolan så ska jag hålla tal om en bok. Boken heter Stolthet och Fördom och är skriven av Jane Austen. Den handlar om både kärlek och hat. Talet ska handla om varför man ska läsa boken. Skulle verkligen behövt hjälp med en inledning..

  • TalAkuten skriver:

   Hej Z Kul att du gillar Talakutens tips! Kärlek är ett tacksamt tema. Du kan t ex börja med en retorisk fråga/påstående som: ”Alla behöver vi kärlek, eller hur?”
   Eller använd en kontrast i frågeform som: ”Alla behöver kärlek, men ingen behöver hat i sitt liv”. Du kan ta en annan kontrast (rädda för-söker förtvivlat efter): ”Somliga är rädda för kärleken, andra söker den förtvivlat utan att finna den. ” Jag gissar att du kommer att ta med dig boken, då kan du hålla upp den o säga: ”Nu ska jag berätta varför ni ska läsa den här boken om ni är det minsta intresserade av kärlek”
   Du kan även göra jämförelser med kärlek, det brukar alltid bli både roligt och tänkvärt. Det finns massor av exempel på bröllopssidan på Talakuten, kolla min Metaforverkstad och Andras exempel. Fråga även klasskamrater vad de vill jämföra kärlek med och hur de motiverar det de väljer. Ta med tretal där du kan, t ex: ”Den här boken är…”och nämn tre saker som gör den läsvärd. Lycka till!

 26. Amir skriver:

  Hej! Vi har fått till uppgift att hålla ett hyllningstal i Svenska 3, jag har tänkt rikta talet till min mamma, hur ska jag lägga upp talet? några tips och råd? vad ska jag särskilt tänka på? talet ska vara ca. 5 min. Tacksam för din hjälp!

  • TalAkuten skriver:

   Hej AMir
   Försök hitta ett bra citat att inleda med, det var vara så enkelt som ”mammor är bäst”. Jag föreslår att du säger tre saker med din mamma som du uppskattar särskilt mycket och berättar något kring var o en. Du kan prata om vad det betyder att INTE ha en mamma som bryr sig om en, och sen berätta vad det betytt för dig att ha en mamma som funnits där. Använd gärna kontraster som t ex: ”när jag var liten var du… nu är jag stor och då är du… Ska det vara ett hyllningstal kring att fylla jämnt? Eller bara en hyllning i största allmänhet till att vara mamma. Är det det sistnämnda kan du tala allmänt om mödraskap, t ex: ”En gång om året är det mors dag. Men mammor förtjänar att hyllas 365 dagar om året. Varför då? Ja vem annars tröstar dig när du gråter, sköter om dig när du är sjuk, håller sig vaken för att se att du kommer hem ordentligt och finns helt enkelt alltid där för dig.” Använd gärna bildspråk, dvs jämför din mamma med något annat, t ex: ”mamma, du är som en fjällstuga – varm, mysig och välkomnande efter en kall dag på skidor.” Kolla min Metaforverkstad och Andras exempel för tips. Lycka till!

 27. Jenny skriver:

  Hej,
  Jag ska hålla ett invigningstal på ett vernissage. Det är elever i åk 9 från hela jommunen som har en gemensam utställning. De har skapat alster utifrån temat Dagens drömmar, morgondagens verklighet. De har fått skapa i vilket material de vill och haft fri tolkning t temat.
  Jag vill ha med citatet från Graham green, There is always one moment in childhood when the door opens and lets the future in. men i övrigt har jag kört fast……
  Har du några tips hur jag tar mig förbi ”skrivkrampen”

  • TalAkuten skriver:

   Hej Jenny
   Jag föreslår att du gör en upprepning i tretalsform. T ex så här:
   Det är fantastiskt att få se så många fina bidrag här idag
   Det är fantastiskt att se så mkt talang, kreativitet och
   skaparkraft
   Det är fantastiskt att få känna stoltheten över vad ni elever tillsammans har åstadkommit.
   Ett annat förslag är:
   Jag hoppas att ni alltid ska komma ihåg hur mkt ni alla , var och en, har inom er
   Jag hoppas att ni ska minnas glädjen i att få skapa fritt med sina händer
   Och jag hoppas att ni alltid bär med er stoltheten över vad ni har åstadkommit.
   Gör gärna jämförelser, de fastnar! T ex
   -att vandra omkring på den här utställningen är som att ta del av en fantastiskt och exotiskt buffé full av spännande rätter, den ena godare än den andra, med mängder av smaker, konsistenser och goda kryddor
   – eller: som en toppenjulafton med en massa paket i olika former och storlek
   – eller: Den här utställningen ger samma glädje som när man hitta ett ställe i skogen där det lyser Gult av kantareller
   eller: det är son en godis butik med 180 olika sorter.
   Hitta dina egna som du tror att lyssnarna kan känna igen sig i.
   Du kan även knyta temat Dagens drömmar, morgondagens verklighet till Martin Luther Kings kända tal ”I have a dream”. Det som han drömde om då, att svarta pojkar och flickor skulle få gå i samma skola och vara vänner med med vita pojkar och flickor, har blivit verklighet. Vem vet hur många av morgondagens drömmar och visioner som dagens elever visar upp på utställningen ska bli verklighet i framtiden?
   Lycka till och återkom gärna!
   Eva på Talakuten

 28. Håkan skriver:

  Hej,
  Jag och mina två döttrar vill hålla ett tal på min frus (och deras mammas) 50 års fest.
  Vi är verkligen inga centrummänniskor som är bekväma med att stå upp och hålla tal, men vill ändå så gärna göra det.
  Har du något tips på hur vi kan göra?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Håkan
   Vad roligt för din fru att ni vill hålla tal till henne! Jag tänker att det är bra att ha ett fast manus när man är ovan och föreslår att ni håller ert tal på rim. Ett kul grepp och inte så vanligt. Det är lättare att rimma än man tror och väljer ni gratulera finns det över 600 ord i rimlexikon på nätet. Välj ut 15-20 positiva ord som passar för din fru och spinn talet runt det. Dessutom finns många exempel på rim här på Talakuten bl a på Födelsedag att inspireras av. Låna så mycket ni vill. Där ser ni också hur lång tid ett rim tar att framföra. Tre minuter räcker långt. Gör en kort inledning typ: ”vi ville verkligen hålla ett tal till dig här idag för du är världens bästa mamma/ bästa fru och vi älskar dig så mycket. Vi har valt att göra talet på rim och sammanfattar dig så här…”
   Energi är ett annat bra tips på rimord. Kanske din fru passar in på det? Också mycket bra att rimma på, finns nästan 700 ord att välja mellan. Tänk på att öva talet några gånger tillsammans innan framförandet. Och skriv ut det tydligt, med ganska stor stil. Ibland är ljuset i festlokaler inte så bra. Om man kommer av sig ska det gå snabbt att hitta in i talet igen. Lycka till! Ni ger er fru/mamma en fin gåva med ett tal, något hon kan minnas länge. Skriv ut o rama in rimmet är ett annat tips.

 29. Tranan skriver:

  Hej ska hålla ett argumenterande tal till svenska 1 om varför mansnormer är dåligt. har tänkt att berätta lite om varför det påverka killar negativt men också samhället. Har du några tips på hur jag kan skriva inledning och avslutning på ett bra sätt? Användning av retoriska stilfigurer var ett krav!

  • TalAkuten skriver:

   Hej! Du kan t ex vara visionär och måla upp en positiv bild av framtiden och inleda med upprepningar i tretalsform:
   Tänk er en dag i framtiden när…(t ex: pojkar tillåts att gråta på samma sätt som flickor)
   Tänk er en dag i framtiden när..
   Tänk er en dag i framtiden när..
   Eller du kan börja med ett påstående: ”Män är överrepresenterade inom självmord, missbruk och i våldsstatistiken och de söker sällan hjälp för sina problem.
   Och lägga till en retorisk fråga: ”Det här är alldeles uppåt väggarna, eller hur?”
   Eller du kan använda kontraster: ” Vare sig man är kille eller tjej, liten eller stor (motsatser) – alla har rätt att få leva ett liv i frihet utan förtryckande normer.
   Försök att ordna dina argument i tretalsform och spara det starkaste till sist.
   På slutet kan du återupprepa dina inledande ord, t ex ”Självklart är det upp åt väggarna att män är överrepresenterade inom självmord, missbruk och våld. Därför bör vi alla hjälpas åt att bryta negativa normer så alla kan få leva ett liv i frihet.” ”Tack för att ni har lyssnat” kan vara trevligt att lägga till.
   Lycka till och skriv gärna igen hur talet gick

 30. Elisabeth skriver:

  Hej,

  Jag ska hålla ett tal för en medarbetare som ska gå i pension. Mitt problem är att jag bara har varit hans chef i drygt 4 månader och vet egentligen inte så mycket. Jag har frågat runt bland kollegor och fått ord som positiv, väldigt omtänksam, social och skämtsam. Men jag vet inte ens i var jag ska börja. Dessutom är jag nervös, då jag inte är speciellt förtjust i att tala inför stora grupper. Har du några tips till mig? Medarbetaren gav mig ett tips på vägen när jag sa att jag skulle säga ett par ord. Det var ” hellre ett kort och dåligt tal än ett långt och dåligt tal” Tänkte att detta kanske var något man kunde använda sig av? Vore så tacksam för svar 🙂

  • TalAkuten skriver:

   Hej Elisabeth
   Trevligt att du ska tacka av en person. Jag tycker dock inte du ska använda dig av ”hellre ett kort och dåligt tal än ett långt och dåligt tal” . Det lägger fokus på fel ställe! Försök att glömma bort dig själv och fokusera helt på personen som ska avtackas. Det är stort för en person att avsluta ett yrkesliv och gå i pension. Man vill höra att man har gjort skillnad, att man har varit uppskattad och att man blir saknad. Det låter som om personen du ska avtacka uppfyller allt detta så du kan ju använda det i ditt tal och förstås lägga till alla fina ord som kollegorna sagt: positiv, väldigt omtänksam, social och skämtsam. T ex kan du formulera ditt tal så här:
   ”Det är stort för en person att avsluta ett yrkesliv och gå i pension. Man vill höra att man har gjort skillnad. Man vill höra att man har blivit uppskattad. Och man vill höra att man blir saknad. Du, XX, uppfyller allt detta. Jag har ju bara haft förmånen att jobba tillsammans med dig/jobbat tillsammans med dig (beroende på hur du känner för personen) under några korta månader men när jag frågade runt om dig bland dina kollegor fick jag höra många fina ord om dig: Du är positiv! Du är väldigt omtänksam! Du är social! Och sist men inte minst du har humor, är ofta skämtsam (kanske kan du lägga till ”och har givit upphov till glada skratt vid mer än ett tillfälle”. (Du kan också lägga till någon episod som visar på personens skämtlynne/positiva och omtänksamma läggning)
   Vi vill tacka dig för din fina insats här på XX. Och vi önskar dig all lycka till i framtiden när du nu ska börja ditt nya liv som pensionär…”
   Detta tar cirka en minut att framföra. Tänk på att tala långsamt och göra pauser ibland. Det är viktigt att inte snubbla över orden utan tala med närvaro och känsla för att medarbetaren som går i pension ska känna sig just uppskattad och saknad.
   Lycka till och hör gärna av dig hur det gick!

 31. Ayat Därbas skriver:

  Hej!
  Vilka fina tips man får av din sida. Jag ska hålla ett hyllningstal på svenska 3 om föräldraroller. Hur ska jag lägga upp talet? Några tips och råd?
  Tack så jättemycket.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Svårt att svara när jag inte vet mer. Ska du hylla en mamma eller en pappa eller båda två?
   Skriv igen vem du ska tala till och vad du vill säga så kan jag ge mer råd om hur du ska formulera dig.
   Eva på Talakuten

 32. Sara skriver:

  Hej!
  Vi har fått till uppgift att hålla ett hyllningstal i Svenska 2, jag tänkte skriva till min mamma. Men frågan är att jag vet inte hur jag ska börja och sluta med talet. Talet ska innehålla logos, patos och etos och retoriska frågor. Några tips och råd.
  Tacksam för din hjälp.

  • TalAkuten skriver:

   Hej Sara
   Du kan t ex börja med en retorisk fråga som: Alla behöver en mamma eller hur? Någon som bryr sig, alltid finns där och älskar en oavsett vad.
   Patos är enkelt – bara beskriv din känsla för din mamma, varför du älskar henne och vad du uppskattar med henne.
   Etos är din egen personlighet som ska komma fram i talet. Fundera över om du vill framstå som humoristisk eller mera allvarlig? Eller kanske både och? Viktigt är att om du bara säger sådant du verkligen menar, kommer du att upplevas som autentisk och äkta, och får därigenom ett starkt etos.
   Logos är att hitta statistik siffror och fakta om mammor och mammarollen. Aktuellt är t ex Mors Dag – hur många mammor blir firade i Sverige då, hur länge Mors Dag har funnits, hur mycket pengar spenderas på mors dagspresenter, vilka som är dom vanligaste presenterna (kanske blommor eller choklad). Googla så hittar du säkert siffror och statistik Eller du kan söka statistik på hur många barn varje kvinna föder i Sverige idag jämfört med t ex 30 eller 100 år.
   Om du börjar med ett citat kan du sluta genom att återupprepa citatet: ”Jag började med att säga… Nu slutar jag med att säga det igen, för det är så sant som det är sagt …”
   Lycka till!

   • Sara skriver:

    Hej!
    Tack så mycket för din svar. Jag har en till fråga om allusion, talet ska också innehålla allusion men jag förstår inte riktigt vad allusion är och hur ska jag skriva det när jag skriver tal till mamma. Har du några tips?
    Tack igen

   • TalAkuten skriver:

    Hej Sara Allusion är att anspela på något som är känt. Du kan t ex anspela på Shakespeares ”Att vara eller inte vara – det är frågan” genom att säga: ”Att ha en mamma eller inte ha en mamma – det är frågan om goda förutsättningar i livet. För att inte ha en mamma ger nog en betydligt tuffare tillvaro. Då gäller att man har någon annan man kan ty sig till, som bryr sig om en och som man kan vända sig till vad det än gäller.
    Lycka till!

 33. Elisabeth skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i skolan om att retorik bör vara ett obligatoriskt ämne i skolan men har kört fast, kommer inte på några idéer. Har du några tips?

 34. TalAkuten skriver:

  Hej Elisabeth.
  Vilket spännande och bra ämne!
  Du kan t ex börja med lite logos (fakta och statistik) och göra det som en retorisk fråga: Visste ni att en av fyra lider av allvarlig talängslan i vårt land?
  Här kan du se ett blogginlägg jag skrivit om just detta:
  https://talakuten.wordpress.com/2011/11/27/dags-for-halv-promilles-upproret/
  Du kan t ex säga:” Självklart ska retorik in på schemat i skolan!” Sen kan du bemöta ev invändningar så här: ”Men det går väl inte, säger ni, alla vågar helt enkelt inte ställa sig framför en grupp och prata.. Ja, men då är det bara att anpassa gruppstorleken, eller hur. ”
  Du kan också säga: ”Det är faktiskt en allvarlig demokratifråga att så många människor inte vågar göra sin stämma hörd. Har ni tänkt på hur mycket bra som aldrig kommer fram för att många inte vågar ställa sig upp och säga något i en grupp? Ofta är det ju några få som pratar väldigt mycket medan många fler pratar väldigt lite” Här får du in kontraster: några få-många fler och mycket-litet.
  Du kan göra en jämförelse med Kommunala musikskolan som är en av anledningarna att så många svenskar blivit framgångsrika i musik internationellt – här finns massa exempel du kan räkna upp. Deras framgång bygger på kunskap och den kunskapen fick många när de var små genom kommunala musikskolan.
  Tänk nu vad det skulle kunna betyda om alla svenska elever fick lära sig retorikens verktygslåda tidigt i livet. Om vi börjar idag – Vad kan de ge för framgångar om tio, 20 eller 30 år? Spännande att fundera över – vad tror ni?
  Ja det var några tips – lycka till och hör gärna av dig om hur det gick!
  Eva på Talakuten

 35. Ali Alizada skriver:

  Hej! jag ska hålla ett hyllningstal om vår skolan. kan du ge mig en bra typs att hur ska jag börja ?
  Stor tack för din fantastiska sida.

  • TalAkuten skriver:

   Hej Ali
   Du kan göra jämförelser med hur det ser ut i andra länder och t ex börja med en retorisk fråga: ”Visste ni att över 260 miljoner barn världen över aldrig får gå i skolan?” (På Unicefs hemsida hittar du siffror, fakta och statistik -https://unicef.se/fakta/utbildning)
   Eller du kan räkna ut hur många timmar du och dina klasskamrater tillbringar i skolan under ett skolår (eller hela er skoltid): ”visste ni att vi på ett år tillbringar X antal timmar i skolan?
   Du kan använda en kontrast t ex: ”Skolan – vi älskar den och vi hatar den, men vi klarar oss inte utan den.
   Du kan ta de tre bästa egenskaperna med din skola och inleda med det.
   Eller du kan göra ett påstående med ett tretal: ”Utan skolan är vi inget – nada- nothing!
   Lycka till

 36. Björn skriver:

  Hej, tack för en bra sida med många bra tips. Jag ska hålla det klassiska ”Talet till kvinnan” vid en högtidsmiddag inom Försvarsmakten med ca 400 gäster. Nu är det är det en liten twist på det hela; jag ska hålla ”Den äldre mannens tal till kvinnan”. Själv är jag 46 år gammal och anses därmed vara denna äldre man. Jag tycker att många tal jag hört tidigare är så klyschiga och därmed lite uttjatade med kvinnans förträfflighet över mannen o.s.v. Kan du ge mig några bra tips som kan passa i detta sammanhang?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Björn
   Lite knepig uppgift att ge råd då jag inte känner dig som person. Jag kan ge några generella råd dock:
   -Använd ”jag” sparsamt, som ”jag tycker, jag anser, jag vet” osv Lägg fokus på motparten, dvs alla kvinnor i publiken. Det är ju dem du ska lyfta fram, inte dig själv. Hur kan du få kvinnorna som är där att må bra, känna sig glada och upplyftade av ditt tal?
   -Säg bara det som är sant för dig. På något sätt avläser vi om något inte är ärligt menat. Det kan vara små signaler i kroppsspråket eller röstens klang/innehåll, så använd det du känner dig bekväm med om du inte har goda skådespelaregenskaper. Eller tänk på en kvinna du uppskattar varmt när du håller ditt tal
   -Formulera dig gärna i tretalsform: t ex nämna de tre främsta egenskaperna hos kvinnor osv.
   -Jag vill tipsa dig om en sommarpratare i år en man som bytt kön till kvinna och som har väldigt intressanta synpunkter på hur det är att vara kvinna jämfört med man. Caroline Farberger heter hon, chef inom näringslivet. Där kan du hitta många intressanta citat att väva in i ditt tal.
   -Att skoja lite om jämställdhet är inte fel. Googla efter roliga citat. Citat med en tydlig poäng är ett bra sätt avsluta sitt tal. Här är ett klassiskt exempel från Hylands hörna:
   Jämställdhetsdebatten
   upphör temporärt om natten.
   -Om det passar kan du göra några historiska tillbakablickar och jämföra med hur det är idag.
   -Använd gärna kontraster som t ex: kvinnor som är lika vackra på insidan som på utsidan.
   -om du vill kommentera att du som är relativt ung ska hålla ”den äldre mannens tal” kan du överdriva åt andra hållet, typ ”jag glömde min rullator hemma men det får gå bra ändå” eller något annat i den stilen.
   -apropå att vissa saker känns lite klyschigt/uttjatat kan du säga: ”att kvinnor är överlägsna mannen har vi hört så många gånger så det tänker jag inte säga” Då har du sagt det utan att ha sagt det!
   Lycka till och återkom gärna om hur talet gick!

   • Björn skriver:

    Tack så jättemycket för ditt svar. Det har givit mig inspiration. Jag ska lyssna på Caroline, det låter väldigt intressant. Mvh Björn

   • Björn skriver:

    Hej,

    Har under kvällen hållit mitt tal. Jag fick stående ovationer och det var jättekul. Tack för hjälp och stöd.

 37. Ros-Mari skriver:

  hej!
  jag studerar just nu svenska på distans, har fått i uppgift att hålla ett föredrag.
  Mitt tänkta ämne är ”hur svårt det är att hålla föredrag” kanske inte det bästa ämnet,
  har du några tips p detta.
  Ros-Mari

  • TalAkuten skriver:

   Hej Ros-Mari
   Tvärtom tycker jag det är ett alldeles ypperligt ämne! Jag brinner ju för att göra retorik tillgänglig för alla, för vi får så sällan lära oss verktygslådan i skolan.
   Om du vill vinkla ditt föredrag på att många har jättesvårt för att tala inför grupp och varför hittar du material från min blogg här:
   https://talakuten.wordpress.com/2015/03/17/5799/
   eller här:
   https://talakuten.wordpress.com/2011/11/27/dags-for-halv-promilles-upproret/
   De flesta upplever obehag att hålla föredrag men av fyra är så rädd att man kan tala om fobi, visar både amerikansk och svensk forskning. Här från en artikel om forskning i DN https://www.dn.se/insidan/evolutionen-gjorde-oss-talradda/
   Du kan enkelt inleda ditt tal med en retorisk fråga: ”Visste ni att en av fyra har fobi för att tala inför grupp?”
   Använd tretal när du formulerar dig, t ex efter att ha frågat: Vad kan man då göra åt det här problemet? Jo framför allt tre saker:
   1. lära ut retorikens verktygslåda till alla elever
   2. börja träna tidigt, redan i förskolan
   3. anpassa gruppstorleken i skolan så att alla kan klara av sin uppgift
   eller de tre saker du tycker är viktigast för att kunna hålla föredrag.
   Använd gärna kontraster t ex: man kanske kan tycka att det här är en liten sak, att inte våga hålla föredrag i skolan. Men det är det inte, det är en stor sak. liten-stor
   Alla behöver kunna formulera sig på ett bra sätt, ingen ska behöva tystna för att dom inte vågar göra sin stämma hörd. alla- ingen
   Ibland får vi höra många dumheter och missar kloka synpunkter, bara för att folk inte vågar tala inför grupp. dumheter- kloka synpunkter.
   Lycka till och återkom gärna om hur det gick!
   Eva på Talakuten

 38. Astrid skriver:

  Hej! Jag vill hålla ett tal till en sjuksköterska som blir pensionär efter många år inom primärvården. Jag har jobbat med henne sedan 2006 men ej inom samma yrke. Hon är mkt uppskattad ,ödmjuk och mån om alla, gör inget väsen av sig själv.
  Hur lägga upp ett tal?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Astrid Jag föreslår att du håller ditt tal på rim efter en kort inledning. Då behöver det inte vara så långt och brukar uppskattas mycket både av de som lyssnar och den som är mottagare. Om du skriver ut och ramar in talet det så blir det ett fint minne. Att rimma på pensionera, pensionär eller pension får massor av rimförslag i rimlexikon på nätet , pensionera får över 600 ord! Välj ut några som passar in på sjuksköterskan och bygg ditt tal på dem.
   Låna gärna friskt från andra tal här på Talakuten. Under TACK finns några exempel, under FÖDELSEDAG många fler.
   Skoja gärna snällt om karaktärsdrag, t ex:
   Hur ska man nu X karaktärisera?
   Ja att hon är kunnig, ödmjuk och månar om andra kan vem som helst vidimera
   ändå vill hon aldrig med sig själv stoltsera
   hennes långa förtjänstlista kan på vem som helst imponera
   vi är många som din insats här högt värdera
   och så vidare…
   Lycka till

 39. Ida skriver:

  Hej jag ska hålla ett tal om en klasskamrat, vi blev uppdelade två och två, jag ska presentera henne, vem hon är, vad hon gillar! Allt handlar om retorik och ethos, pathos och Lagos, hur kan jag börja? Hur ska jag lägga upp så de blir bra på Max 2 minuter? Vill göra det lite roligt men ändå ”hylla” henne på ett bra sätt, få in vem hon är, oavsett om jag inte alls känner henne?

  Med vänliga hälsningar ida

  • TalAkuten skriver:

   Hej Ida
   Jag föreslår att du använder dig av följande retoriska knep:
   Tretal -sortera det du ska säga så ofta som möjligt i tretalsform. T ex nämn tre egenskaper personer har (o ge något exempel där de visar sig så det blir trovärdigt) Tretal ger automatiskt en bra struktur åt ett tal
   Kontraster – det kan vara så enkelt som att säga ”när x var liten ville hon…Nu är hon stor och då vill hon… (liten-stor)
   Bildspråk – be personen beskriva sig själv med hjälp av metaforer o liknelser ”om du var ett djur/väderfenomen/färg/krydda/blomma-träd vilket skulle du välja”. Kolla i min Metaforverkstad för fler tips. Brukar bli både roligt och upplysande. Du kan också be någon som känner personen väl att göra jämförelser eller själv göra dem utifrån vad du vet om personen.
   Logos brukar vara lättast att få in i ett tal, för det är alla fakta som kommer naturligt: ålder, namn, bostadsort, utbildning m m.
   Pathos, känslan kan t ex vara att prata om något personen brinner för/känner starkt för eller ta upp något i personens livv som berör lyssnarna (som kärlek, förluster, sjukdom osv)
   Ethos, karaktären kan du lyfta fram på olika sätt. Ett ex ”den här personen är väldigt duktig på… men det vill hon egentligen inte att jag ska säga för hon är så blygsam/ödmjuk”
   Angående inledning kan en retorisk fråga vara ett sätt att inleda, t ex ”alla gillar väl xxx, eller hur? Den här personen inte bara gillar hon är passionerat intresserad av…” Du kan få in kontraster i retoriska frågor som ”Alla vill väl…Ingen vill ju… (Alla-ingen)
   Ett sätt att binda samman det du säger om du tycker att det inte följer på varandra naturligt är att säga: ”från en sak till en annan” eller ”vad kan man mer säga om x?”
   Till sist: använd först o främst det du själv gillar att prata om när det gäller den här personen. Då lyser din egen entusiasm och känsla igenom och det är smittsamt! Lycka till!

 40. Julia skriver:

  Hej!
  Vi har fått i uppgift att hålla ett hyllningstal i Svenska 3 och jag har bestämt för mig att göra ett tal till min bästa kompis student. Jag har svårt med att komma igång med inledningen och undrar därför om du har några tips på hur jag kan börja.

  • TalAkuten skriver:

   Hej Julia
   Du kan t ex börja med en retorisk fråga: Alla behöver en vän eller hur? Eller så kan du börja med ett citat om vänskap, gärna från någon känd person som dina lyssnare gillar och känner till (kallas renommé snyltning när man knyter an till någon som är beundrad o uppskattad, den personens stjärnglans återfaller på en själv).
   Du kan också börja med en fråga följt av ett påstående i tretalsform: Vad är en bra vän? Jo det är någon
   -som alltid lyssnar
   -som ställer upp på din sida
   – som finns där för dig 24-7
   Du kan även börja med en motsats, t ex : att ha en vän kan tyckas som en liten sak, men det är det inte – det är en stor sak. (liten sak-stor sak)
   Lycka till

 41. julia.olseni02@gmail.com skriver:

  Tack så jättemycket för ditt svar!
  /Julia

 42. Elisabeth skriver:

  Hej! Jag ska hålla en informerade tal i skolan om en intressant person. ( Jag valde Sveriges äldsta bloggare. ) Men jag har kört fast. Jag vill skriva en bra inledning och avslutning som fångar publikens intresse. Har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Elisabeth
   Är det Dagny Carlsson du menar som började blogga n är hon var 99 år? I så fall kan du inleda med en känd fras och göra den till en fråga: ”Det är aldrig försent, eller hur?” Lägg till: Du kan göra vad du vill om du bara bestämmer dig för det. Fråga t ex Dagny Carlsson som började blogga när hon var 99 år.
   Avsluta t ex med: Så ge aldrig upp dina drömmar. Du kan göra vad du vill om du bara bestämmer dig för det. Det är aldrig försent!

 43. ellenolivia skriver:

  Hej!
  Jag ska nu skriva ett studenttal som jag kommer att framföra inför min klass och svenskalärare. Jag vet inte hur jag ska komma igång med skrivandet av talet och vad som bör vara med, tacksam för tips och råd.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Det är svårt att ge råd när jag inte vet om du ska skriva ett student tal till en speciell person eller generellt om att ta studenten. Återkom gärna med närmare uppgifter!
   Eva på Talakuten

   • ellenolivia skriver:

    Talet ska vara riktat mot min klass. Vår lärare har förklarat det som att det ska finnas en ”vi-känsla” där alla känner igen sig. Så talet handlar väl mer generellt om att ta studenten än att hylla en speciell person.

 44. muna skriver:

  Hej! Jag ska hålla en informerade tal i skolan om en känd person. Jag tänker att välja idrottsstjärna.
  Jag vill skriva en bra inledning och avslutning som fångar publikens intresse. Har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Lite svårt ge råd när jag inte vet vem du ska tala om. Men du kan alltid inleda med någon/några retoriska frågor: ”Visste ni att…” och ta upp din idrottsstjärnas mest framgångsrika meriter/största misslyckanden/värsta eller bästa tävling. Eller fråga om de känner till några extrema detaljer om sporten i sig för att sen gå över till din valda person. Fundera även igenom vad som kan intressera dina lyssnare, och ta upp något som tilltalar både läraren och eleverna. Det visar att du funderat över och anpassar ditt tal efter målgruppen. Kontraster (motsatser) är bra att använda, t ex ” det bästa med att vara idrottsstjärna är…” ”Det sämsta med att vara idrottsstjärna är…” Återkom gärna när du vet vem du ska välja.

 45. Aya skriver:

  Hej, Jag ska hålla en informerande tal om Zlatan i skolan

  har du snälla några tips? inledning.fördjuppning och avslutning
  hur ska jag skriva Minus

  • TalAkuten skriver:

   Hej Aya
   Börja med att ta reda på så många fakta du kan om Zlatan. Varför valde du honom? Vad gillar du själv med Zlatan? Inled med något som du själv fastat för, blivit förvånad över eller imponerats av. Sen kan du t ex inleda med en retorisk fråga som ”Visste ni att Zlatan tjänar xxx kronor – och det är bara i år” För att alla ska förstå hur mycket pengar det är behöver du jämföra med något som dina lyssnare – lärare och elever – kan ta in. T ex hur många skolor man kan driva på Zlatans årslön/vad en skolelev kan köpa för de pengarna (som x antal iPhones) osv. Om du ska hylla honom kan du fortsätta berätta om alla hans bedrifter, hur många mål han gjort, vilka stora tävlingar han vunnit och jämföra med andra stora fotbollsspelare. För att det inte bara ska vara positivt bör du också ta upp något minus – t ex att Zlatan fått mkt kritik för att han är ibland är ‘skrävlig’, att han var lite av en ‘värsting’ som liten. Lycka till!

 46. koljatorsk skriver:

  Hej. Jag ska hålla ett informerande tal om en stad. Vet inte hur jag ska bygga upp innehållet. hjälp?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Jag föreslår att du väljer en stad som du själv gillar mycket. Då smittar din entusiasm av sig på de som lyssnar. Behöver inte vara en stad du varit i, kan även vara en plats du vill åka till. Välj ut tre saker som gör att du gillar den här staden och argumentera för att de som lyssnar ska hålla med dig. Du kan inleda ditt tal med en retorisk fråga: ”Vem vill inte åka till XXX? och fortsätta med: ”Jag vill och när ni har hört vad jag har att berätta om XXX kommer ni också att vilja åka dit. Berätta fakta om staden som: antal invånare, geografiskt läge, något historiskt om hur gammal staden är m m. Där har du logos- fakta delen. Sen berättar du om känslorna för staden – där har du patos-känslodelen. Till sist kan du fråga: ”varför ska ni lyssna på mig? Jo, kanske för att jag: besökt staden/gjort noggrann research/talat med folk som varit där etc” Där har du etos-delen, att din roll som talare/karaktären är övertygande. Lycka till!

 47. Maja skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett informerande tal i svenska om min praktik på en djurpark. Jag har börjat skissa lite lätt och samlat lite olika ideer, men vet inte riktigt hur jag ska styra upp det. En idé jag haft är att börja med att berätta hur jag fick jobbet, berätta om vad jag gjorde och sen presentera några av djuren jag mötte. Är det bättre att ha separata delar eller ska man väva ihop allt?
  Sen vet jag inte riktigt hur jag ska få in så mycket etos och logos i talet heller-det är ju inte så vanligt att prao på djurpark och det finns ju inte så mycket fakta. En sista grej jag undrar är hur jag ska få till bra övergångar och stilfigurer, vill ju inte överdriva heller…
  Väldigt tacksam för input!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Maja
   Jag tycker du ska utgå från de som lyssnar och vad de kan tänkas vara intresserade av. Eftersom det inte är så vanligt att göra praktik på en djurpark (o ifall du tror att de som lyssnar är nyfikna på det) ska du definitivt börja med det. Sen finns det massor av spännande fakta (logos) om djur o djurparker så gör precis som du skriver- presentera några av djuren du mött och berätta spännande fakta kring dom (som vad dom väger, vad dom äter, hur gamla de kan bli, hur länge de bott på djurparken osv) Du kan även väva in fakta om antal levande djur i världen (om de tillhör en utrotningshotad art) var i världen de kommer ifrån m m. Utgå från de djur som gjorde starkast intryck på dig själv. Vilka andra upplevelser från djurparken tar du med dig? När du berättar om det du själv tyckt var spännande och roligt, blir du automatiskt engagerad och övertygande i både ord och kroppsspråk och det formar ditt etos på ett mkt bra sätt. Vad gäller stilfigurer tycker jag du ska använda någon eller några retoriska frågor t ex: ‘att göra praktik på en djurpark är inte så vanligt, eller hur?’ eller’ Vem vill inte göra sin praktik på en djurpark och få träffa björnar/kameler/älgar/mfl djur?’ Sen kan du fortsätta med ‘Så här gjorde jag för att få praktisera på…’
   Det är bra om du får med något tretal t ex’ Att praktisera på djurpark var något av det 1. roligaste 2. svåraste och 3.mest spännande jag gjort. Kontraster är också bra som t ex ‘djuren var både elaka och snälla’ eller ‘det var både svårt och lätt’ eller’ jag gillade alla djur från det minsta xxx till det största xxx (ge exempel)
   Vad gäller övergångar brukar de ofta komma naturligt när man talar om något som man tycker är spännande och rolig. Du kan även använda en retorisk fråga för att gå över till något annat, t ex: ‘ni kanske undrar över hur…’ Eller bara säga: ‘för att tala om något helt annat…’ Eller göra en kort sammanfattning: ‘nu har jag berättat om… Och nu tänker jag gå in på…
   Lycka till – du har ett fantastiskt spännande ämne att tala om – jag tror att det kommer att bli jättebra!

 48. Linnea skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett hyllningstal i Svenska 3 till min morfar 8/3. Både för att jag och han har en fin relation men också eftersom han fyller 80 år om några dagar. Jag sitter dock helt fast och har ingen aning om vad jag kan skriva, känner så mycket press för att det ska bli bra. Jag har försökt leta citat men hittar inget.
  Har du några bra tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Jag tycker att du ska använda det som du uttrycker ovan. Hur svårt det är att hitta ett citat/ord som gör din morfar rättvisa. Att du har letat vitt och brett men inte funnit något som är tillräckligt fint eller bra för att hylla ‘världens bästa morfar’. Och att du så väldigt gärna vill göra morfar glad på hans stora dag. Varför då? Jo för att du tycker om din morfar så mycket. Beskriv varför din morfar är så speciell för dig och gör det med retoriska figuren tretal. Exempel: morfar du är bara bäst för att du 1. lyssnar så bra 2. är rolig att vara med och 3. att du alltid har tid för mig. Beskriv också varför er relation är fin och varför den är viktig för dig. Du kan även använda bildspråk, en annan bra retorisk figur och likna din morfar vid något annat. Kolla min Metaforverkstad och utgå från din morfars intressen. Exempel: Tycker han om trädgårdar och natur? Då kan du likna honom vid ett stadigt träd som man kan luta sig mot.
   Använd gärna bokstavsrim. Exempel: Morfars mysiga mat.
   Kontraster är också bra, exempel: vitt -svart, lång- kort, hög-låg, gammal-ung
   Lycka till

 49. Viggo Fick skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett hyllningstal till en känd person (Jag valde Alfred Nobel) i 1:a året på gymnasiet. Jag har skrivit en del men det är mest torr fakta, och nu har jag kört fast. Vad ska jag göra?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Viggo För att få in mera känsla, pathos, i ditt tal kan du fokusera på vad Nobels uppfinningar betytt för människor. Du kan t ex ställa retoriska frågor som: Hur hade samhället sett ut idag utan Alfred Nobels uppfinning dynamiten? Svara gärna med ett tretal, mkt användbar retorisk figur: 1.Tunnelbanan hade kanske inte funnits, 2. stora vägbyggen hade tagit mycket längre tid, 3. tunnlar kanske inte hade varit möjligt att bygga. Så dynamit är något bra. Men dynamit kan också vara något dåligt (retorisk figur kontrast: dåligt – bra) I krig och konflikter kan det användas det till att förstöra och döda. Tjuvar kan använda det för att spränga sig in. Med mera
   Du kan också fokusera på det roliga i att vara uppfinnare, säga något om att vi alla kreativa och har möjlighet att komma på något nytt. T ex avsluta med: ”vem vet, här inne sitter kanske en framtida uppfinnare som kommer att förändra samhället.” Då får du in ett visionärt grepp, det är snyggt och ovanligt. De flesta talare pratar mest om tiden som har varit och tiden som är idag. Lycka till

 50. Maja skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska och har valt att försvara den vegetariska maten på våran skola. Jag vet att det finns många i min klass som är skeptiska till maten och inte tycker om den och vill gärna få med mig dem. De argument jag tänkt ha med är klimatet och hälsan- och sedan bemöta kritiken genom att fråga hur många som tycker om mindre populära kötträtter som exempelvis blodpudding. Nu är jag dock lite osäker på hur jag kan inleda mitt tal på ett bra sätt och undrar om du har några bra tips? Vår lärare vill dessutom att vi använder etos, patos och logos-logos känns ju ganska lätt att få med, men har du några ideer hur man kan bygga in patos? Sen en sista grej- har du några tips på bra stilfigurer att använda sig av?
  Tack på förhand

 51. TalAkuten skriver:

  Hej Maja
  Du kan t ex inleda med en retorisk fråga: ”Visste ni att en av världens starkaste män – nämligen tyngdlyftaren Patrik Baboumian – är vegetarian? Ja inte bara det han är t o m vegan! Så man behöver inte kött för att bli stark.” Ett ytterligare argument mot kött du kan lägga till är djurhållningen som inte alltid är så etisk eller snäll mot djuren. Tänker t ex på när man kör djur till slakt, hur de många gånger får lida i onödan. Du kan få in patos genom att t ex visa bilder på stressade djur som far illa. Men välj inte alltför otäcka bilder, det kan slå tillbaka på dig själv, du vill att ditt etos, den bild av dig själv du visar i talarstunden, ska framstå som kunnig och seriös, inte sensationslysten.
  Du kan även använda dig av s k renommésnyltning genom att använda en känd person som är vegetarian, någon som du tror att dina lyssnare gillar. Då faller lite av glansen från den personen på dig.
  Försök att ordna det du säger i tretalsform där det går, tretal ger bra struktur. T ex ha tre starka skäl för att bli vegetarian, börja med det svagaste o spara det starkaste till sist. Du kan också göra ett tretal där den sista delen säger emot de två första, t ex: ”kött är gott, nyttigt och totalt värdelöst för miljön”.
  Lycka till

  • Maja skriver:

   Tusen tack för snabbt svar! Jag funderade på att lägga upp talet som så att jag säger att jag vill ha den vegetariska maten för deras skull för att de får en bättre framtid(mindre koldioxid) och bättre hälsa. Jag går natur så tänkte ”fjäska” lite med att de andra i klassen ju är så smarta att de säkert förstår argumenten jag lägger fram. Sen har jag även hittat ett citat av Einstein om vegetarianism som jag kanske tänkte använda. Jag tänker att de flesta redan känner till de dåliga djurförhållandena och tänkte därför mest fokusera på hälsa/klimat- har du några tips på hur man kan få in patos där? För just nu känns det som att jag mest har en massa siffror….

 52. TalAkuten skriver:

  Hej igen Maja
  Bra att du smörar för dina åhörare (-:
  Ang patos – du kan ju lägga fram en massa skrämselfakta som finns om klimatet – där kan du väcka hur mkt känslor som helst med dina argument. Dina siffror är logos men effekten av dem blir starka känslor, patos. Använd gärna retoriska frågor som: ”vill vi ha en framtid med klimatkatastrofer som… (o ge exempel på worst-case scenarios)
  Sen är ett retoriskt knep också att ‘ge’ motståndarna något. T ex genom att säga: ”Måste man då sluta äta kött helt o hållet? Det är naturligtvis bra men mycket är vunnet om alla bara åt kött 1-2 ggr/vecka.” Då kommer du ifrån tänkandet ‘äta kött eller inte äta kött.” Vi människor har lätt att hemfalla åt s k dikotomisering, dvs att det är antingen helt o hållet på det ena sättet eller helt och hållet på det andra sättet. Då blir det två läger som står mot varandra, båda vill försöka övertyga varandra om vem som har rätt och läget kan bli låst. Ofta är det ju en kombination av saker som ger bäst resultat.
  Skriv gärna o berätta hur det gick!
  Eva på Talakuten

  • Maja skriver:

   Tack för alla bra tips! Jag ska absolut berätta hur det gick. En fråga till har jag, hur kan man på ett snyggt sätt binda ihop talets delar? Har du några förslag?

 53. Maja skriver:

  Det ska jag absolut göra! Tusen tack för alla bra tips. Jag har en fråga kring hur jag ska få till övergångar mellan argumenten på ett bra sätt- har du några förslag på hur man kan få till det på ett snyggt sätt?

 54. Ulrika Ring skriver:

  Hej! Jag hade tänkt säga några väl valda ord till vår chef som slutar på fredag 13 Maj-22
  Vår chef har själv sagt upp sig och ska flytta och byta tjänst.
  Chefen har arbetat med oss i 3 år. Precis när allt han skapat ska han sluta… både omtýckt o mindre omtyckt bland kollegorna. Vill inte smöra men ändå säga något om det han gjort och tacka och önska lycka till
  Förslag mottages.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Trevligt att du håller ett tal för er chef! Blir ett bra avslut för er alla. Att varmt önska till på nya tjänsten hör förstås till liksom att tacka för den tid han varit hos er. Att säga något om det positiva han gjort är inte att smöra tänker jag. Alla behöver vi få höra att vi gjort något bra. Det som är mindre bra hör inte hemma i ett avtacknings tal. Nämn några exempel på det som är mest uppskattat av vad han gjort och sen kan du ju skoja lite om att han nu inte får se frukterna av det han sått/inplanterat. Beskriver du chefen med tre positiva egenskaper som ni har uppskattat så får du ett bra tretal=retorisk figur.
   Jag får känslan att det är lite knepigt för dig att hålla detta tal. Känns det svårt att hitta orden så använd det i ditt tal, t ex: ”Vad säger man egentligen till en chef som slutar efter tre år, precis när allt han skapat är inplanterat?” Och sen kan du fortsätta med att t ex säga: ”Ja, jag vet inte riktigt men vi vill i alla fall tacka dig varmt för allt arbete du lagt ner hos oss…” osv
   Det är snyggt att ha med någon bra kontrast tex: ”slut-början -det här är slutet på din tid hos oss men också en början på något nytt för dig.
   Lycka till!

 55. Sandra skriver:

  Jag tänkte hålla ett tal på min fars begravning och vill så gärna att det ska bli riktigt bra men det är så svårt. Det blir en kombo av välkomnande av gästerna/ tal och begravningsceremoni hemma. Han ville inte ha det för formellt och högtravande utan kanske något som lättar upp stämningen.

  • TalAkuten skriver:

   Hej Sandra. Jag föreslår att du använder dig av precis det du beskrivit för mig
   Först hälsar du förstås gästerna välkomna och tackar för att de kommit för att ta farväl till din pappa. Kanske kan du även säga något om varifrån någonstans alla kommer t ex ”ni kommer från xx i söder till YY i norr” och/eller vilka de är – om det t ex finns deltagare är från olika perioder/verksamheter av hans liv – eller något annat som gör att gästerna känner sig sedda och välkomnade.
   Därefter kan säga precis så som du känner -något i stil med: ”pappa ville inte ha sin begravning för formell och högtravande och jag vill därför gärna säga något som kan lättar upp stämningen även om det är svårt för jag saknar honom så mycket. Men jag vill i alla fall dela med mig av några särskilda minnen av min pappa som betyder mycket för mig. Sen kan du berätta om några speciella/glada/roliga tillfällen från hans liv. Uppmuntra även alla som är där att dela med sig av lättsamma anekdoter/minnen om din far, gärna högt inför alla eller om de inte vill tala offentligt så i alla fall i den närmaste gruppen vid fikaborden. De kan också berätta för dig så förmedlar du anekdoten till alla gäster. Lycka till, det låter som din pappas begravning kommer att bli en ljus och fin minnesstund!
   /Eva på Talakuten

 56. Gunilla Elander skriver:

  Jag tänker hålla tal på min dotters disputation i mikrobiologi. Hur ska jag lägga upp det?
  / Gunilla

  • TalAkuten skriver:

   Hej Gunilla
   Lite svårt svara på när jag inte har mer info.
   Är det en mindre middag med närmaste släkt o vänner? En större disputationsmiddag med bortåt hundratalet gäster?Självklart i båda fallen är ju att du uttrycker din stolthet över din dotter, både den hon är som person och det hon har åstadkommit genom sin forskning. Självklart säger du något om ämnet mikrobiologi. Är det så att du inte förstår så mkt av henens forskning? i så fall kan du skoja om det, säga t ex ”jag begriper ju inte så mkt av vad det är du gjort, men en sak begriper jag och det är att du har jobbat otroligt hårt och att dina resultat säkerligen kommer att vara till stor nytta för väldigt många” eller något liknande.
   Använd gärna tretal, t ex kan du ta upp tre egenskaper du beundrar hos din dotter- tretal brukar ge bra struktur. Ett annat retoriskt knep är kontraster/motsatser som brukar fånga hjärnan hos lyssnare. Det kan vara enkla saker som t ex ”när du var liten ville du…nu är du stor och…”HÄr o nu – där o då” osv. Eller som exemplet ovan: ”jag begriper inte men en sak begriper jag”Tips på fler kotraster finns på 11 smarta tips/Talakuten.
   Berätta gärna några anekdoter från din dotters liv, både när hon var barn o nu i yrkesverksam, vuxen ålder. I nära familjesammanhang kan man vara mer öppen än vid mer officiella tillställningar.
   För att knyta ihop det på slutet kan du återkomma till inledningen och än en gång säga något om hur stolt du är och sluta med att önska henne lycka till med livet som disputerad.
   Vill du kan du utbringa en skål, fast det kan bli väldigt många sådana om det är flera talare. Känn in lite vad som passar och vad du själv känner dig bekväm med.
   Vill du vara lite originell och tycker om att knåpa med ord så varför inte hålla ditt tar som ett rim, t ex på ordet gratulera? Finns många rimtal att inspireras av på Talakuten, bådemed ‘gratulera’ som grund med flera ord.
   3 min tal räcker gott i större sammanhang, är det få talare o i en mindre grupp kan du hålla på lite längre.Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s