Använd rösten smart

Så minskar du den genetiska orättvisan

”Världen skulle se annorlunda ut om kvinnor i offentliga sammanhang fick lära sig att höja rösten OCH sänka tonläget.”

Det skiljer över 100 Hertz mellan könens genomsnittliga röstläge. En stor skillnad till männens fördel när det gäller att tala inför grupp.

Det skiljer över 100 Hertz mellan könens genomsnittliga röstläge. En stor skillnad till männens fördel när det gäller att tala inför grupp.

Har ni tänkt på att reklamen ofta använder sig av extrema basröster? Det är ingen tillfällighet!  Forskning visar nämligen att djupa toner är behagligare för örat. Det ger män en stor fördel eftersom de generellt har längre stämband som vibrerar långsammare. Deras genomsnittliga tonläge ligger på 120 Hz medan kvinnors ljusare röster ligger i snitt nästan dubbelt så högt ( 225 Hz).
Att kvinnor har betydligt bredare frekvensomfång, 120-400 Hz, är en  fantastisk fördel vid sång. Men när det gäller offentligt tal är höga, ljusa tonlägen en nackdel. Rösten når ut sämre, och uppfattas inte lika behaglig för örat.

Thatcher jobbade med att sänka röstläge för öka sin pondus i offentliga tal.

Thatcher sänkte röstläget för att öka pondusen.

Ett djupt röstläge förknippas av många med auktoritet, makt och styrka.
Det visste Margaret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister (1979-1990). Thatcher var mycket målmedveten och ville ha makt. Hon insåg tidigt att hon fick mer pondus när hon gjorde sin stämma djupare. Med hjälp av röstträning lyckades hon sänka sin frekvens med 46 Hz, nästan halva skillnaden mellan män och kvinnor.
Kanske var det därför folk brukade svara på frågan om hennes utstrålning: Vad tycker du om Mrs Thatcher:
”Marvellous, absolutely fantastic. Best man in England.” Eller
”I think she’s just wonderful. The only man in parliament.”

Maud gjorde som Thatcher!

…Maud O likaså

Det är inte vanligt att öppet berätta om att man tränat sin röst. Men Maud Olofsson, tidigare ledare för Centerpartiet, har i tv-programmet Agenda berättat att hon jobbat med sin röst i offentliga sammanhang:
”Jag fick kritik i början för högt röstläge och för att jag pratade för fort och har jobbat för att sänka röstläget.”

Fler kvinnor borde träna på det i offentliga sammanhang för att nå ut bättre.

Hur gör man då för att sänka röstläget?

• Tekniken är så enkel att det låter svårt. Tala BARA på utandning. Om du pratar samtidigt som du andas ut så kan du inte gå upp med rösten, luften tar helt enkelt slut.

• Träna tillsammans med någon opartisk person för att få en rättvis bedömning av hur din röst låter. Själva tycker vi det låter konstigt när vi förändrar den ton vi är vana att höra, eftersom vi uppfattar ljudet både inifrån och utifrån. Det gör inte motparten. Han eller hon kan ge den mest objektiva bilden av vår röst.

...liksom söta och gulliga saker.

När vi pratar till barn eller små djur höjer vi ofta automatiskt tonläget.

• Och kom ihåg att det är bara våra allra närmaste som vet vilket röstläge vi normalt har. Som när jag försökte använda min djupare röst på döttrarna när de var små för att få dem att lyssna. De genomskådade mig förstås och sa: ”Mamma, nu har du den där mörka rösten igen för då tror du att vi ska lyda…”)

Läs artikel om rösten i tidningen Leva.    
Tillbaka till 11 smarta tips!

Visste du att…
…talare som fängslar gör det ofta med rösten, visar forskning. När amerikanska, arabiska och svenska talare jämfördes blev resultaten desamma: de som varierade rösten med klang, betoning och tonfall fick överallt stark utstrålning.

Rösten avslöjar mer än vi tror

  • Talakuten tips röstens innehållI ett brittiskt experiment fick en känd programledare framföra ett falskt budskap på två sätt: ett i teve och ett i radio. 73 procent kunde spräcka lögnen när de hörde hans röst i radio. Men bara 10 procent kunde avslöja honom när de såg mannen på teve, synintrycken distraherade.
  • Ett amerikanskt försäkringsbolag använde röstforskare för att försöka se vilka kirurger som i framtiden kunde bli stämda för felbehandling. 40 sekunders bandinspelat samtal mellan läkare och patient räckte för att göra prognoser som stämde förbluffande väl. Om en läkares tonfall lät intresserat, deltagande och bekymrat blev han eller hon sällan stämd. Men en kirurg vars tonfall var kyligt och överlägset löpte dramatiskt ökad risk.  
  • Hålla tal lätt med TalakutenMed 95 procents säkerhet kan psykologiforskaren John Gottman förutspå ett äktenskaps hållbarhet genom att studera röstinnehåll och kroppsspråk hos gifta par som diskuterar ett konfliktämne. Par som lyssnar och bekräftar varandra och vars tonfall förmedlar lugn, håller ihop längst.

Använder du stigton eller fallton?

Går du vanligtvis upp eller ner på slutet av meningar, dvs använder du fallton eller stigton? Fallton, att gå ner på slutet av en mening, ger mer styrka, makt och pondus, visar forskning.

Kvinnor går oftare upp med sitt tonläget i slutet av meningar. Att gå uppåt med rösten kallas också för ’kvinnligt avslut’ när skådespelare får lära sig att deklamera verser. Att gå ner på slutet kallas ’manligt avslut.’

Ett kvinnligt avslut låter ljust, följsamt och trevligt och uppskattas i privata sammanhang. Men i det offentliga rummet ger det mera auktoritet och pondus och låter mer bestämt att gå ner på slutet av meningar.

Stigton eller fallton får ibland stora konsekvenser för hur något uppfattas. Pröva att läsa den här texten med stigton på slutet:
Och så ber vi för alla dem som drabbats av sorg.
Emma Katarina Andersson, som avled i en ålder av 88 år.
Sven Aron Johansson, som blev 71 år.
Läs sedan samma text med fallton på slutet. Vad blev skillnaden?

TIPS
• Om du vill låta mer bestämd i offentligt tal, använd dig av djupare röstläge i kombination med fallton, gå ner på slutet av meningar.

Och en sak till…

Vilket träd gör starkast intryck?

Ögonkontakt förmedlar närvaro.

Närvaro är försteget till karisma. Knepen att förmedla närvaro som talare är framför allt genom ögonkontakt och pauser. Vill du bara testa en enda sak av alla tips här på Talakuten, så pröva vad som händer när du tar mer ögonkontakt (det gäller alla situationer, inte bara som talare). Du kommer att häpna över resultaten.

Flera vetenskapliga studier visar att ögonkontakt är både nummer ett, nummer två och nummer tre för den som vill göra intryck på en scen:
• Talare som ingav förtroende hade tre gånger så lång ögonkontakt jämfört med andra.
• Ju mer ögonkontakt, desto starkare utstrålning, säkerhet och självförtroende uppfattades personen ha.

Ögonkontakt gör talet mer övertygande, vi tror mer på den som får oss att känna att han eller hon talar fritt ur hjärtat. Att vara bunden till ett manus och läsa innantill förmedlar inte närvarokänsla.

TIPS
– Har du svårt att se någon direkt i ögonen? Pröva att fästa din blick på näsroten mitt emellan ögonen.
– När du talar inför grupp, sök efter vänliga ansikten att vila ögonen på. Det är lätt att fastna med blicken på någon – kanske den ende – som ser ovänlig eller avståndstagande ut.

Närvaro är försteget till karisma!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s