Kvinnor, extra tips för er!

Använd rösten smart och
minska den genetiska orättvisan

”Världen skulle se annorlunda ut om kvinnor i offentliga sammanhang lärde sig att höja rösten OCH sänka tonläget.”

Det skiljer över 100 Hertz mellan könens genomsnittliga röstläge. En stor skillnad till männens fördel när det gäller att tala inför grupp.

Det skiljer över 100 Hertz mellan könens genomsnittliga röstläge. En stor skillnad till männens fördel när det gäller att tala inför grupp.

Har ni tänkt på att reklamen ofta använder sig av extrema basröster? Det är ingen tillfällighet!  Forskning visar nämligen att djupa toner är behagligare för örat.

Män har längre stämband som vibrerar långsammare. Det är därför deras genomsnittliga tonläge ligger på 120 Hz medan kvinnors ljusare röster ligger i snitt nästan dubbelt så högt ( 225 Hz).
Kvinnor har däremot betydligt bredare frekvensomfång, 120-400 Hz, vilket är fantastiskt för t ex sång. Men när det gäller offentligt talande är det en nackdel med höga, ljusa tonlägen. Man når ut sämre, rösten uppfattas inte lika behaglig OCH mäns mycket längre tradition att tala och leda gör att vi är mer vana vid en mans röstläge i offentligt tal.

Thatcher jobbade med att sänka röstläge för öka sin pondus i offentliga tal.

Thatcher sänkte röstläget för att öka pondusen.

Ett djupt röstläge förknippas med auktoritet, makt och styrka.
Det visste Margaret Thatcher, Storbritanniens första och hittills enda kvinnliga premiärminister (1979-1990). Hon var mycket målmedveten, ville ha makt, och insåg tidigt att hon fick mer pondus om hon gjorde sin stämma djupare. Med hjälp av röstträning lyckades hon sänka sin frekvens med 46 Hz, nästan halva skillnaden mellan män och kvinnor.
Kanske är det därför folk brukade svara på frågan om hennes utstrålning: Vad tycker du om Mrs Thatcher:
”Marvellous, absolutely fantastic. Best man in England.” Eller ”I think she’s just wonderful. The only man in parliament.”

Maud gjorde som Thatcher!

…Maud O likaså

Det är inte vanligt att öppet berätta att man tränat sin röst. Men även Maud Olofsson, tidigare ledare för Centerpartiet, har avslöjat i tv-programmet Agenda att hon jobbat med sin röst i offentliga sammanhang:
”Jag fick kritik i början för högt röstläge och för att jag pratade för fort och har jobbat för att sänka röstläget.”

Fler kvinnor borde träna på att sänka sin röst i offentliga sammanhang.

Hur gör man då för att sänka röstläget?

Stress och rädsla höjer röstläget, särskilt hos kvinnor som redan har ljusare röster.

Stress och rädsla höjer röstläget…

• Tekniken är så enkel att det låter svårt. Tala BARA på utandning. Om du pratar samtidigt som du andas ut så kan du inte gå upp med rösten, luften tar helt enkelt slut.

• Träna tillsammans med någon opartisk person för att få en rättvis bedömning av hur din röst låter. Själva tycker vi det låter konstigt när vi förändrar den ton vi är vana att höra, eftersom vi uppfattar ljudet både inifrån och utifrån. Det gör inte motparten. Han eller hon kan ge den mest objektiva bilden av vår röst.

...liksom söta och gulliga saker.

…liksom söta och gulliga saker.

• Och kom ihåg att det är bara våra allra närmaste som vet vilket röstläge vi normalt har. (Som när jag försökte använda den djupare rösten på barnen när de var små för att få dem att lyssna. De genomskådade mig förstås och sa: ”Mamma, nu har du den där mörka rösten igen för då tror du att vi ska lyda…”)

Läs artikel om rösten i tidningen Leva.    
Tillbaka till 11 smarta tips!

Visste du att…
…talare som fängslar gör det ofta med rösten, visar forskning. När amerikanska, arabiska och svenska talare jämfördes blev resultaten desamma. De som varierade rösten med tonhöjd, betoning, klang och tonfall fick överallt stark utstrålning.

Rösten avslöjar mer än vi tror

  • Talakuten tips röstens innehållI ett brittiskt experiment fick en känd programledare framföra ett falskt budskap på två sätt: ett i teve och ett i radio. 73 procent kunde spräcka lögnen när de hörde hans röst i radio. Men bara 10 procent kunde avslöja honom när de såg mannen på teve.
  • Ett amerikanskt försäkringsbolag använde röstforskare för att försöka se vilka kirurger som i framtiden kunde bli stämda för felbehandling. 40 sekunders bandinspelat samtal mellan läkare och patient räckte för att göra prognoser som stämde förbluffande väl. Om en läkares tonfall lät intresserat, deltagande och bekymrat blev han eller hon sällan stämd. Men en kirurg vars ton var dominant, kylig och överlägsen löpte dramatiskt ökad risk.  
  • Hålla tal lätt med TalakutenMed 95 procents säkerhet förutspår psykologiforskaren John Gottman ett äktenskaps hållbarhet genom att studera röstinnehåll och kroppsspråk hos gifta par som diskuterar ett konfliktämne. Par som lyssnar och bekräftar varandra och vars tonfall förmedlar lugn, håller lättare ihop.

Använder du stigton eller fallton?

Går du vanligtvis upp eller ner på slutet av meningar, dvs använder du fallton eller stigton? Fallton, att gå ner på slutet av en mening, ger mer styrka, makt och pondus, visar forskning.

Kvinnor går oftare upp med sitt tonläget i slutet av meningar. Att gå uppåt med rösten kallas också för ’kvinnligt avslut’ när skådespelare får lära sig att deklamera verser. Att gå ner på slutet kallas ’manligt avslut.’

Ett kvinnligt avslut låter ljust, följsamt och trevligt och uppskattas i privata sammanhang. Men i det offentliga rummet ger det mera auktoritet att gå ner på slutet av meningar.

Stigton eller fallton får ibland stora konsekvenser för hur något uppfattas. Pröva att läsa den här texten med stigton på slutet:
Och så ber vi för alla dem som drabbats av sorg.
Emma Katarina Andersson, som avled i en ålder av 88 år.
Sven Aron Johansson, som blev 71 år.
Läs sedan samma text med fallton på slutet. Vad blev skillnaden?

TIPS
• Använd dig medvetet av djupt röstläge i kombination med fallton när du vill låta mer bestämd i offentligt tal.

Och en sak till…

Vilket träd gör starkast intryck?

Ögonkontakt förmedlar närvaro.

Stark utstrålning är bra för en talare. Ett nyckelord är närvaro. Knepen att förmedla närvaro är framför allt ögonkontakt och pauser. Vill du bara testa en enda sak av alla tips här på Talakuten, pröva vad som händer när du tar mer ögonkontakt (det gäller alla situationer, inte bara som talare). Du kommer att häpna över resultaten.

Ögonkontakt ökar utstrålningenFramför en grupp människor är ögonkontakt både nummer ett, nummer två och nummer tre för den som vill göra intryck visar flera vetenskapliga studier. Några exempel:
• Talare som ingav förtroende hade tre gånger så lång ögonkontakt jämfört med andra.
• Ju mer ögonkontakt, desto starkare utstrålning, säkerhet och självförtroende.

Ögonkontakt gör ett tal mer övertygande, vi tror mer på den som får oss att känna att han eller hon talar fritt ur hjärtat. Att vara bunden till manus ger inte samma närvarokänsla

TIPS
♦ Har du svårt att se någon direkt i ögonen? Pröva att fästa blicken på näsroten mitt emellan ögonen.

♦ När du talar inför grupp, sök efter vänliga ansikten att vila ögonen på. Det är lätt att fastna med blicken på någon – kanske den ende – bland lyssnarna som ser fientlig eller avståndstagande ut.

Närvaro är försteget till karisma!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s