11 smarta tips

”Vilken fantastisk sida du har skapat! Lärande och kul att läsa samtidigt :)”
Julia, gymnasieelev

ALLT du behöver veta för att hålla ett bra tal

Hjälp för ängsliga festtalare

Talakuten är mitt bidrag till folkhälsan!
Ingen ska behöva ängslas för att hålla tal. ALLA kan lära sig att tala som ett proffs!
11 smarta tips bygger på vetenskaplig forskning och funkar lika bra för festtal som för föredrag eller presentationer.
Följ råden, håll det kort och du gör garanterat succé.
Lycka till!

Eva Kihlström
författare och retorikexpert

Nr 1 Håll det kort!

”Få talare inser att nittio procent av bifallet de får när de viker ihop manuset är ett uttryck för lättnad.” Robert Lembke

Så långt blir ett tal


Max tre minuter räcker för ett bra festtal, särskilt om det är många talare. Här ser du hur långt ett tal blir, skrivet i Word, Times 12 p, enkelt radavstånd. 

Tal på fest ska vara njutning, inte prövning. Tyvärr har de flesta ingen aaaning om hur lång tid det tar att säga något. De pratar på medan kaffet kallnar och glassen smälter…
En normal mening tar mellan fem och tio sekunder. Du hinner säga massor på 2 minuter, till och med på 1,5 om du koncentrerar dig och skalar bort onödiga ord.
Skriver du för hand? Räkna med 125-150 ord per minut.

Du behöver  inte många ord, men du behöver BRA ord. 

Nr 2 Stick ut i början

Stick ut i början med ett bra citat. Talakuten tipsar.

Eiffeltornet sticker ut överallt i Paris!

Början ska vara speciell. Ett bra  citat är ett smart sätt att fånga uppmärksamheten och göra det viktiga första intrycket.
Citat, ordspråk eller andra klokord kallas även för ”Sound bites”. Alla borde ha några bra sådana på lut. Kanske några rader ur en sång, film eller bok, eller vad som helst som biter sig fast.
Har du inget  på lager, finns hjälp på nätet. Pröva Livet.se/ord -min favorit citatbank. Kolla till exempel in mästaren i att snacka snyggt, Winston Churchill. Inte bara 2:a världskrigets stora vinnare utan även nobelpristagare i litteratur!
Eller sök på andra kända personer alternativt på ämnesord som kärlek, vänskap, lycka, bröllop, dop, yrken m m.
Här är ytterligare en bra sajt för att leta sound bites!

Superenkel mall för tack, hyllnings- eller minnestal

Hur kan DU sticka ut?. Talakuten vet..

Vad kan DU göra för att sticka ut mer?

1. Välj ett snyggt citat
2. Beskriv personen med tre positiva ord och säg något om vart och ett av dem. Eller berätta tre korta anekdoter om personen som förmedlar något roligt eller tänkvärt.
3. Avsluta genom att återupprepa inledningen. Klart!
Se här hur Ann-Britt använder mallen till ett minnestal över en god vän.

FLER TIPS
Att ställa en fråga som inte kräver ett direkt svar är ett annat bra knep: Vi söker väl alla lyckan, eller hur? Vem vill inte bli rik? Allting kan göras om till en öppen fråga. Använd frågeorden:  Vem  Vilka  När  Var  Hur  Varför  Vad.

Det är smart med citat. Nå’n annan har redan gjort jobbet
att formulera sig snyggt.

Nr 3 Äkta går före det perfekta

Ett uppriktigt tal från hjärtat berör, äkta vara är oslagbart. Alla har vi en inbyggd skanner som avläser kroppsspråk, röstens innehåll och ansiktsminer… Vill du övertyga, säg bara det du verkligen menar!

Stående ovationer för Carl Philip bröllopstalNär prins Carl Philip i bröllopstalet till Sofia Hellqvist berättade ärligt och öppet om svårigheterna de haft och kärleken han känner för Sofia fick han stående ovationer:
Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen.Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt, ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje. Läs hela talet     Se talet på youtube

Daniels bröllopstal till Vicoria

Även prins Daniels bröllopstal till Victoria berörde och uppfattades som äkta  vara. Lyssna noga och du hör små ofrivilliga ljud från Daniel, svåra att fejka. Skruva upp volymen när publiken applåderar Victorias 30 kärleksbrev (efter drygt 2 min), hör Daniels små läten av rörelse. Ännu tydligare är de efter slutorden: ”Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.” ( Läs hela talet på Svenskatal.se.)

FLER EXEMPEL PÅ ÄKTA VARA
Skådespelerskan Emma Watson (Hermione i Harry Potter-filmerna)  låter känsla och övertygelse lysa igenom i sitt passionerade FN-tal om jämställdhet. Se talet på Youtube eller läs talet här.
Zlatans äkta och uppriktiga tacktal berörNär Zlatan Ibrahimović tackade för sin 9:e Guldboll hamnade priset i skuggan av hans egen brors och fotbollsspelarna Klas Ingessons och Pontus Segerströms tragiska bortgångar. Det känslosamma talet fick stora rubriker. Se hela talet.
I Carl XVI Gustafs Tsunami-tal berättade kungen om sin egen sorg som barn då hans pappa omkom i en flygolycka. Han sa bl a: ”Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta och sluta berättelsen med att ‘sedan levde de lyckliga i alla sina dagar’. Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande, sökande medmänniska.” Talet ökade förtroendet för kungahuset. Se hela talet på SvT:s Öppet arkiv.

Nr 4 Det magiska tretalet

”Alla goda ting är tre…”

Tre är ett runt och bra tal som ger flyt och struktur.

Tretal ger struktur.

Det är något speciellt med talet tre! Det tilltalar våra hjärnor, helt enkelt. Tretal fastnar. 
Talet tre är faktiskt heligt i många kulturer. Det förekommer ofta i sagor, myter och legender, som i klassiska sagorna ’Tre små grisar’ och ’Tre bockarna Bruse’.
Många filmtitlar bygger på det: Sagan om ringen, Bridget Jones dagbok, Snuten i Hollywood, Ett öga rött…
Liksom även boktitlar: Mig äger ingen, Luftslottet som sprängdes, Den hemlige kocken…
Hitler använde det: ”Ett folk, ett rike, en führer…
I Sagan om Ringen kombineras tretal med ett annat retoriskt effektivt knep –upprepning:
”In the land of Mordor, where the shadows lie,

One Ring to rule them all,

One Ring to find them,

One Ring to bring them all,

And in the darkness, bind them.”
Tretal, eller triader som de också kallas, är ett smart sätt att göra ett tal rytmiskt.  I högtidstal kan man t ex beskriva talets mottagare med tre ord och säga något kort runt var och en av dem. Läs två högtidstal som är uppbyggda efter tretalsprincipen (alla triader gulmarkerade).

TIPS

Grisen - vår jämlike?

Grisen – vår jämlike?

• Tretal med en oväntad vändning på slutet skapar humor. Som i klassiska uttrycket ’Lögn, förbannad lögn och statistik’. Eller Churchill när han sa: ”Champagne ska vara kall, torr – och gratis. Liksom: ”Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser på dig som en jämlike.” →
• Artisten Timbuktu kombinerade tretal med upprepningar när han tackade för 5i12-rörelsens pris:
”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige, och jag kommer att dö i Sverige. Tack.” Läs hela talet.

smarta tips - tretalVisste du att…
…kända talare använder mängder av tretal. Barack Obama är speciellt förtjust i att lista det han säger i tretals form. Kolla in hans segertal från presidentvalet 2008,  all tretals former är gulmarkerade. →

Uppge källan när du citerar ©Talakuten

Nr 5 Motsatser fängslar hjärnan

”Mitt i svårigheterna finns möjligheter” Albert Einstein

Forskning visar att kontraster –precis som tretal – är vinnande grepp. Varför är kontraster så bra? Jo, ord som ställs mot varandra förbryllar och engagerar. Hjärnan vaknar till liv.

kontraster kryddar ett tal

En bra kontrast kan hamna på vykort (liten-stor)

Brittiske språkforskaren Max Atkinson som studerat politiska tal fann att 33 procent av applåderna vid ett bra tal kom när en kontrast användes.
Många citat bygger på motsatser. Som Tage Danielssons klokord där kontraster kombineras med tretal: ”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp.” (bakåt-framåt) Eller i Oscar Wildes kvickhet: ”De gamla tror allt, de medelålders misstror allt, de unga vet allt.” (tro-misstro-veta)
Motsatser behöver inte vara märkvärdiga för att få genomslag: ”Ett litet steg för en människa, ett jättekliv för mänskligheten.” Neil Armstrong, förste mannen på månen.
Yngste fredspristagaren någonsin, 17-åriga Malala Yousafzai, använde i sitt tacktal kontraster så här: ”Där vill jag börja, men jag tänker inte sluta förrän alla barn går i skolan”.
Smarta Albert Einstein använde både tretal och kontraster när han sa ”I oredan, finn enkelheten. I dissonans, finn harmoni. Mitt i svårigheterna finns möjligheter”.
Exempel på motsatsord är: början-slut, sant-falskt, liten-stor, styrka-svaghet, klokhet-galenskap, varm-kall, ond-god, rolig-tråkig, alltid-aldrig, svart-vitt, lycka-olycka och så vidare.

TIPS
Spara Talakuten bland favoriter.001 - version 2• Allting går att göra om till en motpol genom att sätta ’inte’ framför. Som Voltaire när han sa: Vanligt sunt förnuft är inte så vanligt.” Eller kronprinsessan Victoria i tal till kungen, 70 år: ”I Ditt tal efter tsunamikatastrofen sa Du att Du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till Dig, jag vet vad det betyder att ha en pappa. ”
• Leta efter bra kontraster i citat, sångtexter, boktitlar etcetera – spara och lägg på hög.
• Börja tänka i motpoler. Hur blir det om något är tvärtom?
Till sidans topp↑

Nr 6 Bildspråk gör starkt intryck

”Kärlek är som virus – kan drabba vem som helst, var som helst.”

Använd jämförelser och annat bildspråk! Forskning visar att vi minns ca 10 procent av en presentation efter 3 dar. Måla upp en bild med dina ord och siffran går upp till 65 procent. 

Monika Zetterlund-jämförelse:

”Ett lingonris satt i cocktaliglas” Jämförelse om  Värmlandsfödda sångerskan Monica Zetterlund.

Hjärnan är till två tredjedelar byggd för bilder. Därför är det smart att använda jämförelser, liknelser och metaforer.
Ledare som vill få fram ett budskap använder gärna jämförelser. Sydafrikas förste svarta president, Nelson Mandela, sa så här, om varför försoning är så viktig för att bygga demokrati: ”Sydafrika är som en Zebra, svart och vit om vartannat. Det spelar ingen roll var du träffar, om du skjuter dör hela landet.”
Bill Clinton använde de här som nyvald president i USA:
”Vi måste sörja för nationen, som goda föräldrar sörjer för sina barn” och ”Väljarna har satt oss i en båt, de har gett oss åror och sagt till oss att ro och det här är den riktning jag vill att vi ska ta…”

Jämförelser förklarar på ett sätt som är lätt att komma ihåg. Vad det innebär att ”trenda på Twitter” är inte solklart för alla. Att jämföra det med att ”få med en låt i Melodifestivalen” kan fler förstå.
Det är lättare att vara konkret med en bild. Jämför trestegshopparen när han säger: ”Jag hoppar 17 meter” eller ”Jag hoppar lika långt som en ledad buss (eller dragspelsbuss)”.
Steffo Törnquist’s utveckling under Let’s dance 2014 beskrevs så här: ”Han har gått från en bil utan olja till en Ferrari”.
Jämförelser både förklarar och förstärker. De kan också skapa humor, vilket ståupp-artister som vet. Babben Larsson:
Politiker är som IKEA-möbler. De verkar så bra när man väljer dem, sen upptäckter man att det fattas skruvar här och där.” *
En jämförelse kan även bli poetisk och passar bra i ett högtidstal:
Pappa, du är mitt segel som för mig framåteller ”Du kan jämföras med en ek som nu fått 70 årsringar. Du är inte jätteung längre… men din stabila stam står tryggt i marken.”

Kärlek är som schack...

Kärlek är som schack…

…ett feldrag och du är matt!

Vill du göra egna jämförelser? Hjälp och inspiration får du i min Metaforverkstad.
Står det helt still i hjärnkontoret, ta en titt på ANDRAS EXEMPEL.
Läs mer om bildspråk under Bröllop och på födelsedagssidan.

Visste du att…
…ny teknik ger fräscha jämförelser. It-generationen förnyar gamla talesätt: ”Tänk innan du talar = googla innan du twittrar”.
…nya ord bygger ofta på bildspråk, till exempel bloggbävning eller curlingförälder.
…ordspråk och talesätt bygger ibland på dem: ”Att klaga är som att gunga gungstol. Det känns skönt när man gör det, men man kommer ingenstans.”

Livet är som ett vattenfall, det bara rinner på. Ibland är det torka, ibland flödar det över.

Livet är som ett vattenfall, det bara rinner på. Ibland är det torka, ibland flödar det över. Läs fler jämförelser!

Nr 7 Tips för att använda humor

”A joke is a very serious thing.”    Winston Churchill

gör anagram♦  Gör anagram, kasta om bokstäverna i namn, ord eller fraser. Både tänkvärda och komiska effekter kan uppstå. Det finns flera sajter på nätet för att göra anagram, en bra är Arrak Anagram. Fun with words har roliga exempel på engelska  som: Mother In Law = Woman Hitler.
Fler exempel, både svenska och engelska:
Vigsel = Liv ges
Justin Timberlake = I’m a jerk but listen
Henrik Schyffert = Fin tysk herrchef
Peter Forsberg = ger sportfeber
Clint Eastwood = Old west action
William Shakespeare = I am a weakish speller
Donald Trump = Plundrad, tom

Talakuten får bl a förslag som ‘Elakt Utan’. Och visst är det elakt att behöva göra tal utan hjälp! Allt jag skriver i mina böcker och här på Talakuten borde vi fått lära oss redan i skolan! Alla kan lära sig att tala som ett proffs!

♦ Blanda uttryck som inte hör ihop som ”Släkten är tjockare än vatten” eller ”friskt stressat, hälften hunnet”. Refaat El-Sayeds är klassiska: ”Vi simmar alla i samma båt” eller ”Här ligger en gravad hund”. Sök på nätet efter mixade metaforer eller ’katakreser’.

♦ ’Ur barnamun’ är underhållande. Bröllopstorget har samlat ihop Roligt sagt av barn. Kolla även in Mark Levengood och Unni Lindells böcker: Gamla tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär har du någon ull eller Barns tankar om kärlek av Grethe Dirckinck-Holmfeld.  Fler humor-tips? Kolla här.

Kolla tips från ståupp komiker på roligaretalare.se                                    Till sidans topp↑

Nr 8 Skippa egofällan

Bra tal bygger på osjälviskhetDet är inte klokt vad folk pratar om sig själva när de står på fest och ska hylla någon annan! Har du fler än två jag i ditt tal? Skriv om! 
Att utgå från sig själv är nog det vanligaste misstaget när man ska hålla tal. Det är extra lätt att ramla i egofällan om man är ny och grön som talare. Mitt  första större offentliga tal innehöll ordet ”jag” tjugo gånger! Läs talet plus en omskriven version. Det är enkelt att formulera om ett tal utan en massa jag. Osjälviskhet är karismahöjande enligt vetenskaplig forskning.

Tänk på ditt tal som en gåvaTänk på ditt tal som en gåva – vad vill du ge? Hur kan du lyfta fram personen, få honom eller henne att lysa? Så här berättar Karin som också först föll i ego-fällan: ”Efter din feedback tänkte jag om. Istället för att tänka ‘VAD ska jag säga när jag står där inför alla’, något som bara stressade mig började jag tänka ‘Vad vill jag GE’ med mitt tal? Då lossnade det, och det blev mycket lättare att formulera sig…Det blev ett mycket bättre tal som gjorde min man väldigt glad.”

TRÄNA INNAN
Du kan inte öva för mycket. Churchill och andra skickliga talare förberedde sig otroligt mycket – det var därför de blev så bra. Tänk på att all tid du lägger ner på talet är en verkligt fin gåva till personen

Lägg ditt fokus på mottagaren, osjälviskhet är en karisma faktor!

Nr 9 Låt lärd med latin

”Ventis secundis tene cursum”   Vid gynnsamma vindar, håll kursen

Latinska fraser är ofta både kloka, vackra och får dig att låta lärd och djupsinnig. Några exempel:

Smarta tips för alla talCrea diem = skapa dagen.
Carpe diem = fånga dagen.

Per ardua ad astra = genom svårigheter mot stjärnorna.
Amor vincit omnia = kärleken övervinner allt.
Ars longa, vita brevis = konsten är lång, livet kort.

Kolla in Wikipedias lista över latinska ordspråk och talesätt. Läs ett födelsedagstal som bygger på latinska citat.
Se också hur en mamma använder latinska talesätt i ett studenttal till sin dotter. Lägg märke till hur hela talet är uppbyggt av retoriska knep som citat, tretal och kontraster – allt enligt min lathund.  

Nr 10 Välj fritt ur min lathund

 1. Hitta ett citat som är vackert formulerat och som stämmer för personen och situationen. Googla på citat eller pröva min favoritsajt.
 2. Beskriv personen/personerna med tre ord och ge exempel på varför du valt dem.
 3. Använd bildspråk: Jämför t ex en person/skola/arbetsplats med något annat. I metaforverksta’n får du inspiration. Står det helt still i hjärnkontoret, ta en titt på andras jämförelser.
 4. Måla upp en lockande framtidsbild: hur ser det ut om 1/3/5, 10 eller X år? Vilka drömmar har gått i uppfyllelse? Vilka glädjeämnen finns gömda i framtiden? Använd  kontraster – här och på andra ställen.
 5. Lägg till några personliga rader, till exempel hur mycket du älskar/uppskattar/beundrar festföremålet.
 6. Avsluta genom att knyta an till eller helt enkelt återupprepa citatet i inledningen.
 7. Kom ihåg – HDK, Håll Det Kort! 


Så vet du hur lång tid ditt tal tarChecklista

♦ Kan du stå för allt du säger? Är det ’äkta vara’?
♦ Har du kollat att inga jämförelser eller kontraster landar fel?
♦ Har du klockat dig själv? Två minuter räcker om det är många talare.

Nr 11 Sluta med en claptrap  

tårta på TalakutenEn claptrap är att lägga orden så en applåd följer automatiskt. Det är inte svårt, applådreflexen sitter djupt i oss. Lägg märke till skillnaden i sättet att avsluta det här festtalet.
Nummer ett: 
Tryggve! Du är en toppenbrorsa helt enkelt. Måtte du leva länge!! 
Livet är som en toarulle, ju närmare slutet man kommer desto fortare går det!! Så passa på och gör så mycket du kan och hinner…
Nummer två:
Tryggve! Du är en toppenbrorsa helt enkelt. Måtte du leva länge!! 
Passa på och gör så mycket du kan och hinner. För kom ihåg: Livet är som en toarulle. (paus) Ju närmare slutet man kommer desto fortare går det!!
I första exemplet kommer poängen mitt i, men att fortsätta prata på efter skämtet gör lyssnarna osäkra. De undrar om det kommer mer. En enkel ändring, att lägga poängen sist, med en paus innan, skapar applådfällan.
Tretal, kontraster och upprepningar  är enligt språkforskaren Max Atkinson särskilt effektiva för att skapa claptraps.

Till sidans topp↑

Å så lite till…

Säg det med vackra ord

Tacktal på TalakutenSmycka språket när du ska tala på fest. Det är aldrig fel att krydda sitt högtidstal med vackra ord. Många svenskar är naturromantiker och uppskattar uttryck som ljungeld, sommaräng, liljekonvalj eller solskenskyssar? Läs här en artikel i DN om svenska folkets vackraste ord. Tänk på att använda ord som du själv tycker om och ligger bra i munnen. Som exempelvis tillit. Det är en s k palindrom, kan läsas både framifrån och bakifrån och ändå bli samma sak. Tillit eller lit till – grunden för det mesta här i världen…
Här är fler tips på vackra ord.
Det finns alltid ett sätt till att säga det på. Använd synonymordbok för fler möjligheter. På nätet finns bl a synonymer.se  eller den här sajten (referensverktyget synonym i Word går också bra.) Gör som förre statsministern Göran Persson, lär in en dikt med några vackra ord  utantill. Som Persson sa i en intervju i Dagens Nyheter: ”Människor vill ha ett ord på vägen. Poesi är  koncentrerat budskap och skönhet.”

Sätt upp en dikt på toaletten så övar du ofta!

Säg det med ett bra citat av Churchill

Citera en vinnare

Citera en vinnare

Vill du låta som en vinnare? Citera Winston Churchill, mästaren i att snacka snyggt. Churchill  blev inte bara andra världskrigets stora segrare, 1953 fick han faktiskt också nobelpriset i litteratur. 2002 blev han även ”tidernas främste britt” i en omröstning av TV-bolaget BBC.
Här hittar du Churchills samlade citat.  Många kända talare använder sig än i dag av hans klassiska ord. Var inte rädd för att göra om ett citat så att det passar dina syften.
Tänk på att citat med kontraster och andra retoriska figurer väcker intresset. Om exempelvis tack har Churchill använt följande motsatser: ”Aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket” (om brittiska flygvapnets insatser under andra världskriget). Ett annat sätt att formulera det på:”Tänk att så lite kan betyda så mycket för så många”.

Var smart, härma en vinnare!

Säg det med ett rim

Rim 40 50 60 årDet är enkelt att skriva ett rim med hjälp av rimlexikon på nätet. Du får ett annorlunda tal som sticker ut från mängden.
Inspireras av Isabelles rim till mamma Lisa, 60 år:

”…du är fortfarande känd som den coolaste mamman i stan, 
vilket jag e säker på att du kommer vara tills allt vatten tömts ut i varenda ocean.”
Läs hela rimmet

På Talakutens Födelsedagssida finns massor av fler tips och exempel.

Säg det visionärt

Ta ett ovanligt grepp som talare: Bli Visionär! Måla upp en positiv framtidsbild, hjälp dina lyssnare att lyfta blicken och se hur någonting kan bli annorlunda och bättre.

Alla vill ju höra det som inger hopp men tyvärr hörs alldeles för få visionära tal. De flesta väljer att fokusera på problem och svårigheter och inte på möjligheter. De talar om det som har varit eller det som är och sällan om framtiden. Till och med på fest där syftet är att ha roligt, fokuserar många på det negativa.
LÄS MER om hur DU kan bli en positiv, visionär talare.

Visionären har överblick. han eller hon kan måla upp en lockande bild av framtiden.

Visionärer har överblick, lyfter ett tal till högre nivå.

Tjejer – så överbryggas den genetiska orättvisan!

Margaret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, gjorde det. Maud Olofsson, tidigare ledare för Centerpartiet, har gjort det! Vad då? Jo, de har medvetet jobbat med att sänka sitt röstläge i offentliga sammanhang.

Kv:män frekvensomfång

Hur orättvist det än kan låta har män en fördel när det gäller att tala inför grupp. Deras stämband är längre och vibrerar långsammare, vilket ger en mörkare och djupare röst som lättare når ut.

Forskning visar att kvinnors ljusare röster inte uppfattas lika behagligt av örat. Men det går att träna sitt röstläge!  Läs mer om hur 

Blandade tips

• Ibland blir vi utsatta för att hålla ett improviserade tal. Med DÅ-NU-SEDAN är du alltid redo.

 1. Då. Berätta en anekdot om personen, en tillbakablickande episod som fastnat hos dig och som förmedlar något väsentligt om jubilaren. T ex hur var det första gången ni sågs…
 2. Nu. Säg något om den aktuella dagen/högtidstillfället. Kan vara glädjen över att alla är samlade för att gemensamt fira jubilaren eller hur alla ser extra snygga och fina ut dagen till ära.
 3. Sedan. Måla upp en lockande bild av en plats eller situation där du vet att personen vill befinna sig i framtiden. Hur blir det i morgon? Om ett år? Om fem eller tio år?

• Bädda in ditt tal. Skaffa en supporterklubb som hjälper till att höja stämningen. Be några vänner att applådera och jubla här och där. Entusiasm är smittsamt.

• Zzzzzzz… Läsa innantill är sövande. Lär in talet utantill, ta med manuslappar med stödord, registerkort är bra. (Det är ok att skriva upp inledning och avslutning ordagrant)

• Vill du vara säker på att fatta dig kort? Gör en rolig grej av det – tänd ett tomtebloss, säg att du bara tänker prata så länge det brinner. Talakuten med gratis tal och tips

• Bra övergångsord mellan olika avsnitt kan vara: I alla fall… Emellertid…En helt annan sak…Från det ena till det andra…

• Se till att få en ostörd stund efteråt, smit in på toaletten eller sätt dig avskilt någonstans. Skriv ner reflektioner (t ex på baksidan av ditt manus). Hur mottogs dina ord? Vilka skämt gick hem? När kände du kontakt med lyssnarna? Vad kan du eventuellt förbättra? Allt du skriver upp har du glädje av nästa gång du ska hålla tal.

Lite om kroppsspråket…

”Ett säkert framfört tal gör dig snabbt till infödd talare i andras ögon.”

Varför får man inte lära sig i skolan hur man gör entré… Du kan vara hur hur nervös som helst inuti, men det behöver inte synas utanpå. Små saker – som att stå stadigt rätt upp och ner med båda fötterna axelbrett i golvet och armarna utmed sidorna – gör stor skillnad. Liksom att ta ett steg framåt och inte bakåt när du blir nervös. Träna in en bra hållning, öva på ögonkontakt, lägg in pauser! Om du börjar där, har du redan kommer långt!

RAMPFEBER BEHÖVS
Välkomna nervositeten. Du behöver energin för kunna genomföra ett bra framträdande. Scenängslan är positiv om du bara förbereder dig ordentligt. Egentligen är det samma känslor som när vi är förälskade: det pirrar i magen, man blir knäsvag, rodnar och svettas, halsen snörs åt och hjärtat tar extraskutt. Även om det är orkan inombords, behöver det bara synas en vindpust utåt.

Har du för mycket spänningar i kroppen hjälper det här:
Ställ dig i en dörröppning och pressa händerna allt du orkar mot karmarna. När musklerna tröttas ut, slappnar kroppen lättare av.

Tips
• Om du är torr i munnen pröva att bita i tungspetsen, tänka på en citron eller massera utsidan av tandköttet med tungan. Då rinner saliven till.
Får du spänningar i kroppen inför ditt tal? Ställ dig i en dörröppning och pressa händerna allt du orkar mot karmarna. När muskler tröttas ut, slappnar de lättare av. Du får ett utlopp för överskottsenergin.

Vad är hemligheten bakom karisma och stark utstrålning? Hur kan du lysa mer? Läs Karismakoden och Alla kan tala så får du svaren. 

Karisma på festenAlla-kan-tala_omslbildSagt om Karismakoden: ”Så allmänbildande att alla borde läsa den!” Gunilla Granbom, språkkonsult
Sagt om Alla kan tala: ”Vilken jättebra bok, enkel och lättläst!” Axel, 16 år, som fick högsta betyget för sitt föredrag efter att ha läst boken.

Mager budget? Kolla om ditt bibliotek har e-boken.

Visste du att… …Karismakoden har sålts i över 40.000 ex och är översatt till norska, danska och finska.

Till sidans topp↑

Annonser

110 kommentarer till 11 smarta tips

 1. kristina skriver:

  Jag är en barn som ska hålla tal på min fasters bröllop . Jag behöver hjälp om vad jag ska säga .

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag tycker du ska tala om vad du tycker om hos din faster – säg tre saker du gillar och berätta varför. Tala om att det är roligt att få vara med på deras stora dag och önska dem jättemycket lycka till. Du kan också säga något om framtiden, hur tror du den ser ut för dem om ett, tre eller fem år? Du kan också säga något om kärlek. Vad e de för dig? Fråga även några kompisar – vad är kärlek för dom? Kärlek är jätteviktigt för alla men svårt att förklara ibland. Det är kul att höra vad andra tycker om kärlek. Kanske får du något kul att skicka med din faster och hennes tillkommande. Men kom ihåg att bara säga sådant du verkligen är bekväm med. Låt gärna någon höra ditt tal innan o be om respons om du kan förbättra något. Det behöver inte vara långt, 1,5 min räcker. Lycka till!!

 2. Oskar Rödin skriver:

  Hej!
  Jag ska hålla ett tal för min skola där målet att inspirera åhörarna om att jag är rätt person att välja som ny ordförande! Talet i sig börjar ta form med olika delar som beskriver vem jag är, vad jag tidigare gjort som gör att jag passar för posten, samt vad mina tydligaste mål skulle vara om jag blev vald. Problemet för mig är att jag inte vill inleda med ”hej jag heter .. ” Utan vill ha en stark öppning för att få åhörarna intresserade.

  Tack på förhand!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Oskar
   Jag tycker att du ska börja med en upprepning i tretals form. T ex_
   Ingen vill ha en skola som…
   Ingen vill ha en utbildning som…
   Ingen vill ha en skola som…
   Ta exempel där det inte fungerar men där du vill göra förändringar. Eller ta upp allmängiltiga problem som rädsla mobbing, dålig kvalitet på lokaler/utrustning/utbildning osv
   Du kan också vända på det o göra det positivt o säga:
   Alla vill ha en skola som…
   Alla vill ha en utbildning som…
   Alla vill ha en skola som…
   Tiull sist – Försök formulera dig utan allt för många ‘jag’.Fokusera på eleverna som lyssnar istället. Osjälviskhet är en karisma faktor visar vetenskaplig forskning. Lycka till!

 3. Anonym Kille skriver:

  Hej, jag ska skriva ett tacktal till mina föreldrar som ett skolarbete men har ingen aning om hur eller om vad jag ska skriva ;/

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Du kan tacka dina föräldrar för att dom satt dig till världen och du kan tacka för alla saker dom gjort för dig – t ex alla gånger de uppvaktat dig på din födelsedag, slagit in julklappar och lagat dina favoriträtter.
   Du kan välja de tre saker du uppskattar mest med dina föräldrar och ge något exempel kring vart och ett och tacka för att de är som de är.
   Du kan även tacka dina föräldrar för att det varit lätt/roligt/spännande… -välj själv – att få vara deras barn. Kanske vill du skoja om att det kanske inte alltid varit lika lätt/roligt/spännande… att vara din förälder, men att du lovar att göra så gott du kan fortsättningsvis. Du kan pröva att göra anagram – kasta om bokstäverna i dina föräldrars namn – för att se om det uppstår komiska effekter kolla hur du gör på 11 smarta tips. Du kan avsluta/inleda ditt tal med ett citat – sök på föräldrar/barn på citatsajt på nätet. Det är snyggt om du får med någon kontrast – typ nu är jag ert stora barn, men det är inte så länge sedan jag var ert lilla barn. (Föräldrar – barn är också en kontrast i sig.) Du kan skoja om att dina föräldrar bara är bäst o ge flera exempel på det. Sen kan du avsluta med: Ni är bara bäst! Men en sak är i alla fall jag bäst på. Jag är bäst på att vara ert barn/er son. Lycka till och hör av dig igen hur det gick (-:

 4. Sandra skriver:

  Hejsan.
  Jag har blivit vald till att hålla min skolas student tal och jag har lite vana sen innan, men nu känner jag att jag behöver lite hjälp. Det är ju ett festligt tal jag ska hålla och just inom det ämnet har jag inte mycket erfarenhet. Har du några tips om just studenttal, vad jag kan prata om och hur jag kan få in humor i det hela?
  Tack på förhand!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Sandra. Grattis till att du ska hålla studenttalet! En härlig dag och ett minne för livet! Här är lite lösa tankar från mig: Humor är ofta knepigt, det är inte alltid folk skrattar där man tror. Ansträng dig inte för mycket att vara rolig. Tänk istället på att vara underhållande, det är gott nog. Och underhållande blir det om du talar från hjärtat, utgår från dom som lyssnar och inte från dig själv (alltså inte säger ‘jag’ i var och varannan mening) plus formulerar dig snyggt med tretal, bildspråk, upprepningar, citat och motsatser.Var gärna visionär och blicka in i framtiden. Tre år på skolan är nu till ända, men ”detta är ju inte slutet, det är ju faktiskt bara början åå era vuxenliv” (travesti på Churchill-citat)…Hur blir det om fem/tio år för er studenter? Vad kommer ni att minnas från den här dagen? Kom ihåg att tacka – er själva för att ni jobbat så hårt, era lärare och all annan personal på skolan för allt arbete de har lagt ner. Vill du jobba med humor tipsar jag om min Metaforverkstad och Andras Exempel (Kolla under bildspråk, 11 smarta tips). Du hittar bl a jämförelser som: ”Att gå på gymnasiet innebär att man får trampa druvorna i tre år. Därefter får man dricka vinet.” Å så kan du lägga till: Idag får vi äntligen öppna flaskorna…Be några studiekompisar att göra jämförelser kring att ta studenten/gå på gymnasiet/er skola osv. När jag föreläser blir ofta jämförelser det som folk skrattar mest åt, särskilt när de själva fått formulera dem, det blir mycket igenkänning.Lycka till och hör gärna av dig igen

 5. Erik skriver:

  Hej jag ska hålla ett hyllningstal om mobilen. Då jag nästan är klar så har jag avslutningen kvar och har slut på idéer om vad jag ska skriva, har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Erik
   Svårt att råda när jag inte vet vad ditt tal innehåller men det är alltid snyggt att sluta med några kontraster och tretal. Typ: ”utan mobilen blir livet fattigt, trist och nedkopplat. Med mobilen blir det lärorikt, roligt och uppkopplat”. Eller så kan du försöka koppla till din inledning i avslutningen, upprepa några ord från början i slutet. Alternativt om du vill argumentera för dina hyllande ord så sammanfattar du dom i trepunktsform. Lycka till

 6. Daniel skriver:

  Hej!
  Jag ska hålla ett tal om diskriminering med temat ”i andras ögon” och jag undrar om du kan ha några bra tips på en bra inledning (kanske med en fråga eller ett citat) och sedan också på hur jag kan fortsätta talet lite snyggt!?!?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Daniel

   Jag föreslår att du gör det som ett visionärt tal. Då kan du t ex börja med: Tänk er den dag då alla människor bedöms efter insidan och inte efter utseende, hudfärg eller bakgrund. Tänk er den dag då ingen blir mobbat i skolan för att han eller hon ser annorlunda ut. Tänk er den dag då alla människor får leva i fred och frihet och ingen behöver vara rädd för andras kritiska ögon. Som du ser innehåller en sådan bärjan massor av retoriska figurer: upprepning, tretalsform, kontraster (alla-ingen-alla, insidan – utseende). Fortsätt bygga upp ditt tal o väv in någon kontrast, tretal osv. Använd gärna bildspråk – du ser tips på det här på talaktuen. Och inspireras av Martin Luther King’s berömda I have a dream – tal. Det är visionärt, handlar om hans egen dröm att hans barn ska få växa upp i ett samhälle där de inte bedöms efter färgen på deras hud utan efter innehållet i deras karaktär. Läs om talet i svensk översättning här: http://blogg.erlandlundstrom.se/2013/01/21/i-have-a-dream-sa-smart-sa-klokt-sa-kraftfullt/ Du kan hänvisa till Kings tal – hur mycket har hänt sedan han höll det? Vad är aktuellt än i dag? Lägg lite extra på att få till ett bra slut. (King använder tretal och upprepning). Lycka till och hör gärna av dig igen hur det gick!!

 7. TalAkuten skriver:

  Hej Daneil Du ska absolut inte säga: ”nu är talet slut”. Bättre att säga: Tack för att ni lyssnade. Dessförinnan kan du enkelt sluta talet snyggt genom att upprepa något av det du sa i början Säg: Som jag sa i inledningen och återupprepa de snyggaste orden, helst där ditt tema ingår (i andras ögon). Lycka till!

 8. TalAkuten skriver:

  Vad roligt Daniel – Grattis (-:

 9. Micke S skriver:

  Hej!
  Vilken fantastisk sida du har gjort, fick mycket inspiration. Tack för det.
  Jag chansar och skriver en fråga samtidigt. Du skriver att man inte ska använda ”jag” mer än två ggr. Jag ska hålla ett tal till min blivande fru i Augusti, och talet är till henne men handlar en del om oss två, och då blir det svårt att inte använda ”jag” mer än en gång. Är det helt tabu även då?

  Mvh Micke

  • TalAkuten skriver:

   Hej Micke
   Kul att du gillar Talakuten. Och det är en väldigt bra fråga du ställer. Naturligtvis är det okey att använda ‘jag’ flera gånger i ett tal till sin blivande fru. Annars blir det svårt att uttrycka vad man känner (-: Det viktigaste är att det du säger kommer från hjärtat, är Äkta Vara så att säga. Det är då det berör! Tack för ditt påpekande, jag ska lägga till det på bröllopssidan. Mvh Eva på Talakuten

 10. Micke S skriver:

  Tack för jättesnabbt svar, wow!
  Det kändes skönt, blir svårt att omformulera texten… Nog kommer det att komma från hjärtat allt, osäker om jag kan hålla talet utan att tårarna sprutar och får tunghäfta 😉

 11. b skriver:

  Hej! jag ska skriva ett hyllningstal i svenska och tänkte skriva om min farbror. Anledningen till att jag valt att skriva till honom är för att hans fru gått bort i cancer och jag beundrar hans styrka osv.. Hur ska jag skriva för att på bästa sätt få ihop ett 4-6 minuters långt tal på gymnasienivå?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Svårt att råda, jag vet för litet. Men viktigt är att det du säger kommer inifrån dig och är äkta vara. Formulera dig gärna med upprepning , tex Jag beundrar dig för att… jag beundrar dig för att… osv! Tre gånger är lagom upprepning. Du kan också göra kontraster t ex stark och svag, gläjde och sorg. Satsa på fyra minuter, det är lagom. Hitta gärna ett citat att inleda med. Enkel avslutning är att helt enkelt upprepa citatet på slutet: ‘som jag sa inledningsvis…Lycka till

 12. Linnea skriver:

  Hej! Så mångra bra tips du har, tack för det!
  Jag har fått äran att hålla ”talet om mannen” under en finsittning för oss nyblivna studenter på lth. Då jag aldrig har hållit ett tal förut så undrar jag om du har nån tips på hur jag kan börja? Just början är det jag har svårt för, för sedan har jag tänkt använda mig av ditt tips på tretal. Är så nervös men vill ändå utmana mg själv och göra det 😀

  • TalAkuten skriver:

   Hej Linnea Varför inte börja med ett citat, gärna på latin. Googla på det eller använd länkarna här på talakuten till latinska citat. Eftersom det är studenter som lyssnar kan det passa både med något om mannen eller om kunskap o studier eller varför inte om livet. cra diem o carpe diem är ju välkända men det finns många andra bra latinska citat. De brukar uttalas som de stavas, så det är inget problem. På födelsedagssidorna hittar du ett tal en dotter gjort till sin pappa med mängder av latinska citat – läs för att bli inspirerad. Du kan även citera ur en film, en låt eller något annat du själv gillar. Googla lite på ‘talet till mannen’ och låna sådant du själv gillar, bra om det är uppbyggt av kontraster, tretal och upprepningar. Lycka till – det kommer att gå jättebra om du bara tränar in talet ordentligt

 13. Mange skriver:

  Hej! Jag ska skriva ett hyllningstal till svenskan, min lärare säger att max gränsen för tiden är 5 min och minst 3 min(jag vill hålla det runtom 3 minuter). Men jag har sjukt svårt att komma igång. Jag skulle jättegärna uppskatta lite ¨vägledning¨. Det jag skulle vilja hylla är antingen mitt intresse för Bmx, eller annars mina föräldrar. Skulle du kunna säga i så fall hur man går tillväga för att hylla ett intresse eller någon i ens närhet 🙂

  • TalAkuten skriver:

   Hej Mange
   Är cykelsporten bmx ditt intresse? I så fall kan du kanske börja med det negativa med sporten – t ex: Hur kan man gilla en sport som…(ta upp skaderisker/dyrt/ensamt. Gör en upprepning och ett tretal, säg meningen med tre olika exempel. Sen kan du gå in på allt du gillar med bmx. Beskriv känslan du får när du har flyt/glädjen du känner när du utövar ditt intresse. Ta gärna med några kontraster – typ liten stor: bmx är en liten sport i Sverige – men ett stort intresse för mig. Kontraster är alltid bra, de fångar hjärnan. I avslutningen kan du gå tillbaka till inledningen: ”Jag frågade i början hur man kan gilla en sport som… Nu hoppas jag att jag har övertygat er om vilken fin/rolig/häftig (välj själv) sport bmx är.”
   Vill du hylla dina föräldrar kan du tacka dem tre gånger, typ: ”tack för att ni alltid har uppmuntrat mig, tack för att ni alltid funnits där för mig, tack för att ni är de ni är.” Du kan använda bildspråk (metaforer/liknelser finns det många exempel av på Talakuten) typ: ”Ni är inte mitt roder som styr mig, ni är vinden i mitt segel som för mig framåt.”
   Lycka till och återkom gärna med hur talet gick (-:
   Eva på Talakuten

 14. Linda skriver:

  Hej ska skriva ett tal till min bästa väninna som fyller 40. Behöver hjälp med talet, hon känner sig ofta bortvald och önskar att sina närmsta familj o vänner har henne som nr1.
  Hennes man åker snart iväg 6 mån som soldat, vill påminna mitt stöd och hur jag finns här för henne osv… några andra tips….festen hålls på nyårsafton…
  Tack på förhand,
  Mvh Linda

  • TalAkuten skriver:

   Hej Linda
   Svårt att ge råd, vet för lite om din vän. Men jag föreslår att du håller en lätt ton i talet och inte betonar det negativa. Bara att du gör ett fint tal till henne är ett sätt att visa att hon är viktig och nr 1 för dig! Varför inte göra talet på rim? Använd ordet gratulera – du har över 600 ord att välja mellan. Du hittar flera exempel på Talakutens födelsedags sida. Jag hjälper dig gärna att göra ett rim, det kostar 500 kr och då ingår också coaching i hur du framför det på bästa sätt med betoningar, pauser m m. Att träna mkt på framförandet så talet sitter och blir proffsigt är en gåva. Fina tal är ett lyft för festen och din vän. återkom om du vill ha min hjälp att skriva rim. Med vänlig hälsning, Eva på Talakuten

 15. jenny skriver:

  Hej
  jag ska hålla ett tal som ska vara mellan 3-5 min och ska berätta om något som står mig nära. Jag valde att berätta om mina hundar, jag har lite svårt att komma igång och jag vet inte vad jag ska skriva, skulle vara tacksam för hjälp!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Jenny
   Varför inte börja med en fråga? Visste ni att… och så några spännande fakta om hundar. T ex: Några kändisar och deras hundraser, hur länge vi haft hundar i Sverige, vanligaste/ovanligaste hundraserna minsta, och största hunden i världen osv. Eller du kan göra en upprepning i tretalsform: En hund är den bästa hobby man kan ha…en hund är en trogen vän som alltid lyssnar…en hund är…
   Du kan också börja med att fråga: hur många här har eller har haft hund? Vilka raser har ni haft? och sen berätta om din egen hund. Visa bilder är bra, söta valpar m m. Tänk på att blanda både fakta och känslor när du berättar. Lycka till

 16. Eva skriver:

  Hej

  Jag ska hålla tal till min 7 år äldre syster på hennes 50-år fest men har total ångest då jag inte gillar att prata inför större samlingar. Tacksam för lite tips.

  • TalAkuten skriver:

   Hej Eva
   Mitt råd är först och främst att fokusera på din syster och vad som gör henne glad. Jag gissar att du vill utmana din rädsla för hennes skull, håll då ditt fokus på vad du kan säga som blir till glädje för henne på hennes stora dag, påminn dig om det hela tiden när rädslan vill ta över. Du behöver inte tala långt, 1,5 min räcker om du formulerar dig väl. Kanske ett rim är lättare, då har du ditt manus färdigt och håller dig till det. Och träna mycket innan. Ju mer förberedd du är, desto tryggare blir du. Förutom att du själv blir lugnare är all tid du lägger ner en fin gåva till din syster. Vi har ingen tradition på detta i Sverige, men den som vill bli bra läser sitt tal kanske 20-30 gånger i förväg. Smakar på orden, lär in utantill, tränar pauser och betoningar – alla de små detaljerna som gör den stora skillnaden.Lycka till med ditt tal, din syster kommer att bli så glad för några fina ord. Prata inte om dig själv, utan säg 3 positiva ord om din syster och motivera valen. Ha gärna med någon kontrast. Det finns massor av exempel på tal på Talakuten, låt dig inspireras av dem. Lycka till!

 17. Leo S skriver:

  Hej
  jag ska skriva ett högtidstal i svenska 3 på gymnasienivå och har väldigt svårt att komma igång med talet. Hade tänkt skriva ett hyllningstal på ca 3 min om min syster för att hon finns där i ur och skur för mig men kommer som sagt inte igång eftersom jag inte vet hur jag ska börja och närmar mig deadline, Så skulle vilja be om lite tips och förslag.
  Tack på förhand!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Leo Du kan t ex börja med att fråga hur många av de som lyssnar som har en syster eller en bror? Sen kan du säga T ex: ”Då vet ni vad det kan betyda att ha någon som känner en utan och innan, någon som ställer upp för en och någon som tycker om en precis som man är.
   Då har du fått med en fråga som involverar de som lyssnar plus ett tretal i upprepningsform (någon som…)
   Sen kan du gå över till att tala om vad som gör din syster speciell. Försök att få med någon kontrast, t ex ”att ha en syster kan tyckas som en liten sak, men det är det inte, det är en stor sak” (liten-stor)
   Lycka till

 18. Ebbs skriver:

  Hej!
  Ska hålla tal i skolan om något personligt men ändå intressant.. Vet inte riktigt vad jag ska skriva om och att hålla tal gör mig allmänt nervös. Hatar verkligen att prata inför folk om personliga saker. Tänkte först berätta om när min far bad om ett faderskapstest, men vet inte riktigt om det är tillräckligt intressant. Själva ”att hålla tal” biten gör mig döds nervös.. Vågar verkligen inte! Blir super nervös och röd i ansiktet och stammar.. Har du några tips ??? Behöver verkligen lite goda råd.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Mitt råd är att du pratar om något du är bekväm med – då kommer hela ditt kroppsspråk att förmedla det. Kanske du prata om någon film du giller, eller musik eller video? Din pappas faderskapstest kan bli för privat. Det gäller att hitta något som är personligt, som engagerar dig utan att det kommer för nära.
   Sen vill jag säga att du behöver träna ditt tal många gånger. Ju mer du tränar, desto säkrare blir du.
   Skriv ner dina nyckelord på stadigt papper, helst inte A4 det är för stor utan halva eller fjärdedels A4. Numrera pappren, fall du tappar dom. Skriv inte för smått utan stort, så du lätt ser vad det står om du skulle tappa bort dig. Med ett bra manus har du något stadigt att hålla dig till.
   Se till att ha med några bra tretal, åtminstone en kontrast och någon jämförelse. Du hittar bra exempel under 11 smarta tips på talakuten.
   Början o slutet behöver lite extra krut! Citera gärna ur någon bra film, bok eller sångtext i början och upprepa på slutet: ”som jag sa i början…
   En retorisk fråga är också bra typ om du pratar om filmen x: alla gillar väl en bra film, eller hur?
   Lycka till o skriv gärna igen om du behöver fler råd.
   Eva på Talakuten

 19. Anton skriver:

  Hej,
  Jag ska hålla ett tal om mobiltelefoner i gymnasiet (Svenska 2). Jag har inte kommit på särskilt mycket att säga. Skulle verkligen behöva tips för att få igång tänkandet
  Tacksam för ett svar, tack.

  • TalAkuten skriver:

   Hej Anton

   Jag tycker du ska säga tre bra saker med mobiltelefoner. Du kan också säga tre dåliga saker, då kan du få bra kontraster.
   Sen tycker jag absolut att du ska göra jämförelser med hur det var för länge sedan innan mobiltelefoner fanns. Mobilen är ju ett relativt nytt påfund, hur var det t ex för dina föräldrar när de var i din ålder (eller deras föräldrar)? Din lärare? Hur klarade man sig utan? Tänk dig in i situationer som när du snabbt vill kommunicera med en kompis, lyssna på musik, kolla in en video, ta reda på något snabbt osv… Hur gjorde dom förr?
   Du kan också göra några retoriska frågor, såna som inte behöver något svar typ: Ingen skulle väl klara sig särskilt länge utan sin mobiltelefon, eller hur? eller Vad är det värsta att vara utan? Jo mobiltelefonen förstås…
   Du kan göra en snabbenkät bland kompisar – hur skulle de klara sig utan mobiltelefon?
   Du kan göra liknelser o metaforer, jämföra mobiltelefon med något annat, t ex en kroppsdel. Min mobiltelefon är som min hjärna, full av bra information… eller bara: min mobiltelefon är som dom fyra årstiderna – allt finns där!
   Du kan också spana in i framtiden – tänk dig när dina barn går på gymnasiet – har de ens mobiltelefoner då? Vilken teknik kan tänkas utvecklas om typ 30 år. Det har ju hänt vördigt mycket med mobiltelefonen under de år den funnits – du kakn t ex hitta bilder på de första stora och klumpiga mobilerna och sedan hur de blivit mindre men fått plats med allt mer- kamera, musik, appar osv.
   Kan du hitta något citat att börja o sluta med är det kul, kanske från någon låt du gillar.

   Ja det var några tankar fr mig – lycka till o hör gärna av dig igen. Nyfiken på hur du lägger upp ditt tal (-:

 20. Mia skriver:

  Hej.
  Jag ska hålla ett tal i skolan på ungefär 5 minuter. Jag vill prata om där jag växte upp. (Lofoten i Norge) Har du några tips på hur jag kan få det och bli intressant? det är så himla vackert där uppe. Hur kan jag få mina lyssnare att förstå? Några andra tips på hur man håller ett bra tal om en liten by? 🙂

  Mvh Maria

  • TalAkuten skriver:

   Hej Maria
   Oj, så intressant, det skulle jag själv vilja lyssna till! Jag tycker du ska ta upp det som är speciellt med lofoten och visa bilder, t ex berätta om norrsken o hur det känns att uppleva det, den vackra naturen som du kanske tog för givet när du bodde där uppe. Berätta om turisterna som kommer i mängder fr hela världen, kanske ta upp speicalgrupper som fotografer (Lofoten är väl en av de mest fotokemiska kusterna i världen?), dykare, forskare… Gör gärna jämförelser king lilla byn Lofoten och en stor stad i Sverige. Vet inte var du bor, utgå ev från din egen ort. Hur är det att frakta mat o andra saker till Lofoten – är det flyg eller båt som gäller? Udda företeelser är alltid intressant t ex att man kan göra späckhuggarsafari på sin fritid. Du har hur mkt som helst att ta av. Kanske kan du bli lite visionär – vill du återvända till Lofoten? Hur kommer det att se ut där om 50 år? Ganska oföränderlig miljö eller? Vad har miljöpåverkan betytt? Vad lever man på idag – vad kommer man att leva av i framtiden? Eftersom du själv är engagerad och vill prata om din vackra barndomsmiljö kommer du att engagera andra. Se till att ha med någon retorisk fråga, något tretal, några kontraster och kanske några jämförelser eller citat så blir din lärare glad! Lycka till
   Eva på Talakuten

 21. Hanna skriver:

  Hej!
  Jag ska skriva ett vänskapstal, hur ska jag börja och fortsätta för att få det så att det berör andra?
  Jag vet inte hur jag ska göra alls…

  • TalAkuten skriver:

   Hej Hanna
   Vet inte riktigt vad du menar med ett vänskapstal men jag utgår från att det ska vara ett hyllande tal till en vän. Föreslår att du börjar med en retorisk fråga, typ: Vad skulle man göra utan sin bästa vän/sina vänner? eller Alla behöver en vän, eller hur?
   Du kan även börja med ett citat om vänskap, typ ”min bästa vän tar fram det bästa i mig” eller ”vänskap är det klister som håller världen samman” eller ”En vän är den som vet allt om dig och ändå tycker om dig.” Googla på citat vänskap och hitta något som du gillar. Glöm inte filmer o sångtexter om vänskap, de kan du också citera från.
   Sen kan du säga tre egenskaper hos din vän och varför du uppskattar honom/henne så mycket. Du kan tala allmänt om vänskap och om er vänskap specifikt. Gör gärna jämförelser t ex ”Vänner är som en BH. Du har dom nära hjärtat och dom är bra som stöd.”En bra vän är som en stjärna: Man ser dem inte alltid men man vet att de finns” Vad skulle du vilja jämföra vänskap/din vän med? Det som är bra med jämförelser är att du får ett unikt tal,dessutom – genom att måla upp bilder kommer de som lyssnar att komma ihåg mer av vad du säger.
   För att få med någon motsats/kontrast kan du säga vad som är roligt och vad som är tråkigt med er vänskap (typ att ni inte kan ses så ofta som ni vill/att ni bor långt ifrån varandra osv)
   För att ett tal ska beröra ska det vara äkta vara, så säg bara sådant som du verkligen menar. Och prata inte så mycket i jag-form utan istället allmänt om vänskap – det berör. Alla behöver ju en vän, eller hur…Alla har säkert också blivit svikna av en vän. Du kan ställa frågan: hur ska man vara för att vara en bra vän? och låta lyssnarna komma med förslag. Eller så gör du en kort-enkät i förväg o ställer frågan till ett tiotal personer och redogör för vad de svarade. Lycka till, det kommer att bli ett jätte-intressant tal
   Eva på Talakuten

 22. Ping: Lektionsanteckningar 1/3 | SVA 1 – våren 2016

 23. D skriver:

  Hej!
  I skolan ska vi skriva ett hyllningstal på svenskan.
  Tänkte att jag skulle skriva om mina föräldrar och hur tacksam jag är över att ha dem.
  Några tips för hur jag kan göra?

  • TalAkuten skriver:

   Hej D
   Titta på tidigare svar här på sidan om hyllningstal – t ex om tre bra saker du gillar med personerna och motivera varför, använd jämförelser och kontraster. Motsatser vara så enkelt som att säga: ”att ha föräldrar som ställer upp för en kan tyckas självklart men det är egentligen inte alls särskilt självklart (självklart-inte självklart.) Många växer upp utan det stödet.Så även om man blir irriterad ibland för att päronen lägger sig i så är det väldigt mycket bättre än att ha någon som inte lägger sig i (lägger sig i-inte lägger sig i) Formulera det så du känner dig bekväm med allt du säger, då övertygar du som mest. Du kan även använda retorisk frågor t ex”alla har väl suckat över sina föräldrar någon gång…?”eller ”vad skulle man göra utan sina föräldrar?” Lärare brukar gilla att man använder retoriska figurer på det här sättet. Lycka till!

 24. Sofia skriver:

  Hej jag ska hålla ett tal på ca 3-6 minuter om att hjälpa sina medmänniskor & miljön. Jag vet inte riktigt hur jag ska börja eller vilka punkter jag ska ta upp. Skulle vara mycket tacksam om du kunde hjälpa till 🙂

  • TalAkuten skriver:

   Hej Sofia
   Vet inte riktigt hur du menar om man ska hjälpa sina medmänniskor samtidigt som man hjälper miljön? Eller om det är två ämnen…I vilket fall kan du gärna inleda med en retorisk fråga, typ: Alla vill väl ha hjälpsamma människor runt sig, eller hur/Hur skulle man klara sig utan hjälp från sina medmänniskor? Och använd gärna motsatser som t ex: ‘det kan låta som en liten sak, men det är det inte, det är en stor sak’. Formulera dig med hjälp av tretal och upprepningar så får du rytm o struktur i talet. T ex 1.Att värna om miljön är stort, 2.att värna om sina medmänniskor är större och 3.bäst av allt är att värna om både miljö och människor. Tala gärna i visioner – hur det kan se ut när alla tar hand om miljön och varandra, vilket bra samhälle att leva i det skulle bli då, typ: ‘Tänk er när inget företag släpper ut orenat avfall någonstans i världen. Tänk er när alla människor tar för självklart att sortera sina sopor. Tänk er när…osv Lycka till

 25. Anna skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal om ”låt finnarna slippa svenskundervisningen” men jag tycker det är svårt att komma igång. Vet inte riktigt hur jag ska inleda och avsluta. har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Anna
   Du kan t ex börja med en retorisk fråga typ: ”vad skulle du tycka om att tvingas lära dig ett språk som du inte är intresserad av? ” Eller något liknande. Kanske: ”Vad skulle du säga om du tvingades lära dig danska i skolan?”
   Sen kan du på slutet säga något om att” Ingen ska behöva tvingas lära ett språk som han eller hon inte är intresserad av.”
   Kom ihåg att gradera dina argument – tre är ett jämnt o bra antal – med det viktigaste sist och det näst viktigaste först. Motivera dina argument och krydda gärna talet med några kontraster typ ALLA vill väl lära sig språk, men INGEN vill bli tvingad att lära ett språk man inte är intresserad av. Det här kan låta som en LITEN SAK men det är de inte, det är en STOR SAK för de som berörs. Lycka till!

 26. Ebba skriver:

  Hej!
  Jag ska hålla ett argumenterande tal i skolan om att Göra teckenspråk till officiellt minoritetsspråk i Sverige. Kommer inte riktigt på en inledning eller avslutning och har inte något riktigt stark argument. Några förslag?

  • TalAkuten skriver:

   Hmm, inte så lätt. Kanske du kan inleda med en upprepning: Tänk er ett språk som alla kan förstå oavsett vilket ursprung de har. Tänk er ett språk som är internationellt och alla lätt kan lära sig. Tänk er ett språk som till och med döva och stumma kan tala. Teckenspråket är ett sådant språk och det är en riktigt smart idé att göra det till officiellt minoritetsspråk i Sverige. Nu ska jag tala om varför…
   Sen kan du rada upp dina argument. Börja med det näst starkaste och sluta med det starkaste. Argument kan vara –
   – alla kan lära sig det
   – alla kan tala det – det är internationellt gångbart överallt
   – genom att lära det visar vi solidaritet med utsatta personer i samhället – döva och hörselskadade utgör en stor grupp
   – det blir enklare om alla länder har ett och samma officiella minoritetsspråk
   Lycka till!

   • nanna1983 skriver:

    Teckenspråk är alltid nationellt och högst lokalt, med många dialekter även inom Sverige (och andra länder). Detta eftersom döva under lång tid förtryckts och de skulle lära sig att läsa av läppar och ”tala” istället. Sverige var först i världen med att acceptera teckenspråket som dövas första språk 1983. I de flesta länder är det fortfarande förbjudet att teckna och döva anses på alla sätt underlägsna hörande. Det finns absolut inget internationellt teckenspråk. Men det amerikanska handalfabetet har man försökt sprida. Det är därför kroppsspråk som gäller fnör döva från olika länder kommunicerar.
    Tack för en otroligt givande sida i övrigt!

 27. Ping: Hjälp, jag ska hålla tal! Lugn – här är retorikexpertens bästa tips | Kurera.se

 28. Ping: Att hålla högtidstal – carinas sprak

 29. Bubben skriver:

  Hej,
  Jag har blivit ombedd att hålla ett examenstal för ca 250 studenter som tillsammans med mig tar examen nu i juni. Problemet är att endast 100 av dessa har gått samma utbildning som mig och jag vet inte hur jag ska hålla ett intressant/roligt/givande tal som samtliga kan relatera till. Talet skall hållas under kvällen och är därmed ett mer festligt tal. Mina riktlinjer är att jag ska prata om vår studietid. Uppskattar all hjälp!
  Tack!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Tobias
   Kul att du ska hålla tal. För att alla ska känna igen sig kan du prata om det generella – hur ni alla har suttit o svettats över böcker, somliga har fått er att vakna till, andra har fått er att somna (kontrast)… Ni har alla prövats genom prov, uppsatser m m. Och använd jämförelser, det brukar skapa humor. Det finns många kul exempel – om skolan, om livet mm – på Talakuten. Kolla under 11 smarta tips – https://talakuten.files.wordpress.com/2011/08/andras-jc3a4mfc3b6relser.pdf
   Var gärna lite visionär och tala inte bara om studietiden utan även om framtiden. Vad kommer ni att göra om tre år/fem år/tio år? Vad kommer ni då att minnas av student-tiden? Lycka till!

 30. Julia skriver:

  Hej!
  Jag ska hålla tal i skolan (Svenska 2, gymnasiet) och tänkte göra en lite annorlunda inledning, men jag är osäker på om den kommer bli kul eller om risken är stor att det slutar i totalt misslyckande av att roa lyssnarna. Min plan är nämligen att illustrera orden sanning, rättvisa och skönhet med en tallriksmodell där jag använder riktiga livsmedel som jag arrangerar innan själva talet börjar. Jag är en ordleksfantast och tänkte använda uttrycken ”rent mjöl i påsen” = sanning, ”rätt fett” = rättvisa och ”sköna bönor” = skönhet. Även om det är en väldigt vag förklaring som jag ger här, så undrar jag om du utav detta kan tänka dig att det kan funka som inledning? Borde jag välja en mindre riskabel inledning, då jag satsar på betyg A?
  Sist men inte minst, vilken fantastisk sida du har skapat! Lärande och kul att läsa samtidigt. 🙂

  • TalAkuten skriver:

   Hej Julia
   Kul att du satsar på A! Svårt svara dock, känner att din inledning inte är klockren! Kan funka men kan också bli pannkaka. Vad handlar talet i övrigt om? Lättare ge råd om jag vet helheten… Du tänker bra, tal blir roligare att lyssna till när man inte bara pratar rätt upp och ner. Återkom gärna!

   • Julia skriver:

    Hej igen!
    Tack för ditt snabba svar! Talet är en argumentation för åsikten: Sanning och rättvisa är tidlösa ideal. Jag ska jämföra litteraturepoker och genom dem bevisa min tes. Tanken med inledningen är att illustrera hur vissa ideal (näringsämnen) alltid behövs för ett gott liv (måltiden).

 31. Karin L skriver:

  Hej, Jag ska hålla tal på min bästa väns bröllop. Det kommer troligtvis vara många talare så det får inte vara för långt. Finns det något särskilt jag bör tänka på och vad borde ett sådant tal innehålla? är det okej att visa någon bild under talet?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Karin
   Finns inga ‘måsten’ mer än att hålla det positivt, välja ord som gör brudparet glada och från hjärtat önska det nygifta paret lycka till. Kanske du vill säga något om er vänskap genom året? Försök hitta ett bra citat, ett fint tretal eller någon kontrast. Det är absolut ok visa bilder men tänk på att inte vara för ‘intern’. Det du talar om o visar bild på ska vara underhållande för alla gäster. Lycka till!

 32. TalAkuten skriver:

  Julia – jag gillar hur du tänker! Det kan fungera med dina mat-metaforer, särskilt om du gillar dom själv för då kommer din energi och entusiasm att smitta av sig. Känslor smittar , därför bör man tala om sådant man gillar själv (-:

 33. Emelie skriver:

  Hej!
  jag ska hålla ett hyllningstal inom retoriken som sista uppgift innan studenten! det måste hållas till sig själv, har du något tips på vad man ska ta upp/ hur man kan lägga upp det utan att det låter för skrytigt?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Emelie

   Det var en knepig uppgift er lärare lagt ut! Inte lätt att hålla hyllningstal till sig själv… Men några saker kan jag tipsa om. För att det inte ska bli skrytigt kan du ju lägga dina fina egenskaper i andras mun. T ex säga: ”mina vänner säger om mig att jag är…” eller ”mina föräldrar tycker att jag är…” (och sen ta udden av det genom att skoja och säga – fast föräldrar kan man ju inte lita på, det vet man ju att de älskar sina barn oavsett vad och gillar att skryta om dem) Du kan också säga: ”min blygsamhet förbjuder mig att nämna hur bra jag är på… så det tänker jag INTE ta upp. Då har du sagt något utan att ha sagt det. Gillar uppgiften på så sätt att man sällan tänker på sina starka sidor så det är ju bra att er lärare får er att tänka på allt ni är bra på. Använd gärna kontraster t ex starka – svaga sidor. Det är bra att balansera allt positivt med några mindre bra egenskaper men samtidigt säga att man jobbar på att förbättra dom.
   Eftersom du nu ska ta studenten tycker jag att du ska hylla dig själv för alla dagar, timmar, minuter och sekunder som du suttit med näsan över böcker och pluggat. Alla morgnar du klivit upp för att ta dig till skolan. Alla lektioner du suttit och antecknat, vaken och alert för att suga i dig kunskaper. Då blir din hyllning mer generell, inkluderar alla dina studiekamrater. Använd många tretal, kontraster och upprepningar och smycka ditt tal med. Bildspråk är också bra – vad vill du jämföra dig själv med? En vacker blomma? En Iphone full av massa användbara saker, snudd på oumbärlig. Ett djur – lejon, björn, häst eller annat som står för styrka…Kolla metaforverkstad på 11 smarta tips för idéer.
   Lycka till och återkom gärna med ditt tal – jag blir mkt nyfiken på hur du tänker lägga upp det (-:
   Eva på Talakuten

   • Emelie skriver:

    Hej Eva!
    tack så jättemycket för svar och inspirerande tips! tack vare din hjälp har jag lyckats få ihop mitt hyllningstal! ”
    Kram Emelie

 34. TalAkuten skriver:

  Hej Emelie
  Väldigt kul läsa ditt tal – du har fått ihop en massa bra saker. Jag skrattade högt på ett ställe (-: Kolla så det inte blir för långt bara, vet inte vilken tidsgräns din lärare satt. Inte lätt stryka om det behövs, fast ‘kill your darlings’. Bättre ha lite kortare än lite för långt.
  Eva på Talakuten

 35. Julia skriver:

  Hej igen!
  Talet gick bra och matmetaforen gick igenom. Tack för din uppmuntran! 🙂

 36. Veronika skriver:

  Hej!

  Har fått äran att säga några ord på min bonusmammas begravning imorgon. Är såklart väldigt nervös..
  Har en bra inledning som är ett citat om familj, sedan beskriver jag vad hon har betytt för mig. Men avslutningen känns krystad… Vill uppmana alla sörjande att verkligen ta vara härvarande och säga det man vill. Inte vänta med att ringa någon, säga vad man känner etc. Men får inte ihop det… 😔

  Tacksam för snabb hjälp.

 37. Karin skriver:

  Hej jag skal hålla ett tal till en kollega/personal som firar 25år på arbetet. Jag känner hen inte så mycket då jag är ny chef och har absolut ingen aning om vad jag ska säga! Hen vill heller inte höra ett långt tal men det känns lite fjuttigt att bara ”tack för dina år..” Hen kommer fortfarande jobba kvar så ingen pensionering
  Tacksam för tips!

  • TalAkuten skriver:

   Hej K
   Lote svårt råda när jag inte vet något om personen ifråga. Men du kan ju utgå från de 25 åren – hur många dagar, timmar och minuter blir det? Gör några jämförelser – typ 25 år är mer än ett halvt yrkesliv, 25 år är två år mindre än Nelson Mandela satt i fängelse (och skoja om att X faktiskt befunnit sig frivilligt på arbetsplatsen och förmodligen tyckt om det eftersom hen stannat så länge). Du kan också titta tillbaka 25 år – kolla på Wikipedia vad som var stora frågor det året hen började på arbetsplatsen. Blicka även framåt – uttryck en önskan att hen ska vara kvar om 5/10/15 år och hur ser det ut då? Säg något om betydelsen av trogen personal och lång kompetens för er arbetsplats. Uttryck glädjen och tacksamheten för en trogen tjänst så här långt. Tänk på att det alltid är trevligt att få uppskattning – fråga några medarbetare om tre saker de uppskattar med hen. Lycka till

 38. Sirima Hansen skriver:

  Hej. Jag skall hålla ett tal på min sons 18 årsdag. Vill att det skall vara roligt . Tacksam för tips

  • TalAkuten skriver:

   Hej S
   Jag föreslår att du gör ett rim, det brukar bli kul och underhållande och ett fint minne för den som ska firas. Du har massor av rim att inspireras av under Födelsedag och även under Student.
   Om du t ex utgår från ‘gratulera’ har du över 600 rim att välja mellan. Plocka några, kanske 20-30 st som du spontant känner passar på din son och bygg ditt tal utifrån dem. Nämn minst tre goda egenskaper men ta också med något ‘salt’. Som t ex: ‘Finns det då inte något negativt att addera? Nja, han kanske inte är den bäste på att…, men det är en liten sak när man hela X karaktär ska summera.’
   Lycka till!

 39. Emely skriver:

  Hej!
  Jag ska hålla tal på 3-6 min där temat är ”vad jag vill och vad jag väljer”. Tänkte prata om att göra det rätta valet och förmånet av att kunna välja när det gäller utbildning och skolan. Jag har väldigt svårt att komma igång och vet inte riktigt vad jag ska säga angående ämnet. Och har du tips på bra citat som jag kan inleda talet med?
  Tacksam för svar

  • TalAkuten skriver:

   Hem Emmy
   Intressant ämne du valt. Jag tycker att du ska göra jämförelser mellan svensk utbildning och utbildning i andra länder och vilken förmån vi har i Sverige som vi tar för självklar. I t ex USA och England (o många andra länder) kostar högskoleutbildning mycket pengar, medan vi i Sverige bara betalar för böcker. Då kan du inleda med en retorisk fråga typ: Visste ni att i USA kostar en utbildning till journalist/jurist/ekonom/annat x tusen kronor? I Sverige kostar en likadan utbildning x kronor för böcker/terminsavgifter. Att inte behöva betala för utbildnig ser vi som självklart men i många andra länder i världen är utbildning bara till för de som har pengar. Du kan även prata om val i allmänhet och hur svårt det är att välja idag när det finns så många möjligheter. För fria val kan också skapa ångest – ”tänk om jag väljer fel?” Då kan du trösta med att säga att en klok person har en gång sagt ” det spelar ingen roll vad jag väljer, för vilket val jag än gör kommer jag att lära mig massor” och att ” den raka vägen kanske inte alltid är den rätta vägen”. Du kan prata om vikten av att sätta upp mål i livet och även påminna om att inte ha för bråttom – ”även en snigel når sitt mål så småningom”. Lycka till

 40. Olivia skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska 3 om varför e-böcker och läsplattan skulle vara bättre än pappersböcker. Har du några förslag på retoriska knep?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Olivia
   Jag föreslår att du gör en retorisk fråga som inledning där du först säger emot dig själv:
   ”Varför skulle e-böcker och läsplattor vara bättre än pappersböcker?” Sen listar du argument typ: De ger ju inte alls samma känsla eller upplevelse som en pappersbok säger många.
   Å så säger dom: det är ju inget man kan ställa i bokhyllar som en kär vän o ta fram år efter år. Eller:Det är tröttsamt för ögonen att läsa elektronisk text Har man glömt sin laddare kan man inte läsa. och så vidare i den stilen
   Sen bemöter du alla argumenten genom att säga. Ja, så kan man tycka men så är det faktiskt inte. e-bok o läsplatta kan visst ge läsupplevelser i klass med pappersböcker, det är ingen större skillnad faktiskt. Dessutom finns många fler fördelar. E-böcker är mer miljövänligt, går inte papper i plenty för att tillverka dom. E-böcker är superlätta att ta med på resan, de väger ingenting. Jämför fem pocketböcker i resväskan med en läsplatta där du kan ha femhundra böcker eller mycket mer. (Här kan du lägga fram fem böcker och en läsplatta bredvid varandra så ser alla skillnaden) Extra laddare finns att köpa och kostar inte mer än 1 bok. Apropå ergonomin – Idag är läsplattorna mycket bra utvecklade och man kan förstora texten, ändra stilsort, bakgrundljus o mycket mer. Ofta mer vilsamt för ögonen att läsa på läsplatta. O den som råkat glömma glasögonen kan förstora texten till rubrikstorlek. och så vidare.. Sen kan du avsluta med att säga: Jag hoppas att jag nu övertygat er om att e-böcker och läsplattor är klart överlägsna pappersboken på många sätt. Men för den som absolut vill ha en bok att ställa i bokhyllan är det ju bra att båda sorterna finns.
   Lycka till

 41. Ellen skriver:

  Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska 3 om varför J.K. Rowling kommer att läsas om hundra år. Jag har tänkt ta upp argumenten: Allt som finns runt omkring, andra böcker, HP-värld, filmer osv. Vi känner igen oss trots att det är fantasy, magi fascinerar, en värld som liknar vår men ändå inte – drömma sig bort. Sättet hon skriver på + karaktärerna.

  Jag har dock väldigt svårt att komma på en bra inledning, har du något tips? Och gärna exempel på retoriska knep jag kan använda.

  Tack på förhand!

  • TalAkuten skriver:

   Hej Ellen
   Kul ämne du valt. Tips på inledning kan vara en fråga: Vilken tror ni är världens mest lästa bok eller: hur många här tror att Harry Potter är världens mest lästa bok? (Det är den inte o man ska tro listor på nätet. Då är biblen nr 1, Mao’s lilla röda nr 2 och Harry Potter kommer först på tredje plats – här finns en bild på topplistan om du kommer att använda dig av powerpoint: http://feber.se/pryl/art/256874/vrldens_10_mest_lsta_bcker/
   Eler så gör du ett tretal (bra retoriskt knep): Bibeln, Mao’s lilla röda och Harry Potter – de är de tre mest lästa böckerna i världen. Nu ska jag förklara för er varför Harry Potter kommer att vara en av de mest lästa böckerna även om 100 år. (argument: Den starka berättelsen om ont och gott (kontrast- annat bra retoriskt knep) är ett ämne som aldrig upphör att fascinera. Alla som är tonåringar idag har läst och sett Harry Potter på film och de kommer så klart att lära sina barn läsa o se dem också. Så kommer det att fortsätta i flera generationer framåt. Då kommer både unga och gamla (kontrast) att känna till Harry Potter)
   Försök att formulera sådana här tretal och kontraster med jämna mellanrum i ditt tal.Gör gärna några jämförelser också, där du beskriver vad Harry Potter betyder för dig. Lycka till med ditt tal!

   • Ellen skriver:

    Hej igen! Nu har jag äntligen fått reda på mitt betyg på talet jag höll och jag fick ett A! Tack så väldigt mycket för all hjälp du gav mig – jag blev riktigt nöjd tack vare dem. Tusen tack!

    Mvh Ellen

 42. Adrian skriver:

  Hej, jag ska skriva en tacktal jag går i en fotbollslag som under året haft båda framgångar och motgångar. I morgon ska jag ha en avslutningsmiddag och alla förväntar sig att jag ska tacka tränaren för den här säsongen.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du använder motsatserna du skrev o börjar med det:
   Det här året har haft både framgångar och motgångar (- lägg gärna till några fler t ex: glädje och besvikelser mm)
   Jag vill tacka tränaren för hans stora insats, hans engagemang och hans slit (eller något annat tretal som passar bättre) Säg något om varför han är en bra tränare. Säg något om laget – varför är ni ett grymt team? Du kan också tacka alla lagkamrater för alla gånger de tagit sig till träningen, bytt om och ställt upp på plan för att göra sitt bästa. Tacka både tränare och lagkamrater för alla spelade matcher/ bra laganda osv
   Avsluta med att säga något om framtiden- nästa säsong kommer vi att bli ännu grymmare/göra ännu fler mål/vinna fler matcher/satsa på träningen eller något annat.
   Lycka till!

   Säg något om nästa år

 43. Rebecca skriver:

  Hej!
  Jag ska skriva ett hyllningstal på 2-5 min till skolan i Svenska 2. Jag hade tänkt skriva om min flickvän men är väldigt osäker på inledningen. Har hittills börjat med ett citat, men där tar det stopp. Har du några tips på hur jag ska fortsätta?
  Jag vill få fram att hon hjälpt mig väldigt mycket och fått mig att inse att positiva saker existerar.

  • TalAkuten skriver:

   Hej

   Säg tre positiva egenskaper hos din flickvän och någonting runt vart o en av orden du väljer. Kanske har du någon kort historia att berätta som visar vilken bra vän hon är.
   Du kan också använda retoriska frågor, alltså sådana som inte behöver svar. Som ”alla behöver en vän, eller hur?” eller ”vi vet väl alla hur en vän INTE ska vara. Precis som vi vet hur en vän SKA vara”
   Du kan anknyta till filmer eller musiklåtar på temat vänskap (som exempelvis Harry Potter och vänskapen han hade med Ron o Hermione)
   Använd gärna några motsatser t ex: att ha en vän kan tyckas som en liten sak, men det är det inte – det är en stor sak.
   lycka till!

 44. Camilla skriver:

  Hej! Jag ska hålla tal för min svägerska som gifter sig ”senare i livet” med man nr 2. De har varit ett par i 1 1/2 år och har båda två var sitt långt äktenskap bakom sig och har vuxna barn . Hur håller jag ett sådant tal? Fokusera på framtiden? Vi har en god relation och har umgåtts nära det sista året. Tacksam för lite tips och råd.

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Vad roligt att du ska hålla tal. Jag tycker att du ska säga något om hur du uppskattar din svägerskas vänskap, att det är roligt att hon nu hittat någon att tycka om och lita till samt glädjen i att få vara med när dessa två nu väljer att gifta sig med varandra och dela framtiden ihop.
   Du kan alltid tala om kärlek som är ett universellt ämne. Att göra jämförelser om kärlek blir ofta kul, prova om du hittar något du gillar på min Metaforverkstad – eller hitta på egna https://talakuten.files.wordpress.com/2011/01/metaforverkstad-brc3b6llop1.pdf
   Du kan också citera ur filmer, sångtexter m m om kärlek och äktenskap. Fokusera på det positiva och håll det kort. 1,5 min räcker ofta om det är många talare. Lycka till!

 45. My Pohl skriver:

  Hej! Tack för de förträffliga tipsen, de kommer att komma till användning! Jag ska skriva ett hyllningstal på svenskan och jag har bestämt mig för att hylla Albert Einstein. Mitt tal ska såklart inehålla några av hans citat. Den främsta utmaningen som jag har stött på är hur jag ska få mitt tal personligt. Har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag tycker att du ska ställa en retorisk fråga: ”varför håller jag nu ett hyllningstal till Albert Einstein? En man som har varit död i x antal år. Jo det gör jag därför att…”Och sen säger du tre saker som gör att du vill hylla honom. Jag undrar också varför du valde Einstein och det gör säkert andra som lyssnar. Så förklara varför och säg som det är, det förstärker det personliga: Var det för att du inte kom på någon annan/din favorit var redan tagen/du verkligen gillar Einstein/du trodde att läraren skulle gilla valet osv. (I sistnämnda fallet bör du lägga till i talet typ att du, ju mer du läst och lärt om Einstein, desto mer beundrar du honom) Ett annat sätt att få det mer personligt är att lägga till några av dina egna reflektioner över Einsteins citat. Vilka väljer du och varför?
   Lycka till

 46. maryam skriver:

  hej! Jag ska hålla ett tal om globala uppvärmning och vet inte hur jag ska börja inledningen
  har du några tips?

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du gör ett tretal med upprepning som inledning och anknyt lokalt. Vet ju inte var du bor men jag som bor i Stklm kan t ex säga: Tänk er att ni ska gå ner till havet för att bada och upptäcker att hela stranden är bortspolad… Tänk er att ni sätter på kallvatten-kranen för att tappa upp ett glas vatten och det smakar otäckt salt… Eller tänk er att…osv. Det här är verklighet för många människor redan idag och det beror på den globala uppvärmningen.
   Eller du kan välja bara tre dramatiska ord att börja med: Jordbävningar! Tsunamivågor! Torrkatastrofer! Det kommer vi att se mer av om inte den globala uppvärmningen stoppas.
   Lycka till – kul att du gillar 11 smarta tips!

 47. maryam skriver:

  förresten dina 11 tips är till en stor nytta =)
  det är en argumenterande tal det jag skulle skriva

 48. maryam skriver:

  tack, men har du något tips på hur jag kan avsluta talet, på ett snyggt sätt så att alla förstår att det är slut

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Om du använder något citat i inledningen kan du upprepa det i slutet: som jag sa inledningsvis:…
   Du kan också använda kontraster. T ex Vill vi ha översvämning, torrkatastrofer och jordbävningar eller vill vi ha ett jordklot i balans där alla mår bra, har rent vatten att dricka och kan leva utan fruktan för extrema vädersituationer. Valet är ert och det är bråttom! Tack för mig. …eller något liknande
   Lycka till!

 49. Peter skriver:

  Hej, Jag ska skriva ett hyllningstal vem och vad ska jag skriva om?

  • TalAkuten skriver:

   Hej Peter
   Jag föreslår att du skriver till någon du gillar skarpt, t ex en förälder/annan släkting eller kanske en känd person – du behöver inte känna personen i verkligheten, det viktiga är att du skriver ett bra hyllningstal. Låtsas att han eller hon fyller jämnt och du håller ett tal där du berättar om vad som är bra med personen. Säg tre bra egenskaper och motivera varför du valt dem. Ta gärna med någon episod som beskriver det du vill lyfta fram. Försök göra någon kontrast, t ex ”när jag var LITEN var du…, när jag blev STOR blev du…Beskriv personen som något annat, t ex en bilmodell, en växt eller en bok/film, så får du ett personligt tal. Kolla in min Metaforverkstad för tips. Försök använda bokstavsrim, dvs ord som börjar på samma bokstav där det går. Citat är ofta bra att använda, någon annan har redan gjort jobbet att uttrycka sig på ett snyggt sätt.
   Lycka till!

 50. Sara skriver:

  Hej, jag ska skriva ett argumenterande tal om skönhetsideal. Jag skulle behöva hjälp med hur jag kan starta talet?

 51. Maritta skriver:

  Hej! Jag ska skriva ett argumenterande tal men vet inte vad det ska handla om. Några tips?

 52. petra skriver:

  hej jag ska skriva om djur utsatthet med rubriken djur utsatthet måste stoppas, men jag vet inte hur jag ska börja inledningen skulle du kunna hjälpa mig

  • TalAkuten skriver:

   Hej
   Jag föreslår att du en upprepning i tretal, t ex ”Visste ni att..” – med tre olika exempel på djurs utsatthet. Eller du kan fråga: ”Tycker ni det är okey att…” och lägg till det värsta exemplet du hittat på djurs utsatthet. Försök hitta kontraster att ta med, som liv-död/ trygg-utsatt osv. Tänk på att utsatthet kan ju gälla många saker – medicinska försök på djur, djurplågeri som ägare utsätter sina husdjur för, rovjakt på arter som hotar att utrota dem, plågsamma jaktformer osv. Välj det som upprör dig själv mest, då blir du övertygande i både ord, röst och kroppsspråk.
   Lycka till

 53. lena skriver:

  hej, jag ska skriva ett argumenterade tal om utsatthet om djur, vet riktigt inte hur jag ska börja, har du några tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s